Intervju

Filip Fantoni:

Filip Fantoni: "Za napisati glazbu trebam samo lijep dan"

Zagrebački kantautor Filip Fantoni, ovih je dana objavio svoj drugi album, a povodom toga odlučio je fanovima u srijedu, 23.10., pokloniti besplatan koncert u Tvornici kulture. Ususret koncertu kratko smo porazgovarali sa Filipom.

Koncertom, u srijedu 23.10., u Tvornici promoviraš novi album. Što bi rekao da je najveći novitet u tvom glazbenom putovanju između novog i starog materijala?
Prvi album nastao je u jednoj mojoj fazi prije par godina, kad sam samo “brijao” na akustičnu gitaru .Tako su nastale pjesme za prvi album pa smo ih tako i snimali. Zapravo, praktički je cijeli album Skansi , koji je bio producent,i snimio oko moje akustične gitare. Gitaru smo snimili na “click” i onda je na tu snimku Skansi dodavao ostale instrumente, a pjesma je ostala zapravo u svom izvornom obliku. Drugi album smo radili potpuno drugačije. Imali smo bend u studiju, moj bend koji će sada svirati i na promociji (Bruna, Jurica i Bojan), ja sam imao 15-ak pjesama i nisam znao točno koje ćemo snimiti, nego sam svirao bendu jednu za drugom, oni su se “ukopčali” i jednostavno smo snimali one koje su najbolje legle.Imali smo samo dva popodneva u studiju i u tih par sati nastao je skoro cijeli album. Bilo je to super iskustvo, koje smo ovo ljeto i ponovili, jer već radim na trećem albumu.

Rečeno nam je da radiš kao instruktor tenisa, je l' tenis prva ljubav, ili je glazba?
Teško mi je reći, ali obje stvari, mjuza i tenis, pojavile su se nekako u isto vrijeme, s mojih 9,10 godina. U početku sam igrao tenis i išao u muzičku školu, koja mi se nije dopadala, jer mi se nisu sviđale te klasične kompozicije, a ni solfeggio. Ali, glazbeni fan sam oduvijek. Prvo što ujutro napravim, je da upalim neku muziku. Trenutno mi je tenis posao, a za glazbu bih volio da mi postane posao, da mogu možda živjeti od nje, to će biti jako teško, ali ne i nemoguće.

Fanove si iznenadio činjenicom da je besplatan ulaz na koncert, spremaš li još kakvo iznenađenje?
Neće biti nikakvo posebno iznenađenje, bit će glasna svirka, moći će se kupiti novi album i majice po promotivnim cijenama, pokušat ćemo dobro zabaviti ljude, da budu veseli i da im bude dobar izlazak. Dugo nisam svirao jer mi članovi benda trenutno nisu u Zagrebu pa će doći vjerojatno i dosta frendova pa sam htio da, ako je ikako moguće, upad bude besplatan.

Nabroji nam pet albuma koji su izrazito utjecali na tvoje glazbene vode?
Baš kad sam osnivao neke prve bendove u životu, sredinom devedesetih, Brit Pop je harao, stoga su mi definitivno "Definitely Maybe" i  "(What’s the Story) Morning Glory?" od Oasis, najviše utjecali na mene, pogotovo na sviranje gitare. Tu je i "Appetite for Destruction" Gunsa , U2 I "All That You Can’t Leave Behind", Bon Jovi -  "Keep the Faith". Od domaćih moram spomenuti "Fred Astaire" i "Bog" od Pipsa, koje sam pojeo, koliko sam ih žvakao. Veliki sam obožavatelj Pipsa… imam kartu za koncert u Saxu 29.11.

S kim bi na domaćoj sceni volio napraviti suradnju?
Ne znam, definitivno bih volio napraviti duet s nekom pjevačicom, ali za to čekam pjesmu, a onda moram naći neku koja mi se sviđa, a da me ne odbije… Hahahaha, to bih htio. Ima dosta izvođača koje cijenim, volim i slušam, ali mislim da moram još doći do toga, da s nekim surađujem. Imam puno pjesama i volio bih pisati pjesme za druge izvođače, to bi me jako veselilo.

Objavio si album “Filip Fantoni”, kakvi su zasad dojmovi?
Album je izašao 21.10., ne znam još kako će ga primiti kritika i publika, nadam se dobro. Neki od najavnih singlova bili su dosta uspješni na nekim radio postajama, tako da sam optimističan. Meni se album sviđa, zadovoljan sam, ali već sam u mislima oko sljedećeg.

Što te najviše inspirira?
Kad sam u banani, bilo kakvoj ili bilo od čega, onda mogu napisati tekst, inače je to muka Isusova. A kad mi je super, što je jako često, onda samo uzmem gitaru i nešto izađe van. S tekstovima dakle muka, a za glazbu trebam samo lijep dan, nije mi problem napisati glazbu za pjesmu, samo je pitanje koliko su dobre.

Što možemo očekivati od Filipa Fantonija u budućnosti?
U budućnosti očekujte treći album, s puno manjom pauzom nego između prvog i drugog… I nadam se da ćemo vrlo skoro početi svirati češće, jer svirka uživo je nešto najbolje.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."