Albumi

Ratatat Veličanstveni (

Ratatat Veličanstveni ("Magnifique")

Ratatat je electronic/rock duo iz Brooklyna kojeg čine Mike Stroud (gitara, sintisajzer, udaraljke) te producent Evan Mast (bass, sintisajzer, udaraljke). Na sceni su aktivni još od 2001. godine, a ove godine izdali su svoje peto studijsko izdanje pod imenom "Magnifique".

Ratatat je razlog moje ljubavi prema instrumentalu. Od velikana klasičara do danas nitko nije mogao do te mjere uzburkati moju maštu kao Ratatat. Od melankolije do čiste strasti, uspijevali su sve. Oduševljenje oko novog albuma "Magnifique" nije jenjavalo do samog izlaska kada su fanovima dali primjetljivu "Cream on Chrome". Jasno da su se pitanja i znatiželja samo gomilali: hoćemo li dobiti novu "Loud Pipes"? Jesu li i koliko promijenili svoj stil?
I nakon višesatnog preslušavanja još tražim neke odgovore.

"Cream on Chrome" je dala puno tonova i energije slične njihovim prijašnjim albumima. Sve ostalo golica maštu i dozvoljava vam da stvarate svoje priče i scenarije. Možda je najteže opisati upravo ono što ima samo zvuk. Riječi u pjesmama zapravo puno pomažu u definiranju emocija. Ovdje ta emocija jednostavno postoji i ovisi o slušatelju. Jedini nagovještaj i pomoćnik pri povezivanju zvuka i ideje glazbenika je sam naslov koji usmjerava u određenu tematiku. 

Privlačnost koju ima Ratatat ovih dana pronalazim u hrvatskim Plastic Knivesima isključivo jer su oba benda instrumentalnog tipa. Ratatat ipak prednjači time što zadržavajući svoju bazu dubokog i snažnog basa, slavi svaki put nove i većinom "meke" note koje uho jako jednostavno prihvaća i mozak pamti.

Što se samog zvuka tiče, naslovna "Magnifique" ima već spomenutu melankoliju u svom elektro rocku, dok "Abrasive" goni na ples i čistku negative. Naprasiti prekidi intenzivnih zvukova u "Rome" također su prepoznatljivi za Ratatat, a sama pjesma svoj vrhunac doživljava na 03:35 kada se prekida monotonija i dobiva Ratatat uzorak u najpotpunijem izdanju, te "Rome" pozicionira na mjesto glavnog favorita albuma.

Pomalo country djeluje "I will return" koja tugaljivo podsjeća na rastanak i istovremeno nagoviješta povratak. Ako i nadalje budu neopterećeno razvijali svoj zvuk, Ratatat nastavak je poželjan. Kao preporuka slušatelju, stvorite si opuštajuću atmosferu i pustite mašti na volju. Stisnite "play" na Ratatat.

Popis pjesama:

01. Intro
02. Cream on chrome *
03. Magnifique
04. Abrasive *
05. Countach
06. Drift
07. Pricks of brightness
08. Nightclub amnesia
09. Cold fingers *
10. Supreme
11. Rome *
12. Primetime
13. I will return
14. Outro

Top pjesme *

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.