Intervju

Killed A Fox

Killed A Fox

Killed a Fox je zagrebački alter rock bend koji rocka na hrvatskoj sceni još od 2006. godine.  Krajem prošle godine izdali su svoj drugi album  Spring Of Sloth And Haze. Cijela priča oko kreiranja benda nastala je još davne 2006. godine kada je Marin Duvnjak tražio pjevača za novi projekt, te je putem poznanstva došao do  Kristiana „Chris Ian“ Štrbca i ponudio mu suradnju u stvaranju novog benda na sceni. Marin je Chris Ianu poslao par CD-a s nekim nasnimljenim materijalima, od kojih je Chris Ian izabrao par pjesama. Te pjesme su u kućnoj varijanti snimili kao prvi demo. U međuvremenu su pitali Krešimira Kokića, dugogodišnjeg Marinovog prijatelja, da im se pridruži kao član KAF-a. Kreši se ideja jako svidjela, te im se pridružio kao drugi gitarist. U sklopu prvog dema našle su se pjesme „Pattern“ , „Reverend Grey“ , „Passing Twelve“, te „Scion“. Te pjesme su bile početnica njihovog albuma prvijenca Fluorescence. Početkom 2007. počeli su aktivnije tražiti basista i bubnjara. Ubrzo su im se pridružili Neven Turčić na basu, te Marin Krmpatić na bubnjevima. 2007. godina je prošla u radu na  Fluorescence  i pripremama za prvu svirku koja je ubrzo i održana u Saxu krajem iste godine.

facebook.com/FilipBusicPhotography

S albumom prvijencom nisu se žurili, te je Fluorescence izašao početkom 2009. Godine. Album sadrži11 pjesama koje su sve mix žestokih metal riffova i psyhodellic rocka. Snimali su ga u prostoru ZG studio. Mix i produkcija je djelo suradnje sa Hrvojem Prskalom, dok je master odradio Mladen Malek iz Decibel Studija. Tjekom nadolazećih godina svirke su se nastavile, a postavka benda se podosta izmjenila. Imali su priliku, a i čast kako kaže Chris Ian, da sviraju kao predgrupa bendovima Orange Goblin i Karma to Burn, a također jedna od dražih svirki im je bio nastup na Good Vibrationsu krajem prošle godine kada su svirali sa Stonbride i Voltage. Iako je drugi album mogao lagano biti snimljen i izdan već 2010. godine,  problemi  oko formiranja stalne postave usporile su malo rad KaF-a i odgodile taj album do kraja 2013. Od stare postave u bendu su ostali Chris Ian i Krešo.  Na mjesto novog stalnog basista uletio je Ivan Mioč, dok je bubnjarske palice preuzeo Leonard Klaić. Plod ove suradnje rezultirao je izdavanjem novih 11 pjesama na njihovom drugom albumu Spring Of Sloth And Haze . Album su izdali pod Geenger Records/IDM Music labelom. Spring Of Sloth And Haze je snimljen u DIY varijanti u prostorima House Of Pablo (osim vokala koje je snimio Mark Mrakovčić), a za mix, mastering i produkciju albuma ovoga puta je bio zaslužan Leonard Klaić.foto by Marko Plecko / Good Vibrations 

Jučer su objavili svoj prvi službeni video i to za pjesmu „Hive“ koja je prvi singl s novog albuma. Po mnogima predugo očekivani spot snimili su pod direktorskom palicom Nevena Muretića, dok su za kameru zaslužni Metal View Photography. Od planova za budućnost imaju za napraviti jednu ozbiljnu i jaku turneju, te možda izbaciti novi singl do ljeta, a u planu je i snimiti treći album krajem godine. U svakom slučaju - što više svirati. 

 

Sa svoje strane bendu i ekipi želim svu sreću. Po mojem mišljenju, Killed a Fox je definitivno jedan kvalitetan, žestoki hrvatski alter rock bend koji je zaslužio dosta pažnje, bend koji zna kako napraviti i odsvirati poštenu „rifčinu“. Nakon usporenih par proteklih godina, nadam se kako će im baš 2014. donijeti više uspjeha na hrvatskoj sceni, a i šire, te da će napokon  imati priliku svirati na nekoj većoj pozornici. Albume možete potražiti i skinuti na njihovom Bandcamp profilu, a slobodno ih posjetite i na njihovoj Facebook stranici gdje možete pratit njihov rad u budućnosti.

Tekst: Filip Bušić

Photos: Marko Plecko , Filip Bušić

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."