Albumi

James Bay – „Chaos and the calm“

James Bay – „Chaos and the calm“

Tko je James Bay? U potrazi za detaljima o ovom nadarenom mladiću, nećete naići na mnogo. Zapravo, o njemu se tako malo pisalo do sada da je pitanje vremena kad će postati internet senzacija, na dobar način. Poanta je samo da ga se prvo posluša jer pjesme govore njegove osjećaje i kvalitetu više od bilo kakvog sažetka koji ćemo mi glazbeni kritičari napisati.

Chaos and the calm iliti kaos i zatišje (mir) naslov je Jamesova debitantskog albuma, koji zaista zvuči tako. Zvuči i kao gomila uloženog truda i rada prikrivenih izraženim emocijama. Možda i preizraženim. Da se ne bi krivo shvatili, James je iskren i sve samo ne usiljen, a rezultat toga je album za prave emotivce. One koji si dozvole dovesti se do ruba plača zbog pjesme, ljubavi i mašte.

 Zato album servira nešto vrlo poznato i ujedno jako svježe, mladića koji sjedi kraj vatre s društvom i priljubljen uz svoju gitaru svira i pjeva s guštom. Sam u sobi nakon odlaska djevojke prima gitaru i stvara. Takav je James.

 Ono što izluđuje je njegov glas koji predstavlja emociju prije čistoće. Suptilno se dotiče religije („Hold back the river“), i svaku pjesmu usmjerava ka ljubavi i životu kao light motivu albuma. Teško je čak i kvalitetom posebno izdvojiti neku pjesmu jer si je James dao truda i posložio nešto posebno. Njegovi prsti (dok prebiru po gitari) i glas su kao dva različita svijeta u jednom tijelu. Opuštenost u njegovu glasu i instrumentalna preciznost daju besprijekoran rezultat, ma koliko nesavršeno zvučalo.

 

 Subjektivno gledano, „Collide“ se ističe ritmičnošću i poticajnom energijom, što umanjuje fokus Jamesova glasa. Energičnim pjesama je postigao razbijanje potencijalno monotonog kontinuiteta („Get out while you can“) i pokazao strast na drugi način (u „Best fake smile“).

Odnekud se pojavio taj sasvim normalan mladić koji stihovima pokazuje slabosti („Scars“) i raskrinkava ljušturu iza koje se sakriva muška populacija („If you ever wanna be in love“).

 Dajući country prizvuk i iskrene stihove u pojedinim pjesmama, neodoljivo me podsjeća na mušku i nešto kompleksniju verziju Leighton Meester koja je promjenom stila osvježila glazbenu scenu 2014. godine.

 Čini se da Jamesu nije trebalo toliko vremena da se glazbeno pronađe. Zahvaljujući njegovoj mlađahnoj zrelosti, dobili smo kvalitetu i još jednu predrasudu manje.

Popis pjesama:

 

 1. Craving
 2. Hold Back the River *
 3. Let It Go
 4. If You Ever Want to Be in Love
 5. Best Fake Smile
 6. When We Were on Fire
 7. Move Together
 8. Scars *
 9. Collide *
 10. Get Out While You Can
 11. Need the Sun to Break
 12. Incomplete
 13. Running
 14. Clocks Go Forward *
 15. Stealing Cars
 16. Scars (live at the ITunes Festival / 2014)

*Top tracks

 

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.