Albumi

pocket palma - Glas nove generacije

pocket palma - Glas nove generacije

Poslušali smo novi album synth pop tria pocket palma, jednostavno označenog kao "III".

Da su puni kreativne energije, uživaju u eksperimentiranju i ne zaziru od miješanja žanrova bilo je jasno još u veljači ove godine u Petom Kupeu kada su premijerno izveli dvije pjesme sa novog albuma. Već tada su predstavili svojevrsni zaokret u svojem glazbenom izričaju te najavili da će nove pjesme biti obojane manje romantičnim notama synth pop-a, a u većoj mjeri egzistencijalističkim taktovima dark syntha. Već spomenute nove pjesme Van kontrole i Ne mogu biti kao oni koje su tada izveli doista su uživo zvučale moćno i drugačije. pocket palma predstavili su novi album kao “povratak korijenima”, navodeći da je III  “ono što bi bio sljedeći album Side Projecta, da nismo odlučili pokrenuti pocket palmu”.

Ohrabrena takvim najavama, jer ipak sam škicnula kako je to zvučalo kada su Anja Papa i Luka Vidović stvarali na engleskom jeziku kao Side Project, od novog albuma stvorila sam neka svoja očekivanja i želje (npr. u vidu moćnih gitarskih dionica Brune Žabeka). I to je bila greška sa moje strane jer moram priznati da dugoočekivani album na prvo slušanje doista iznenađuje. Kad sam se na drugom preslušavanju oprostila od svojih unaprijed zacrtanih zamisli kako bi album trebao zvučati (sorry pocket palma, I’m only human) i prepustila njihovoj interpretaciji, sa svakim slušanjem III je zvučao sve bolje i bolje. 

Zanimljiv koncept kompilacije kratkih pjesama trajanja do tri minute međusobno povezanih kratkim intermezzima čini album III uspješno zatvorenom, koherentnom cjelinom koja vam se uvuče pod kožu.

Na albumu se može čuti zaista raznovrsna lepeza instrumenata, glazbenih smjerova i ritmova, no sve one u sebi nose prepoznatljiv pocket palma potpis. Zarazna su poigravanja repetitivnim ritmovima u pjesmama Kolor i Govori mi, a ne nedostaje i nježnijih taktova, koji kulminiraju zadnjom pjesmom Koža, koja je praćena samo klavirskim i gitarskim dionicama. Iznenađenje je bilo i čuti Brunin vokal u pjesmi Ne znam, ali i koketiranje sa trapom koje je bilo najizraženije u Traču.

pocket palma novim albumom nam jasno daje do znanja da su otvorili nepresušno kreativno vrelo, da žele, mogu i vole uroniti u neistraženi glazbeni teritorij te pokazuju neiscrpnu inovativnu energiju tako rijetku na ovim prostorima. Bit će zanimljivo pratiti koje pjesme će biti najbolje prihvaćene od strane publike, a prva prilika za čuti pocket palmu u živo nakon izlaska novog albuma pružit će nam se već 6. listopada u Tvornici kada nastupaju na Edge festivalu uz Praznu lepinju, Luku Rajića, Luzere, Djecu, Frana Vasilića i Dram.