Albumi

Paolo Nutini - Caustic Love

Paolo Nutini - Caustic Love

U sveopćoj potrazi za originalnošću, Paolu Nutiniju nije problem grabiti u retro žanrove i modificirati ih prema svom glazbenom senzibilitetu. Taj recept je, uostalom, Amy Winehouse vinuo među zvijezde, a originalnost je ionako precijenjena. Daleko je bitnija emocija koju glazba i izvedba mogu ili ne mogu izazvati kod publike.

Emocije Paolo Nutini ima više nego dovoljno, stoga se vjerojatno na svom trećem albumu, Caustic Love, uz pomoć koproducenta Danija Castelara (Editors, REM, Snow Patrol), odlučio publici ponuditi većinom punokrvne soul i R'n'B pjesme začinjene dozom funka, dok su poneke i nastavak njegovog ponekog prethodnog naklona ragtimeu, folku, doo wopu i swingu čak uz dozu Britpopa.

Album otvara „Scream (Funk My Life Up)“, koja zvuči točno onako kako naslov sugerira – uz dominantan bas i bras sekciju i sjajne prateće vokale koji dodatno nose gotovo cijeli album - i koja je odabrana kao najavni singl albuma, na iznenađenje fanova koji su vjerojatno očekivali još jedan pop/folk/Americana album iako je ovaj zaokret sugerirao i prethodni album Sunny Side Up. Intenzitet malo smanjuje duetom s američkom soul pjevačicom Bettye LaVette, odnosno tekstualnom i glazbenom nadogradnjom na sample refrena njene pjesme „Let Me Down Easy“. „One Day“ pokazuje da se Nutini nije nimalo zeznuo u odabiru žanra: slojevita soul stvar u kojoj se poigravanje dinamikom koristi kako bi se potpomogla interpretacija u pjesmi koja raste od početka da bi kulminirala uvođenjem gotovo anđeoskih glasova ženskih pratećih vokala koji stvaraju odličnu opreku Paolovom hrapavom glasu. Na prethodni rad referira se „Numpty“ inspirirana calypsom, kao i folky blues balada „Better Man“.

Apsolutni vrhunac albuma predstavlja dramatična „Iron Sky“ s dubokim filozofskim tekstom, netipičnim za Nutinija, koja je istovremeno i kritična prema religijama i modernom društvu i inspirativna za slušatelja, pogotovo u kombinaciji s isječkom iz govora Charliea Chaplina iz filma „The Great Dictator“ koji je savršeno uklopljen i u atmosferu i poruku pjesme koja po njegovom završetku još i više raste. Ova je pjesma ujedno vrhunac Paolovog dosadašnjeg glazbeničkog, pjesničkog i interpretatorskog rada. Valja spomenuti i da je Adele, nakon što je čula ovu pjesmu, na Twitteru napisala: „Fuck!!! This is one of the best things I've ever seen in my life hands down“.

Teško je nakon ovako moćne pjesme odati dužnu pozornost sljedećim pjesmama na albumu, no i među njima ima vrijednih glazbenih primjeraka koji prikazuju širok raspon Nutinijevih muzičkih afiniteta i sposobnosti. Tu su „Diana“, suvremena mid-tempo R'n'B stvar u kojoj se ovaj mladi Škot transformira u izvođača sličnog D'Angelu, suradnja s Janelle Monáe u još jednoj plesnoj funky pjesmi „Fashion“, old-school soul „Looking For Something“, „Cherry Blossom“ koja uz sasvim dostatnu dozu psihodeličnog rocka za album pop pristupa evocira najbolje dane Britpopa, te „Someone Like You“ koja možda ipak malo previše vuče na „Save The Last Dance For Me“ The Driftersa.

Iako bi Nutiniju mogli prigovoriti na šaranju po raznim stilovima i nedosljednosti u odnosu na prethodni rad, ovaj je album uvjerljivo najzrelije Paolovo ostvarenje i kao skladatelja i izvođača, a i kao producenta i njime je pokazao da mladi kantautor ne mora nužno imati samo par hitova, već da se može razvijati i rasti. Kud će Nutini dalje, samo nebo zna, no bilo bi lijepo da na tom putu napokon posjeti Hrvatsku.

Popis skladbi:

1. Scream (Funk My Life Up)*

2. Let Me Down Easy* - feat. Bettye LaVette

3. Bus Talk (Interlude)

4. One Day*

5. Numpty*

6. Superfly (Interlude)

7. Better Man

8. Iron Sky*

9. Diana*

10. Fashion

11. Looking For Something*

12. Cherry Blossom*

13. Someone Like You

* top tracks

Ana Hotko
Ana Hotko

Fear is a liar