Albumi

Go Run Donkey Hot! -

Go Run Donkey Hot! - "Summerth"

Go Run Donkey Hot! četveročlani je bend iz Našica, a čine ga Goran Stanić na gitari, Petar Glova na bass gitari, Krešimir Stojanović na trubi i Marko Galetić na bubnjevima. Bend, koji stvaru neku vrstu ambijentalnog post-rocka, izdao je svoj prvi album pod nazivom "Summerth" krajem prosinca 2015., a digitalno izdanje albuma bilo je zakazano za 24. siječnja 2016.

"Summerth" je nastao u Kramasonik Studiju, pod rukom Hrvoje Nikšića koji ga je snimio, smiksao i obradio. Ovaj instrumentalni album od šest pjesama prožet je sanjivim melodijama, koje mene vrlo podsjećaju na glazbu kakvu stvara Mogwai, međutim GRDH! to ipak radi nešto mekše, a pijanistička sekcija iz Mogwaia je ovdje zamijenjena trubom.

Nekako u zadnje vrijeme glazbenici uvodne pjesme vole imenovati sa ouverture, intro, prelude i ostalim sličnim nazivima, kao da baš žele naglasiti da je prva pjesma stvarno uvodna, preludij u ostatak albuma. Tako je i ovdje, dečki nas sa "Intros" uvode u album, ali i upoznaju sa svim instrumentima benda. Najprije čujemo samu gitaru, a potom se redom javljaju zvukovi bass gitare, činela i na kraju truba, stvarajući melodiju koja se postepeno širi, dajući osjećaja kao da će upravo sada doći do tog glazbenog vrhunca kojemu teži. Međutim taj vrhunac se ne dogodi. Melodija je prekinuta, ostaje samo posljednje odsviran ton koji se polako gubi u prostoru i odjednom počinje druga pjesma.

"Jutros" baš nekako jest za slušanje ujutro, uz šalicu kave, na balkonu kada gledate kako Sunce polako izlazi iz magle i oblaka, onako sneno i sporo, a onda odjednom trepnete i evo ga već vani, sija svojom toplinom. Takav dojam ostavlja i "Jutros" koja počinje blagom melodijom gitare uz pratnju bubnjeva, a potom se javlja truba koja svoj glazbeni motiv ponavlja kroz svih devet minuta koliko skladba traje. Potom se (za vrhunac dana, jer je Sunce već izašlo) javlja i bass gitara jer vrijeme brzo prolazi, gradska vreva nas tjera na pokret i obavljanje svih tih životno važnih aktivnosti koje nam osiguravaju egzistenciju. "Pegasus Pig" obiluje shoegaze elementima koji su na trenutke prekinuti noise segmentima što pridonosi dojmu psihodelije iz koje vrišti zvuk trube. Moram naglasiti kako mi se baš sviđa njezin zvuk na albumu, jednom tradicionalnom instrumentu poput ovog ne treba pojačalo za glasnoću, odlično se uklapa uz električne gitare i bubnjeve. Taj zvukovni domet trube najviše dolazi do izražaja na skladbi "Fen".

Najenergičnija pjesma na albumu, po meni, je "Queer Coin", koja počinje psihodeličnim elementima koje predovde bubnjevi i gitara, a zatim se uključuju i ostali instrumenti uz promjenu tempa i dinamike.

"Summerth" je post-rock album čistog zvuka. Nema ovdje distorzija i elektroničkih i sintetičkih tonova. Ono što mi se sviđa je to što ni jedan instrument nije dominantan glasnoćom, već su svi četvero dobro usklađeni pa se lako može čuti dionica svakog od njih. Istina je, melodije su jednostavne, prisutno je mnogo ponavljanja glazbenih motiva, sve je nekako školski skladno, ali iskoči tu i tamo neki dio koji krši pravila.  Ovo je jedan dobar album prvijenac, koji nažalost na ovim prostorima vjerojatno neće dobiti pažnju koju zaslužuje. Da su GRDH! neki "zapadni" bend, sada bismo kupovali karte da ih čujemo kako promoviraju svoj album u malom pogonu Tvornice ili u Močvari.Ovako nam ostaje da im držimo fige za sreću i glazbeni uspjeh koji svakako zaslužuju.

Popis pjesama:
01. Intros
02. Jutros*
03. Pegasus Pig
04. Fen
05. Queer Coin*
06. Kafkaz

Top pjesme*