Albumi

Explosions in the Sky –

Explosions in the Sky – "The Wilderness"

Explosions in the Sky je bend koji je publiku osvojio svojim mini simfonijama i instrumentima koji su sposobni ispričati priču. Njihove pjesme često možemo čuti na reklamama, u filmovima ili televizijskim serijama, a pjesma "Your Hand in Mine" je vjerojatno njihova najviše iskorištavana stvar u popularnoj kulturi. Nakon posljednjeg studijskog albuma "Take Care, Take Care, Take Care" iz 2011. i nekoliko albuma koje su snimili kao glazbenu kulisu za filmove, ovaj teksaški post-rock bend izdao je i svoj sedmi studijski album "The Wilderness", koji istinski oslikava ono što je bend postao kroz svojih šesnaest godina djelovanja.

Na prvo slušanje, "The Wilderness" može zvučati kao neka pozadinska glazba, u redu, ali ništa posebno. Tek se sa svakim sljedećim slušanjem otkrivaju stvarne melodije i detalji koji na prvu nisu uočljivi. Kao da sami šetate parkom, tišina je i ništa ne primjećujete. Međutim, odjednom zastanete i shvatite da ta tišina uopće nije tišina; čujete vjetar, ptice, zvuk vode – primjećujete detalje. Skladbe na albumu obiluju krešendima i dekrešendima, harmonijama i distorzijama, promjenama tempa i izmjenom glazbenih dionica, a to sve zajedno čini vrlo lijepu i bajkovitu atmosferu. Kad "The Wilderness" ugrabi vašu pažnju, doprijet će i do vašeg emotivnog svijeta.

Prva stvar na albumu "The Wilderness" počinje tiho, vibrirajućim zvukom gitare i mekanim prisustvom bubnjeva, a potom se sve otvori i procvate u klimaks gdje i završi. Kao da u nepoznatome tragate za nečim i što ste bliže tome što tražite to glazba postaje glasnija, sve dok konačno ne pronađete cilj svoje potrage. Cijeli album je zapravo takav: ispitivanje nepoznatog, istraživanje divljine, prirodne i one u nama, otkrivanje nepoznatih dijelova naše svijesti, ulazak u metafizičko i transcendentalno, ulazak u beskrajna svemirska prostranstva. Pjesma koja se ističe na albumu je "Disintegration Anxiety". Naslov pjesme me odmah asocirao na Cureov album "Disintegration" iz 1989., što se na kraju ispostavilo vrlo smislenim. Naime, skladba sa svojom pomalo mračnom melodijom i čeznutljivim dojmom podsjeća na atmosferu koju cijeli "Disintegration" stvara nakon slušanja. Sličan dojam ostavlja i "Losing the Light" čiji pak klavirski dio mene pomalo podsjeća i na Bowiejevu "Art Decade".

Dvije pjesme koje će vam sigurno ostati upečaćene u svijest su "Logic of a Dream" i "Colors in Space". Slične, ali opet oprečne skladbe stvaraju neku svoju priču. U "Logic of a Dream" spojeni su glazbeno vrlo različiti dijelovi što onda u sredini pjesme uzrokuje neugodnu kakofoniju. Miješanje različitih zvukova u koje se onda upetljaju još i bubnjevi ostavljaju dojam "nenormalnog" uma pa poželite da taj zvuk prestane jer imate osjećaj kao da će vas izludjeti. Na kraju i prestane te se razriješi u vrlo lijepu i harmoničnu skladbu. "Colors in Space" počne drugačije, harmonično, odvoji nas od vremena i zamišljamo kako ležimo negdje na čistini promatrajući zvjezdano nebo. Odjednom počne drama, upadate u crvotočinu i odlazite u neku drugu dimenziju ostavljajući sve za sobom. Ponovno se javlja kakofonija, međutim ovaj put nema sretnog završetka, nema lijepog razrješenja. Kraj je neugodan i neizvjestan.

Kad sagledamo album u cjelini, Explosions in the Sky i nisu nešto puno eksperimentirali sa zvukom. Nešto novine možemo osjetiti u "Logic of a Dream" i "Disintegration Anxiety", ali u suštini bend je ono što je i oduvijek bio: melodramatični post-rock koji svom silom udara u emocije. Stari slušatelji benda bez pogovora će prihvatiti ovaj album, a i neka nova uha mogla bi se zainteresirati istim. Osobno se baš radujem njihovom jesenskom koncertu u Zagrebu pa da "Disintegration Anxiety" i "Colors in Space" čujem i uživo. 

Popis pjesama:

1. Wilderness
2. The Estatics
3. Tangle Formations
4. Logic of a Dream*
5. Disintegration Anxiety*

6. Losing the Light
7. Infinite Orbit*
8. Colors in Space*

9. Landing Cliffs

Top pjesme*