Koncerti

Franz Ferdinand u Domu sportova - Hitovi u glavu!

photo: Franz Ferdinand, credit: Filip Bušić

Franz Ferdinand u Domu sportova - Hitovi u glavu!

Sinoć su u Maloj dvorani doma sportova škotski rockeri Franz Ferdinand napravili spektakl za pamćenje. Na prvom velikom koncertu stranog izvođača nakon pune dvije godine pokazalo se kako se domaća publika definitivno zaželjela kvalitetnih koncerata.

Malo prije 21h Franzi su izašli pred prepunu dvoranu i otvorili s No You Girls. Na opće oduševljenje nastavili su s jednim od svojih prvih hitova The Dark of the Matinée. Na prvom dijelu setliste našle su se i dvije nove pjesme – Curious i Billy Goodbye koje je publika izvrsno prihvatila. Prvi vrhunac večeri obožavatelji su doživjeli tijekom izvođenja vrlo energične pjesme Do You Want to kojom prilikom je cijela dvorana počela skakati u ritmu muzike.

franz-ferdinand-filip-bušić-25-04-22-IMG_1770 

Potom je slijedilo nekoliko laganijih plesnih stvari kako bi svi mogli predahnuti i pripremiti se na još nekoliko žešćih. A tada su se izredale: Michael, The Fallen i meni jedna od najdražih Love Illumination. Međutim, Franzi ni ovdje nisu stali. Drugi vrhunac večeri stigao je izvođenjem njihovog zasigurno najvećeg hita Take Me Out. U tom trenutku kulminirala je posebna energija između Franza i publike te je cijela Mala dvorana ponovno počela skakati u istom ritmu. Frontmen Alex Kapranos kroz cijeli je nastup suvereno vladao pozornicom i imao odličnu interakciju s obožavateljima.

Glavni dio koncerta završen je s Outsiders na koju su svi članovi benda počeli bubnjati zadnje taktove pjesme. Tada su svjetla reflektora obasjala novu bubnjarku Audrey Tait koja zaslužuje posebnu pohvalu. Iako je s bendom tek nekoliko mjeseci savršeno je odradila svoj posao. Bis je bio povratak u prošlost. Na njemu su odsvirali stvari s prvog albuma: Jacqueline i Darts of Pleasure, a koncert su zaključili sa standardnom This Fire. Nakon točno sat i pol spektakl je završio.

franz-ferdinand-filip-bušić-25-04-22-IMG_1701 

Franzi su u Zagreb došli u sklopu svoje turneje kojom promoviraju album najvećih hitova – Hits To The Head. Radi se o kompilaciji od 18 starih i dvije nove pjesme. Vrijedi spomenuti kako je njihov prvi album na kompilaciji – ali i na nastupima uživo – zasluženo predstavljen s najvećim brojem hitova. Sa zadnjeg albuma uzete su tek dvije pjesme – iste one koje su i izveli sinoć – Glimpse of Love i  Always Ascending. Ovo je Franzima bio već šesti nastup u Hrvatskoj (ovo uključuje nastup privatnog karaktera u &td-u i projekt FFS). Vrlo dobro pamtim njihov prvi koncert 2006. na zagrebačkoj Šalati kada su odsvirali skoro cijeli prvi album i dobar dio drugog. Mislio sam da ću to pamtiti kao njihov najbolji nastup kod nas, nakon sinoćnjeg definitivno sam promijenio mišljenje.