Koncerti

Posljednji pjev Gregoriana – ili ipak ne?

Posljednji pjev Gregoriana – ili ipak ne?

U publikom i jekom ispunjenom okruženju zagrebačke Arene, sinoć smo ponovno imali priliku opustiti se i uživati uz nastup njemačkog Gregoriana koji nas je posjetio u sklopu svoje „Final Chapter“ turneje. Zagreb voli Gregorian, a i Gregorian očito voli ove krajeve, što su dokazali svojim brojnim posjetima našoj malo zemlji pa bi bilo neobično da su nas zaobišli u ovoj turneji.

Sinoćnji je koncert otvoren prigodnom „Masters of Chant“, što članovi ove svjetke senzacije i jesu, majstori zanata čija svaka izvedba oduševljava. Savršeno harmonični i usklađeni, Gregoriani su nas vodili kroz svoju karijeru, bilo da se radilo o autorskim pjesmama poput „Strong“  ili ipak brojnijim obradama. Od potonjih u koncert su nas uvele „Still Haven't Found What I'm Looking For“, „Stay“, i vjerojatno najveći hit Metallice – „Nothing Else Matters“. 

Gregorian - Foto by Filip Bušić

I taman kad vas ušuškaju ugodni, duboki glasovi ovih „redovnika“, na scenu je stupila Amelia Brightman i uvodom u Rammsteinov „Engel“ ostavila Arenu bez daha. Iako bez sumnje odlična glazbenica, osobno ne mogu reći da mi odgovara u ovom aranžmanu jer smatram da se njen, pomalo „disney“ glas, nije mogao nositi s premoćnijim i brojnijim muškim glasovima. No to je subjektivno, a na kraju i nevažno. Vratimo se gdje smo stali, ova izvedba „Engela“ i vokalno i scenski bila je u najmanju ruku posebna, a kako bi bila dostojna Rammsteina, naravno da nije mogla proći i bez bar trunku pirotehnike. 

Gregorian - Foto by Filip Bušić

Gregorianov izbor pjesama uistinu je šarolik, od pop i rock hitova, do filmskih uspješnica poput „Now We Are Free“ iz filma „Gladijator“, pa do naslovnih pjesama crtanih filmova. Upravo je u tome i čar Gregoriana, jedan su od rijetkih sastava koji imaju moć uzeti  bilo koji žanr  i učiniti ga svojim. Iako je naglasak naravno na vokalnoj izvedbi, članovi Gregoriana trude se u svoj nastup uvrstiti i ponešto koreografije, koja je dobrodošla, ali uz njihovu razinu, u nedostatku boljeg izraza - vokalne dominacije, nije uopće potrebna. No svakako je potrebno posebno pohvaliti i prateći bend, čiji su se članovi pokazali kao odlični showmeni. Od gitarskih solaža, do zapaljenih bubnjarskih palica, Gregoriani, Amelia i prateći bend uistinu su dali sve od sebe kako bi zadovoljili zagrebačku publiku. 

Gregorian - Foto by Filip Bušić

U drugoj polovici večeri slušali smo klasike poput „Hurt“ i „Shout“, te žestoku izvedbu „Hells Bells“, a kad se koncert već polako bližio kraju,  Gregorianci su se, popraćeni gitarama, spustili među prve redove i bez razglasa pozdravili s nekoliko tisuća ljudi koji su jučer ispunili Arenu. Suprotno očekivanjima to (srećom) nije bio kraj te su se članovi benda vratili na pozornicu i odpjevali još nekolicinu pjesama, od kojih je srca vjerojatno najviše zagrijala obrada „Con te partiro“. Iako turneja simbolična naziva stavlja upitnik na budućnost Gregoriana, nama bi bilo drago da i dalje imamo priliku iščekivati kojim će nas sljedećim hitom oduševiti. A do tad im želimo sretnu i uspješnu turneju! 

Gregorian - Foto by Filip Bušić

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.