Intervju

Billie Joan -

Billie Joan - "Springsteen je bio prvi doticaj s glazbom"

Billie Joan, pravim imenom Ivana Pezo, kantautorica je iz Splita koja se glazbom počela baviti od malih nogu. Glazbeni izričaj podosta je fokusiran na socijalnu i društvenu tematiku, iskrenost je sveprisutna dok tematika o neuzvraćenoj ljubavi ni o patnji bilo kakve vrste, neće biti; bar ne onih očigledne. U petak, 17. veljače, nastupiti će u KSET uz bendove Mnogi Drugi, The Yellow Buzz i eto, a ususret svirci javili smo se Ivani s par pitanja.

Ivana,ćao! Svojevremeno si izjavila da je glazbeni put za tebe krenuo kada ti je otac s ceste skupio oštećenu radio kasetu, bačenu iz auta, jer mu se učinilo da možda nešto vrijedi. To je bio Springsteenov album – "Born in the USA." Kako je poslije toga  išla priča s učenjem sviranja, pjevanja, usponima i padovima? Kako je Springsteen utjecao na tebe?
Springsteen je bio prvi doticaj s glazbom, nakon toga sam poželjela osnovati bend što mi je kasnije i pošlo za rukom, ali bez uspjeha, raspali smo se nakon 3 godine. S pisanjem sam počela dosta rano, s 13 godina a ozbiljnije sam se prihvatila gitare nekoliko godina kasnije kada sam čula Bon Iverov album "For Emma...", snimljen samo s gitarom i vokalom. Tada mi je sinulo da mogu i sama. Kasnije sam se priklonila žešćem zvuku Deftonesa, Nine Inch Nailsa, Foo Fightersa, čak i ranog Linkin Parka, a zavoljela sam i grunge... Nirvanu, Pearl Jam... No na kraju ih je sve zasjenio Bob Dylan.

Tko je Billie Joan u slobodno vrijeme i čime se baviš?
Predajem engleski jezik u privatnoj školi, čitam sve glazbene biografije na koje naletim i bicikliram po uzbrdicama Splita. Nije lako :)

Hoćeš li ostati u ovoj postavi, solo gitara i vokal, ili je namjeravaš dodatno upotpuniti?
Postoji mogućnost...

Što je za tebe glazba?
Jedino što je sigurno.

Vezano za pisanje pjesama i melodijama, s čime se kantautori bore u stvaranju?
Vjerojatno sa samim sobom, perspektivom i kako nešto reći a da pritom ne otkriješ previše.

"Don’t you mind, Misunderstood…" pjevušiš u pjesmi "Misunderstood". U pjesmama ti se osjeća surova iskrenost koja natjera da pjevušimo zajedno s tobom. Koga ti voliš slušati da te smiri, a koga da te podigne?
U zadnje vrijeme smiruje me Bon Iver, a dižu me rani albumi PJ Harvey.

Debitantski album "Barren Land" izlazi u ožujku, očekuju li nas neki noviteti (u žanrovima,instrumentima) ili?
Album je sirov, iskren i minimalistički nastrojen. To je sve što mogu reći.

U petak, 17.2.2017, imamo te priliku poslušati uživo u KSET-u. Za sve čitatelje Sound Reporta citatom po izboru pozovi sve čitatelje. 
"Dragi čitatelji, Juda Records treba svježu zagrebačku krv."

Puno uspjeha u daljnjem radu!
Hvala!