Intervju

Band of Spice

Band of Spice

Nakon što su Šveđani Band of Spice u sklopu kulturne razmjene u organizaciji Good Vibrations nastupili u Vintage Industrial Baru i svojom svirkom zasigurno stekli fanove u Lijepoj Našoj, popričala sam s njima prije njihovog nastupa u Saxu u četvrtak.

Ovaj stoner/hard rock bend čine Christian "Spice" Sjöstrand (lead vokal, gitara), Peter Trailer Lundstedt (bas), Anders „River“ Linusson (gitara, prateći vokal), Robert Hansson (bubnjevi) i Johan Hultgren (klavijature). Svi redom iskusni glazbenici, okupili su se oko Spicea koji je glavni i odgovorni za glazbu i tekstove benda. U prvoj rečenici predstavljanja benda na društvenim mrežama, Spice piše da je Band of Spice (prethodno znan kao Spice And The RJ Band) nastao zbog njegovog nezadovoljstva rađenjem kompromisa u kreiranju glazbe. „Nisam htio da mi se netko miješa u riffove“, kratko i jasno svoju odluku objašnjava Spice. „Spice je zadužen za glazbu i tekstove, a onda mi ostali dodajemo svoje elemente“, opisuje podjelu posla gitarist River.

Band of Spice © Julien Duval, Good Vibrations Svi dečki iz benda rade na više projekata, pa tako Spice i Robert Hansson, recimo, sviraju i u thrash    metal bendu Kayser. „U našem gradu [Värnamo, op. a.] mnogi sviraju jedni s drugima u raznim    bendovima i podupiru jedni druge“, objašnjava mi basist Peter Trailer Ludstedt. Što se života    glazbenika tiče, Band of Spice mi pričaju kako su eventualno 90-ih mogli živjeti od glazbe, pogotovo    kada je Spice bio članom benda Spiritual Beggars. Sada svi trebaju imati stalan posao kako bi mogli    egzistirati. „Internet je sve uništio“, zafrkantski, ali ipak s dozom gorčine komentira Spice. Dotaknuli    smo se i teme glazbeničkih mirovina koje kod nas postoje (iako su mizerne), a u nama, po zakonskoj    uređenosti, mitskoj zemlji Švedskoj – ne. Na tu činjenicu su i dečki iz Band of Spice reagirali s    čuđenjem.

Trenutno rade na četvrtom albumu čije su snimanje financirali svirkama i koji je u fazi mixanja, a za koji Spice kaže da će biti mnogo mekši od prethodnih. Na pitanje zašto su se odlučili na takav zaokret, odgovara mi da su ostarili, na što ostatak benda uletava s komentarom „Speak for yourself!“. No, šalu na stranu, novim albumom žele istražiti puteve koji im otvaraju neki drugi i drugačiji glazbeni uzori poput Springsteena i Dire Straits. Nažalost, publika u zagrebačkom Vintageu nije mogla čuti pjesme koje će se naći na novom albumu jer su se, kažu, htjeli prilagoditi „žestini“ ostalih bendova koji su nastupili na Good Vibrations, a koje redom hvale. Također su zadovoljni reakcijom publike za koju smatraju da je mnogo toplija od švedske publike, pogotovo one u većim gradovima. Iz tog razloga bi voljeli napraviti turneju po ovom dijelu Europe kojom bi pokrili Italiju, Mađarsku, Češku, Slovačku, pa sve do Grčke. Planiraju i povratak u Hrvatsku tijekom ljeta, te svirke u Puli i Dubrovniku, a možda zasviraju i na jednom našem rock festivalu.

Band of Spice © Julien Duval, Good Vibrations

Hvale organizaciju njihove hrvatske mini turneje, kao i kulturne razmjene na relaciji Hrvatska – Švedska (Good Vibrations s naše strane i Studiefrämjandet sa švedske), kao i dečke iz benda Inciter koji je nedavno nastupio u Švedskoj. Nadamo se nastavku ove suradnje i novim koncertima Band of Spice u Hrvatskoj, kao i još mnogim kulturnim razmjenama hrvatskih i stranih glazbenika i bendova, uz veliku pohvalu pojedincima entuzijastima koji pokreću takve inicijative, kad su one već rijetkost kod naših krovnih glazbenih institucija.

Band of Spice možete pratiti na njihovoj Facebook stranici, a do objave novog albuma bacite uho na naslovnu pjesmu njihovog trećeg albuma, Feel Like Coming Home.

Fotografije: Julien Duval, Good Vibrations

Ana Hotko
Ana Hotko

Fear is a liar