Albumi

Robbie Williams - Swings Both Ways

Robbie Williams - Swings Both Ways

ROBBIE WILLIAMS SWINGS BOTH WAYS Datum izdavanja: 15. studenog, 2013. Izdavač: Island – Universal Producenti: Guy Chambers, Gary Barlow

Nakon 12 godina, Robbie Williams se odlučio na ponovni izlet u swing i (ponekad samo naoko) ozbiljniju glazbu. Njegov prvi takav album, Swing when you're winning, koncepcijski je stroži s obzirom na to da na njemu prevladavaju obrade bezvremenskih klasika, te koji se dijelom doima kao svojevrsni hommage Rat Packu, pogotovo Sinatri, uz iznimku autorske pjesme I will talk and Hollywood will listen. Swings both ways sadrži i nove pjesme koje je Williams napisao uglavnom u suradnji s Guyem Chambersom (što se i prije pokazalo kao dobitna kombinacija s obzirom na njihove zajedničke hitove poput Rock DJ, Feel, Angels i Let me entertain you) i obrade popularnih pjesama starijeg datuma. Uz to, na albumu se nalazi i pjesma Robbiea Williamsa s njegova trećeg studijskog albuma, Sing when you're winning, (Swing) Supreme, za ovu prigodu zanimljivo odjevena u swingersko ruho.

I na ovome albumu Williams je ugostio druge svoje poznate kolege. Tako je pjesmu istog naslova kao što je album, a prilično raskošnog aranžmana i duhovitog teksta koji progovara o skrivenom dijelu života zvijezda sjajno otpjevao s Rufusom Wainwrightom. Sa svojim miljenikom Ollyjem Mursom, s kojim je 2013. odradio i turneju tijekom koje je posjetio i Zagreb, napravio je prilično slabašnu verziju pjesme poznate iz Disneyeva animiranog filma Knjiga o džungli - I wanna be like you.  Uhu je ugodan Williamsov duet s Lily Allen s prilično ziheraški odabranom pjesmom Dream a little dream of me, kao i country „uljez“ Little green apples kojeg pjeva s Kelly Clarkson. Svoju autorsku pjesmu Soda pop,  koja u veselom rockabilly stilu tematizira korištenje i unaprijeđivanje talenata koji su svakome prirodno dani, pjeva s još jednim poznatim zaljubljenikom u pjesme u stilu The Great American SongbookMichaelom Bubléom.

U prvoj pjesmi na albumu, Shine my shoes, Robbie Williams se obraća onima koji ne gledaju na njegov lik i djelo s prevelikim simpatijama, dok je iduća, Go gentle (prvi službeni singl s albuma), upućena njegovoj kćeri i sadrži savjete koje bi vjerojatno svaki dobar otac htio dati svojim kćerima.

Snowblind je još jedna autorska pjesma, introspektivna i s krasnom orkestracijom. U No one likes a fat pop star, najraskošnijeg aranžmana od svih pjesama na albumu, i uz veliki orkestar i zbor, Williams prilično duhovito pjeva o svojoj borbi s kilogramima i daje kritiku društvu koje očekuje da pop zvijezde prvenstveno budu mršave.

Od ostalih obrada, na albumu se nalaze i odlična verzija Berlinove punokrvne swingerske skladbe Puttin' on the Ritz iz istoimenog filma s Fredom Astaireom u glavnoj ulozi, Minnie the moocher Caba Callowaya koju je Williams izvodio i tijekom svoje ovogodišnje europske turneje, te sporija i nježnija verzija If I only had a brain iz filmskog klasika Čarobnjak iz Oza koja upravo usporavanjem tempa dobiva novo značenje.

Valja napomenuti da deluxe izdanje albuma sadrži još dvije autorske pjesme Robbiea Williamsa koje supotpisuje s Chambersom, te s Garyjem Barlowom (Where there's muck i Wedding bells), te vrlo kvalitetnu obradu country klasika Sixteen tons.

Iako se, kao što je već spomenuto, u usporedbi sa prvim Williamsovim swingerskim albumom Swings both ways može činiti kao kompilacija pjesama koje nisu mogle naći svoje mjesto na njegovim pop albumima, ovaj album pokazuje i drugu stranu pop zvijezde, kao što i sam naslov govori, te radi daška starinskog glazbenog glamura koji je dosta vjerno i uspješno, zahvaljujući pomno osmišljenim Chambersovim aranžmanima, prenesen u današnje doba, ne čudi činjenica da je u Velikoj Britaniji zasjeo na prvo mjesto najprodavanijih božićnih albuma, iako ne sadrži niti jednu božićnu pjesmu.

Ocjena: 8,5/10 Ana Hotko http://www.youtube.com/watch?v=S3xF2l_R4CI
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."