Intervju

Intervju: Karlo Horvat - Kryn

Intervju: Karlo Horvat - Kryn

Riječki metalci Kryn svojim su prvim albumam "Scars Remind Me" zaplijenili pažnju velikog broja domaće i strane publike, a isto tako i domaćih i stranih medija. Prošla koncertna sezona bila im je vrlo plodna, a fan base im se širi iz dana. Uskoro se vraćaju u Zagreb u akustičnom izdanju, pripremaju novi materijal i nove svirke u Lijepoj našoj, ali i izvan nje. Kako su proveli ljeto, koje su promjene doživjeli u postavi, što možemo očekivati u skoroj budućnosti od Kryna? Pročitajte u razgovoru s pjevačem i frontmenom benda Karlom Horvatom.

Nova koncertna sezona je pred vratima, ljetni mjeseci mnogim su bendovima donijeli zatišje, a kako je Kryn proveo ljeto?

Isto u zatišju! Ljeto je uvijek takvo. Svi su na svojim stranama i, iskreno, dobro dođe malo "kreativne pauze" taman prije zatvaranja u studio.

Vaš nastup na MetalDays festivalu popratili su mnogi domaći i strani mediji, a čitali smo samo riječi hvale. Kakvi su vaši bili vaši dojmovi?

Da, na MetalDays-u je bilo stvarno odlično! Bez obzira što smo svirali rano, u 16 sati, skupilo se dosta ljudi i svi su uživali. Mi smo također uživali na stage-u i dali smo sve od sebe! Nadamo se da će uskoro biti još nastupa po Sloveniji.

Osim MetalDaysa, jeste li svirali na još kojem festivalu tijekom ljetnih mjeseci?

Jesmo. Svirali smo kao headlineri na Vekeri festivalu u Debrecenu, u Mađarskoj. Nastupila je nekolicina lokalnih bendova, a nas je publika (kako to uvijek biva) odlično prihvatila.

Krajem lipnja objavili ste rastanak s gitaristom Mariom Tomaškovićem. Što nam možeš reći o razlogu prekida suradnje?

Razloge smo naveli na službenoj Facebook stranici. Ukratko, počeli smo imati različite poglede u kojem smjeru bi bend trebao ići u budućnosti i najbolje rješenje je bilo da se lijepo u miru i bez "zle krvi" raziđemo.

 Također, s Mariom si također radio u bendovima The Ralph i Subscale. Sa Subscale-om si se također oprostio, ali postoji li još uvijek suradnja s The Ralph?

Iskreno nisam siguran koliko će The Ralph nastaviti s radom ali to je najbolje da pitaš njih. Sad mi je primarni fokus Kryn i novi materijal! Možda tu i tamo koja nova obrada.

Jeste li našli u međuvremenu novog stalnog gitarista?

 Pa službeno nismo našli još nikoga. Razmišljamo da objavimo javnu audiciju za gitariste koji su voljni biti dio Kryn-a, psihički, fizički, ali i materijalno (smijeh).

Kao support gitarist vam je svirao Dario Pažanin (Padre, ex-Father). Kako je bilo svirati s njim i postoji li tu mogućnost stalne suradnje?

Dario je super lik i prijatelj još od naših samih početaka. Još uz to je i izvrstan gitarist – di ćeš bolje! Imali smo doslovno 2,3 probe s njim, a osjećaj je bio kao da smo skupa od početka! Sigurno da postoji mogućnost stalne suradnje, ali o tome tko će biti novo lice u Krynu biti ćete na vrijeme obaviješteni.

Najavili ste početkom ljeta i da radite na novom materijalu. Možeš li nam reći nešto o novim pjesmama?

Radimo, radimo! Za sada je još sve u "preproduction" fazi tako da ne mogu reći previše, ali jedno je sigurno, a to je da će biti brdo pjevanja, masnih rifova, melodija i epičnih atmosfera (smijeh).

Karlo HorvatKarlo Horvat © Marko Lopac Photography

Znači li to da imate u planu snimanje novog albuma u skorije vrijeme?

Naravno! Ali prvo singl ;)

S prvog albuma "Scars Remind Me" izdvojili ste dva singla, "The Silent" i "Reminder," obje pjesme nove s obzirom na dobar dio pjesama koje smo u nešto drukčijoj verziji mogli čuti na EP-u prije albuma, a snimili ste i spotove za obje pjesme. Imate li u planu prije izdavanja sljedećeg albuma izbaciti još koji singl s prvijenca, možda za neku od starijih kompozicija?

U planu nam je izbaciti još jedan spot i live video...a za koje stvari, to vam puštam mašti na volju.

Kakvi su vam planovi s live nastupima u skoroj budućnosti?

Ono što je sigurno je da ćemo se probati fokusirati više na koncerte van granica Hrvatske (#tražimobukere :)). Što naravno ne znači da ćemo zapostaviti fanove ovdje.

25. rujna imate akustični koncert u zagrebačkom Vintage Industrial Baru, koji ćemo svakako posjetiti. Svirate li često u akustičnom izdanju ili je ovo izniman slučaj?

Akustični show bio je isključivo namijenjen promociji spota za "Reminder" u Rijeci. No pošto smo postali jako dobri sa ekipom iz Vintage-a koji su nas ljubazno i velikodušno pozvali u Zagreb, jednostavno nismo mogli odbiti.

Osim akustične verzije, hoćemo li imati prilike u skorije vrijeme vidjeti uštekani Kryn u Zagrebu ili okolici?

Pa nadam se da hoćete! Možda premijerno čujete i novi singl!

Fanova imate pozamašan broj u Hrvatskoj, a i inozemstvu, i svi vas željno očekuju u novoj koncertnoj sezoni. Imaš li na kraju ovog razgovora što poručiti obožavateljima?

Mogu se jedino od srca zahvaliti svima na potpori i podršci. Svako toliko naletim da netko na facebooku objavi neku našu pjesmu ili tekst i kada netko na bilo koji način uživa ili se prepoznaje u tvojoj pjesmi, to je jednostavno najveće zadovoljstvo koje možeš dobiti. It means a lot people! Pratite facebook stranicu jer nove stvari stižu uskoro!

Kako Karlo sam kaže, novi materijal uskoro stiže, stoga pomno pratite njihove Facebook i YouTube profile. Posjetite ih i 25. rujna u Vintage Industrial Baru na akustičnom koncertu uz Skaut. Željno iščekujemo novi materijal i nove koncerte. Zahvaljujemo Karlu na razgovoru i želimo puno uspjeha Krynu u novoj koncertnoj sezoni i s novim materijalom.

Hrvoje Pandžić
Hrvoje Pandžić

Hiding is my greatest fear