Koncerti

Yammatovo otkrilo poveznicu The Cardigansa i Zagreba!

Yammatovo otkrilo poveznicu The Cardigansa i Zagreba!

U subotu, 25. studenog, Lauba je bila domaćin trećeg Yammatova, glazbeno društvenog događaja sezone, i ugostila švedsku rock senzaciju devedesetih The Cardigans pred 2000 ljudi.

Pomno biraju svoje nastupe, a njihov prvi dolazak u Hrvatsku je izazvao popriličan interes i donio neviđenu promociju Yammat radiju. U nešto više od sat vremena su predstavili presjek svog glazbenog opusa i eleganciju švedskog glazbenog svijeta te pokazali da imaju puno više za ponuditi od par poznatih hitova. Ukoliko niste znali za poveznicu između The Cardigansa i domaće publike, više o tome pročitajte u nastavku.

The Cardigans Zagrebfoto: The Cardigans, credit: Samir Cerić Kovačević

Prvi i posljednji susret s Laubom pamtim da se desio prije točno dvije godine, naime istog datuma je Ariel Pink nastupio u Zagrebu. Cjelokupni ugođaj je narušila neprimjerena pozornica i publika koja je uglavnom došla da bude viđena. Ove subote za proslavu  Yammatovog rođendana su se formirala dva reda posjetitelja na ulazu. Trebalo je čekati dobrih 15ak minuta da se sklonite od lagane kiše koja je počela padati. Zanimljivo je da je gužva bila u središnjem dijelu koncertnog prostora, dok se u prvim redovima moglo disati i imati dobar pogled na bend. Publika je bila prošarana svim generacijama znatiželjnih posjetitelja i fanova.

The Cardigans Zagrebfoto: The Cardigans, credit: Samir Cerić Kovačević

Žamor publike je bio podnošljiv, a pozornica je odgovarala veličini benda. Unatoč činjenici da bend postoji već tri desetljeća, do danas su zadržali identičnu postavu. Gitarist Peter, odgovoran za pisanje stihova i glazbe većine pjesama, je kao srce benda imao prigodni simbol srca na svojoj majici i oduševio je zavidnim primjercima svojih gitara, pjevačica Nina je na svojim leđima nosila simbol ženskog roda i to baš na dan kad se obilježava međunarodni dan nasilja nad ženama. Basist je bio odgovoran za luckaste izraze lica i tijekom nastupa je gradio sve simpatičniji odnos s publikom, a dalo se primijetiti da je njihov klavijaturist, a povremeno i gitarist postajao sve emotivniji kako se nastup privodio kraju. Bend je tijekom cijelog nastupa publici slao poruke ljubavi, komunikacije nije nedostajalo. Pjesma „You're The Storm“  je naišla na sjajan prijem publike. Sve zajedno je bilo potpomognuto toliko dobrim razglasom, da imate osjećaj da slušate pjesmu na najjače, na novim slušalicama i nema ničega osim vas i te pjesme. Vrhunac su bili intenzivni reflektori u pravim trenucima, kao i kod pjesme „Holy love“. „For What It's Worth“ je iz nas izvukla neke stare uspomene i prisjetila nas zašto ih toliko obožavamo.

The Cardigans Zagrebfoto: The Cardigans, credit: Samir Cerić Kovačević

Nina je tijekom nastupa svirala na različitim instrumentima, usnoj harmonici, melodici, klavijaturama, udaraljkama, što je doprinijelo dinamičnom nastupu. Dobila sam dojam da ne nastupaju dovoljno često, sudeći po emotivnijim reakcijama između članova benda, ali i vokalu Nine koji je pukao već u prvoj polovici koncerta, što je kulminiralo na idućoj poznatoj ljubavnoj pjesmi „Lovefool“, prožetoj ironičnim humorom i očajom. S „ Do You Believe“ i „Hanging Around“ su pokazali da znaju i žešće stvari svirati, a čim je Nina pristupila klavijaturama, gitarist i basist su se primakli bliže publici i podignuli atmosferu na novu razinu. Najemotivnije pjesme koncerta su bile „Communication“ , „I Need Some Fine Wine And You, You Need To Be Nicer“ kao i „And Then You Kissed Me“ s početka koncerta. Službeni dio nastupa su priveli kraju s „My Favorite Game“, na kojoj je publika u potpunosti zakazala. To je bio savršen trenutak za šutku, skakanje i pjevanje u glas, da pomognemo Nini koja je praktički ostala bez glasa, ali možda neki drugi put.

The Cardigans Zagrebfoto: The Cardigans, credit: Samir Cerić Kovačević

Šveđani su uz ovacije uspješno pozvani na bis, čemu je prethodilo simpatično iznenađenje večeri. Predstavnik Yammata Alen Balen je otkrio povezicu Zagreba i The Cardigansa. S nevjericom smo gledali projekciju uvodne špice crtića Profesor Baltazar, kojeg članovi benda vole. Dobili su simbolične poklone s Baltazarovim likom, ganuto se zahvalili, nasmijali i emotivnom pjesmom, uz pokoji upaljač u zraku, nastup u Zagrebu priveli kraju.

The Cardigans Zagrebfoto: The Cardigans, credit: Samir Cerić Kovačević

Sudeći po prvim pjesamama aftera, publika je DJ-u Straight Music Selector DEUTSCH jela iz ruke i rasplesala uz hitove New Ordera, Blura, Le Tigre i sličnih bendova, što me zamalo namamilo da ostanem do zore. Posjetitelji su se došli uživati u cijeloj večeri, a ne samo na koncert The Cardigansa, stoga im nemamo pravo zamjeriti nedovoljnu uživljenost u bend. Lauba se pokazala kao praktična lokacija za događaje ovakvog tipa, ali bi bilo još bolje kad bi dio posjetitelja mogao kupiti ulaznicu. Bend bi sigurno bio sretniji uz veći postotak „pravih“ fanova. Bez obzira na to što Yammat postoji tek tri godine, sasvim opravdano nosi titulu glazbeno društvenog događaja sezone. 

 

Galeriju fotografija s događaja pogledajte OVDJE.

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.