Koncerti

Igut @ Gričevanje

Igut @ Gričevanje

[caption id="attachment_2101" align="aligncenter" width="547"]Igut @ Gričevanje © Julien Duval Igut @ Gričevanje © Julien Duval[/caption]

Krenuo je još jedna sezona festivala Gričevanje kojim se nastoji oživiti zagrebački Gornji grad i privući pretežno mladu populaciju svirkama na platoima Tuškanca i Gradeca. Osim Gričevanjem, zadnjih godina to se uspješno radi i Ljetom na Strossu,a prava je šteta što se taj povijesni dio grada puni ljudima samo u predljetnim danima, pa ostaje dojam da je kroz ostatak godine rezerviran samo za političare, kler i malobrojne stanare.

Organizatori su pazili da za svakog bude po nešto, pa su tako rokeri i metalci dobili priliku nakon više od godine dana ponovno poslušati Igut.

Igut je bend osnovan prije dvanaest godina. Od tada su snimili nekoliko što demo što službenih albuma, odradili čak i turneju po Engleskoj uz, naravno, mnogobrojne koncerte na domaćem terenu. Stilski su se kroz te godine mijenjali, pa se uz njihovo ime vuku razne etikete tipa metalcore, postmetal, hardcore itd., a ja bih sve to skratio u - moderan rokenrol. Dobar dio sinoćnjeg repertoara pripalo je njihovom odličnom albumu iz 2012. godine, Point of no Return, koji kao da je pomalo zaboravljen, a radi se o jednom od boljih rock proizvoda na ovim prostorima u zadnjih desetak godina, pa mi je zbog toga još draže da su organizatori odlučili da će Igut biti ti koji će razbuditi uspavani Gornji grad.

S obzirom na to da se ne radi o tipičnom klupskom rock ambijentu, cjelokupna svirka, publika i zvuk nisu bili tipični. Dečki su djelovalo pomalo iznenađeni što uopće tu sviraju, publika rezervirana, a zvuk na početku jako loš. Kad su krenuli, nije mi bilo jasno je li razglas uopće upaljen niti jesu li tonsku probu uopće imali. No što su dulje svirali, sve to skupa je zvučalo sve bolje, tonci su uspjeli izvući maksimum iz plastične kupole i opreme koju su imali.

Od pjesama koje su jako dobro sjele su odlična “Time Traveler” i najiščekivanija “Book of Lies” koja je očito pokupila najviše simpatija čemu je pridonio i šaljivi spot koji obavezno pogledajte na YouTubeu. Šteta što na “The Facts” nije bila prisutna Sandra Tribuson iz benda Bob Rock koja gostuje u studijskoj verziji. S obzirom na to da su jedno vrijeme imali i treću gitaru na pozornici (što nažalost nisam čuo), pitao sam se hoće li i ovaj put napraviti takav eksperiment, no nisu, aIi sinoć stvarno nije bilo ni potrebe za tim jer su gitare pojele sve pred sobom.

U nekih sat vremena svirke uspjeli su ispalit hrpu sludge i stoner rifova, ritam sekcijom natjerati pokoju nogu u publici da ritmički cupka na mjestu, dok je vokal energično i znojno vodio borbu nadglasavanja s gitarama koje su opako pržile. Nisu zaboravili ni na šaljive upadice između pjesama u kojima je najčešća “žrtva” bio guitarist, dok je glavnu riječ vodio basist Robert, a ona o znojnim preponama je najviše uspjela nasmijati prisutne.

Ono što Igut nudi je old school zvuk u stilu Motorheada, Mastodona i sličnih bendova, čistokrvni rokenrol s minimalnim brojem solaža, muzika bazirana na rifovima i snazi koju prezentiraju energijom, a ne virtuoznošću, a sinoć su pružili solidan provod svakom tko se našao na Gradecu, bilo unutar kupole ili izvana. Šteta što nije bilo i više ljudi jer rijetka je prilika vidjeti ovakav rock/metal bend da svira, a u pozadini puca pogled na osvijetljenu Katedralu.

Tekst: Jakša Stecca

  http://www.youtube.com/watch?v=aOGDi8_2jSE
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."