Koncerti

Gibonni u Areni - proslava karijere, ljubavi i dobrih ljudi!

photo: Gibonni, credit: Filip Bušić

Gibonni u Areni - proslava karijere, ljubavi i dobrih ljudi!

U čast 35 godina karijere, jučer je u rasprodanoj zagrebačkoj Areni održan drugi koncert jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, Gibonnija. Nakon što su u rekordnom roku, pogotovo za domaće izvođače, rasprodane karte za prvi koncert, najavljen je i drugi te su svi oni željni brojnih Gibonnijevih uspješnica došli na svoje.

Čak ni tri sata koncerta nisu dovoljna da se u njih utrpaju svi Gibonnijevi hitovi, no ne vjerujem da je itko iz Arene jučer izašao nezadovoljan. Počevši od produkcije do fantastičnog benda koji se čini više kao obitelj nego bend, back vokala, brojnih gostiju koji su se izmjenjivali na pozornici, i naravno, do odlično raspoloženog Gibe - sve je to dalo svoj doprinos jednoj predivnoj večeri ispunjenoj veseljem.

photo: Gibonni, credit: Filip Bušić

Set se nije razlikovao od onog dva dana ranije, tako da je vrlo rano postalo jasno da i nas očekuje pravi show za pamćenje. Koncert je otvoren simbolično, pjesmom “Sreća”, a kao što to ime pjesme i kaže,  sreća je uistinu bila lajtmotiv večeri, od početka pa do samog kraja. Gibonni je u svom slavlju ponovno uspješno okupio sve generacije pa su se hitovi poput “Ne odustajem”, “Tajna vještina, “Judi, zviri i beštimje”, “Oprosti” i brojni drugi, uz podršku 18 000 ljudi koji su potegnuli iz svih krajeva Hrvatske, sinoć orili Arenom.

photo: Gibonni, credit: Filip Bušić

Veći dio Gibonnijeve pratnje, uz neizostavnog Nikšu Bratoša, po prvi je put predstavljen već na samom početku koncerta, a prvi izlazak Maye Azucene na pozornicu, koja “Mirakul” dovodi na nadnaravnu razinu, nije prošao bez ovacija. “Posoljeni zrak i razlivena tinta” također je teško zamisliti bez Mayinog snažnog vokala, no apsolutni moment da zasja, Maya je dobila (i iskoristila) s “Amazing Grace”, pred sam kraj koncerta.

photo: Gibonni, credit: Filip Bušić

Kao što je to slučaj s Mayom, i Urbanovo gostovanje bilo je dočekano ovacijama, a nešto kasnije u koncertu, kad se Urban probio do tribina, imali smo priliku čuti i “Budi moja voda”, na oduševljenje svih okupljenih.

“Nisi više moja bol”, s Matijom Dedićem na klaviru, provela nas je mirnijim vodama, dok je na “Divji cvit” glavnu ulogu vodio, kako je to Gibo objasnio, najosnovniji instrument od svih - ruke publike. “Ako me nosiš na duši” u acapella verziji, popraćena i jedinstvenim vokalom Amire Medunjanin, može se komotno svrstati u vrhunce večeri, a euforična publika povremeno je nadglasala i razgaljenog Gibonnija.

photo: Gibonni, credit: Filip Bušić

Gibo je iskoristio večer i prisjetio se brojih, nažalost prerano otišlih glazbenika, Massima i Akija Rahimovskog, a upravo su se u Akijevu čast, uz članove Parnog valjka, sinoć u Areni čule i “Lutka za bal”, kao i “Sve još miriše na nju”. Bio je to dostojan tribute još jednog velikog hrvatskog izvođača.

Za sam kraj regularnog dijela koncerta ostavljen je jedan od najvećih, ali i najranijih Gibonnijevih hitova, “Zlatne godine”, pjesma koja je obilježila čitavu jednu generaciju, što se vidjelo i na licima okupljenih. Upaljene bljeskalice i raspjevana publika izvedbu i atmosferu u Areni su učinile još čarobnijom.

photo: Gibonni, credit: Filip Bušić

Naravno, spomenuli smo se i Olivera pa je u set listu uključena i “U ljubav vjere nemam”, za koju je Gibo zaključio da bi je danas, 30 godina kasnije, ipak nazvao nekim drugim, manje tmurnim imenom, pa se okušao i u osmišljanju novog naziva i riječi. No nama je i dalje draži original, bez sumnje.

photo: Gibonni, credit: Filip Bušić

Pred kraj samog koncerta, na centralni dio partera spustila se instalacija s koje je, u pratnji gitare i harmonike, Gibo izveo još nekolicinu pjesama, uključujući “Hodaj” i “Cesaricu”, da bi se za sam kraj ipak vratio na pozornicu i čitavo slavlje zaključio pjesmom “Činim pravu stvar”.

photo: Urban, credit: Filip Bušić

Bez obzira na to jeste li fanovi ili ste se sinoć našli u Areni iz znatiželje ili pak podrške boljim polovicama, kako je to Gibo nazvao, jučerašnji koncert bio je apsolutni uspjeh i dostojna proslava, a možda čak i vrhunac dugogodišnje karijere. Gibo je zabavljač u svakom smislu te riječi, ali  razlog njegovog uspjeha ne ovisi samo o njemu, već i o publici, koja godinama prepoznaje i pronalazi se u brojnim njegovim hitovima. Hitovima kojih će zasigurno biti još, jer u Gibin talent i umijeće da svoje emocije prenese u pjesme nema sumnje.

photo: Gibonni, credit: Filip Bušić

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.