Albumi

KGF - Dio nas

KGF - Dio nas

Kraykulla and all the Gypsyfuckers nastavili svoje ulične rapsodije da bi postali dio nas.

Čakovečka punk scena jedna je od najaktivnijih u našoj maloj državici pa je tako i prije koju godinu iznjedrila još jedan mladi HC/punk/oi! bend pod nazivom KGF ilitiga Kraykulla and the Gypsyfuckers. Nakon što su 2012. godine izdali svoj demo alubum pod nazivom "Ulične rapsodije", početkom ove godine, izdali su novi album od 11 punk kompozicija objedinjenih u naziv "Dio nas".

Album otvara pjesma Sjećanja i brzim ritmom bubnjeva najavljuje pravu punk poslasticu koja će nas vratiti u neka starija vremena. Samim nazivom, ova pjesma već odlično opisuje osjećaj koji isijava iz albuma. Na početku je naizgled neimpresivna produkcija ostavljala negativan prizvuk čitavom albumu, ali moram priznati da se daljnjim preslušavanjem dojam promijenio.

Sljedeća se pjesma Srce, kao i prethodna, bavi tematikom održavanja punk scene i ponosom kojim se KGF-ovci diče kao dio iste, a već sljedeće dvije stvari okreću pogled na malo mračnije teme iz današnjeg društva. Umorne oči eksplozivnim rifovima i brzim bubnjevima te vrištećim vokalom ustaju protiv nepravedne svakodnevice koju smo počeli smatrati tako normalnom da su nam ratovi i glad postali gotovo nebitni dok god smo zatvoreni pred vlastitim ekranima u svoja 4 zida. Pjesma Tko da vjeruje kroz nešto mračniju glazbenu kompoziciju pripovijeda vrlo turobnu priču o žrtvi pedofilije koja je postala očit i neosporiv problem crkve u zadnjih desetak godina.

Nakon nešto zloslutnijeg dijela albuma, KGF se vraća veselijim temama te u pjesmama Dio Nas, Spas, Dosta je bilo, Nikad Neću te Cuga i Ekipa brzim bubnjarskim udarcima i jednostavnim, veselim punk rifovima pjeva o punku i stavu koji isti donosi, o važnosti prijateljstva i zajedništva na sceni, tulumarenju, alkoholu, mamurluku i ostalim sličnim temama koje su neizostvan dio pankerskog života.

Kroz Tamu bih izdvojio kao jedan od definitivnih favorita s ovog albuma jer se glazbeno najviše izdvaja svojim pomalo psihodeličnim zvukom koji na dijelove podsjeća na White Wedding Billyja Idola, samo u nešto tamnijem ruhu. Tekstualno je vrlo introverna i psihološka te govori o unutarnjoj boli i mračnim kutovima ljudske duše, a ipak, na kraju pjesme, ostavlja nadu u bolje sutra.

Posljednja pjesma s albuma nosi naziv Možda jednog dana te je još jedna pankerska balada koja o punku govori kao o načinu života, a ne samo o glazbenom pravcu, čime pokazuje da mnogima znači sve. Čak i onima u kasnijim fazama života, koji su ostali vjerni svojim idealima i nisu se pokorili sivilu današnjeg metamorfnog društva, iako je takav život pun prepreka i iskušenja.

Što se tiče produkcije koju sam spomenuo ranije, unatoč početnom dojmu da "nije na nivou", slušanjem albuma kao cjeline zaključio sam da je takav do it yourself pristup koji se itekako čuje, bio pun pogodak. Sirovi zvuk bubnja i basa te gitara koja probija slušalice kad se pojača zvuk, agresivni vokal koji se na trenutke jedva razumije - sve to čini ovaj album jednim od najpankerskijih u zadnje vrijeme. Postoji razlika između loše i DIY produkcije kao što je ova. Iako ona može biti vrlo loša, KGF je njome uspio napraviti odličnu zvučnu atmosferu za sve ljubitelje punka stare škole. Usprkos tome što su relativno mlada ekipa, KGF ovim albumom zvuči kao stari pank iz vremena hardcore bendova ranih osamdesetih. Svakako ih vrijedi poslušati i preporučujem ih fanovima bendova kao što su Minor Threat, Circle Jerks, OFF! i drugi. Album možete preuzeti  na njihovoj Bandcamp stranici, a ukoliko želite, možete im i donirati pokoju kunu.

Popis pjesama:

01 -Sjećanja

02 - Srce

03 - Umorne Oč

04 - Tko Da Vjeruje

05 - Dio Nas*

06 - Spas

07 - Dosta Je Bilo

08 - Nikad Neću*

09 - Cuga I Ekipa

10 - Kroz Tamu*

11 - Možda Jednog Dana

* top tracks

ocjena: 8/10

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."