Albumi

Spajanje sa zvukom Merchandisea

Spajanje sa zvukom Merchandisea

Poznatiji hrvatskom alternativnom krugu glazbenih fanatika, Merchandise se iz godine u godinu sve više infiltrira među bendove koje morate poslušati. Frontman Carson Cox Hrvatsku posjećuje bar jednom godišnje s nekim od svojih glazbenih timova, a u studenom nam dolazi s Merchandiseom, predstaviti album "A Corpse Wired for Sound".

Prisjetimo se prošlog studijskog albuma "After The End" koji je cjelokupno blago otpuštao post punk zvuk i prigrlio nešto čišći rock, dok je slijed albuma doslovno činio lako slušljivu priču, usporedivu s kratkim romanom. Neodoljivo je pratiti koliko im se zvuk mijenja svakim novim albumom. Nemojte ni pomisliti da je to nešto loše. Nema tu naglih i nepromišljenih skokova u nove glazbene žanrove.

Novi album ima eksperimentalnu notu, koja govori o širokom spektru ideja pročišćenih i posloženih u devet kratkih priča. Svaka je za sebe, inspirirana drugačijom kulturom, što album čini svojevrsnim putopisom s prethodne turneje.

Dapače, imamo dvije  čvrste okosnice koje prate svaki album, vokal i snažni elektronski zvuk gitare. Nasljeđe post punka (jeka i žestoki te promukli riffovi) sad se miješaju s romantikom, melankolijom i glazbenom pričom country zvuka. Taj country sound je potpuno neočekivan, ali zvuči kao moment otkrića novog potencijalnog smjera. "Lonesome sound" se uvlači pod kožu vrlo brzo pa lagano grije krv sve dok mi samoj nije zvuk prodro do kostiju. Pjesma ima sve, country zvuk povezan s modernom pričom uz ekscentrične riffove koji country stavlja u potpuno drugu dimenziju. Naslov pjesme je zapravo varka jer taj usamljeni zvuk je jedino zbog čega glavni glumac priče na posljetku nije usamljen.

Zbunjujuća poezija i melodija s prošlogodišnjeg albuma nastavlja se u pjesmi "I will not sleep here", koja u jednu ruku upućuje na inteligentnog insomničara koji zapisuje svoje noćne more.

Predstavnica albuma "Flower Of Sex" je apsolutna sex pjesma. Maštoviti, istovremeno vrlo direktni stihovi opisuju čin vođenja ljubavi i ne da se riječima opisati cjelokupna senzualnost, stoga toplo preporučujem prepustiti se "eargazmu".

Osim countrya, dvije su upečatljive glazbene kulture imale svoj utjecaj na albumu, berlinska ("Right Back To The Start", "End Of The Week"), i istočnjačka ("Shadow Of The Truth"), obje vrlo privlačne pjevaču, i očito nepresušna inspiracija cijelom bendu.

Poput mnogih zanimljivih izvođača pod rukovodstvom izdavača 4AD, Merchandise ima svoj slobodan razvoj, ali iz nekog razloga ne dopire do širih masa. Da li je samo izdavač razlog tomu ili je sveopća populacija dugoročno sklonija jednostavnijem zvuku, pokazat će vrijeme.

U svakom slučaju, sklonost određenom žanru je osobna stvar, ali više medijskog prostora kvalitetnim glazbenicima dobrodošlo je slušateljima, da i njima milozvuci prodru duboko do kostiju.

Popis pjesama:
01. Flower Of Sex
02. Crystal Cage
03. Right Back To The Start *
04. End Of The Week
05. Lonesome Sound *
06. Shadow Of The Truth *
07. Silence
08. I Will Not Sleep Here *
09. My Dream Is Yours

Top pjesme *

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.