Koncerti

Zagreb i Skunk Anansie vole se javno

Zagreb i Skunk Anansie vole se javno

Dok se iznad Zagreba spremala oluja u Maloj dvorani doma sportova britanski rockeri Skunk Anansie pripremili su pravu oluju energije svojim obožavateljima.

Uz akademsku četvrt koncert je započeo u 21:15h s vrlo energičnom Yes It's Fucking Political. Iako sam čuo njen fenomenalan glas na pozornici nisam vidio Skin. Nakon nekoliko trenutaka shvatio sam da je pjevačica nastup otvorila iz publike. U spektakularnom zelenom odijelu popela se na stage i nastavila s And Here I Stand i Because of You. Prve velike ovacije bend je dobio nakon I Can Dream. Tada se Skin prvi put obratila obožavateljima i izjavila kako na dosadašnjoj dvomjesečnoj turneji nisu imali ovako dobro otvaranje. U tom trenutku pokazala se posebna povezanost između domaće publike i Skunk Anansie. Na posljednjem koncertu na Šalati u ljeto 2019. bend je ostao toliko oduševljen zagrebačkom publikom da je odlučio ponovno staviti Zagreb na drugi dio slavljeničke turneje 25 Live @ 25. Poznato je kako bend ima specifičan odnos sa svojim fanovima, pa je tako Skin nekoliko puta „zaronila“ Domom sportova. Prilikom izvođenja svojeg velikog hita Weak Skin je ušla u publiku i zapjevala s fanom dok su oboje stajali na nečijim ramenima. Na kraju pjesme Skin se fanu zahvalila kratkim poljupcem što je publika gromoglasno pozdravila. 

Na pjesmi Love Someone Else klavijaturistica se pridružila kao prateći vokal dok je Skin zaplesala s dvojicom muškaraca s gumenim maskama svinja na licu. Možda će upravo to biti lajtmotiv novog albuma s obzirom da u novom spotu Can’t Take You Anywhere vidimo da glavni protagonist nosi upravo takvu masku. Novu pjesmu This means War pjevačica je posvetila ljudima Ukrajine i Afganistana. Jedan od vrhunaca večeri bio je njihov neizostavan emotivan hit Hedonism (Just Because You Feel Good). Glavni dio koncerta završili su s pjesmom s kojom su prošli put otvorili nastup – Charlie Big Potato. Nakon kraćeg zazivanja bend se vratio na pozornicu i bis započeo s novom politički nabijenom stvari Piggy. Na kraju, Skin je na opće oduševljenje predstavila članove benda uz taktove pjesme Highway to Hell AC/DC-a. Koncert su zaključili sa žestokom stvari s prvog albuma Little Baby Swastikkka uz koju je Skin orkestrirala pogo u prvim redovima. Točno u 23h, uz pjesmu Best of You Foo Fightersa, zvijezde večeri oprostile su se od zagrebačke publike. 

Ovo je Skunk Anansie bio peti nastup u Hrvatskoj. Gledao sam ih dvorištu Močvare 2010. kada je Skin surfala kroz publiku do tonca i natrag te na Šalati 2019. kada su odradili koncert za pamćenje. Nisam očekivao ništa manje spektakularno i od ovog nastupa. I bio sam u pravu. Sinoćnji koncert pokazao je da postoji određena energija između Skunk Anansie i domaće publike, pa da parafraziram velikog Arsena Dedića: Zagreb i Skunk Ananasie vole se javno.