Koncerti

J.R.August, Sara Renar i Stray Dogg u Vintageu - Muzika je Zvonko Radost

J.R.August, Sara Renar i Stray Dogg u Vintageu - Muzika je Zvonko Radost

Zagreb je od sinoć postao bogatiji za još jedan odličan klupski program – Dozvoljeni Četvrtak.


[caption id="attachment_6488" align="aligncenter" width="547"]J.R,August J.R,August[/caption]

 U organizaciji naše najveće regionalne top ljestvice, Muzika Je Zvonko Radost, ovaj program će jednom mjesečno predstaviti tri ponajbolja i recentna izvođača sa Zvonkove liste. Čast otvaranja programa pripala je J.R. Augustu, Sari Renar i Stray Doggu, koji su prvi koncert obilježili s ogromnom dozom kvalitetne autorske glazbe, pa eto krenimo od početka večeri.

Kao prvi izvođač večeri uz pratnju benda (često nastupa i sam, a izjavio je da su imali samo par proba prije nastupa što nije nimalo utjecalo na kvalitetu nastupa), nastupio je mladi skladatelj, pjevač, pijanist i pisac iz Zaboka J.R. August.  Do sada ga nisam imao prilike poslušati uživo,  te sam se iskreno tek nedavno prvi put  susreo sa njegovom glazbom kada sam naletio na kvadrilogiju spotova  „Change of Seasons“ koju možete poslušati na njegovom YouTube kanalu. Ono što me dočekalo nisam očekivao. Na stage se popela šestorka, klavijature su povele pjesmu i sljedećih četrdesetak minuta sam uživao u odličnom miksu raggtime bluesa. Odličan vokal koji bez greške pjeva tekstove na engleskom, odlično napisane dionice, interesantni tekstovi pjesama koji govore o temama kao što su serijski ubojice i New Yorku dvadesetih godina proteklog stoljeća, a sve to od momka od 26 godina koji je odrastao u seoskom okruženju Zaboka.  Jedna misao mi je prošla kroz glavu kada sam ga pokušao smjestiti negdje po utjecajima,  našao je svoje mjesto uz Dr. Johna i Hugh Lauriea iako J.R. ima puno energičnije dionice na klavijaturi, nekako mi je sličnost tu negdje, čak i vokalno. Zasad iza sebe ima „izdanu“ samo već spomenutu kvadrilogiju, ali nadam se da će album prvijenac uskoro izaći, i to na ploči, koja bi definitivno našla svoje mjesto u mojoj kolekciji.  Velika pohvala i ekipi iz pratećeg benda, koja je svoj posao odradila odlično i bez ikakvih grešaka. Definitivno preporuka za slušanje, a već 20. veljače će te imati i priliku da ga poslušate u Klubu, kada će u sklopu Bistroa na rubu šume nastupiti skupa sa bendom Nelcotte. [caption id="attachment_6489" align="alignleft" width="200"]IMG_9423 Sara Renar[/caption]

 Nakon J.R. i kratke pauze na pozornicu se popela uvijek simpatična Sara Renar. Nastup je započela u velikom stilu, samostalno uz gitaru i loop pedalu, naravno - pogodili ste, pjevajući pjesmu „U velikom stilu“, sa kojom je ponovno pokazala svoje odlične vokalne sposobnosti  i zaigranost kad je riječ o kreativnosti kojom Sarina glazba zrači. Ubrzo joj se pridružio ostatak benda, te je uslijedila mješavina poluakustičnih i električnih izvedbi pjesama. E sad, nisam toliko upoznat sa diskografijom da bi mogao dati set listu pjesama, ali od par kojih su me itekako izvedbom dojmili  mogu izdvojiti (uz već navedenu „U velikom stilu“) „Zavedi me“,  „Bok“ i „Jesen“. Sara je jedan veliki dokaz koliko je jak novi val aktualne glazbe koja praši Hrvatskom trenutno. Napunila je Tvornicu kulture nedavno, a i sinoć je najveći broj ljudi došao slušati baš nju. Sljedeći put kada vam se ponudi njen koncert, nemojte ga zaobići nego definitivno dođite i poslušajte, nećete ostati razočarani.

Ponovo je uslijedila kratka pauza, te se na stage ubrzo popela beogradska šestorka Stray Dogg.  Iako se publika nakon Sare malo razrijedila (ipak je četvrtak bio u igri), ovaj melankolični indie-folk bend zasvirao je svoj šesti koncert u Zagrebu sa vidljivo velikim guštom, a i oduševljenjem publike koja je odlučila ostati do kraja koncertnog dijela večeri.  Imali su i nekolicinu fanova u prvim redovima koji su pratili bend pjevajući njima poznate tekstove pjesama. Stray Dogg nije jedan od onih bendova na koji idete skakati i divljati. Oni su za intimnu atmosferu tijekom koje će te uživati u strukturama njihovih pjesama, odličnom vokalu i kvalitetnoj uigranosti članova benda.  Unatoč velikoj dozi već spomenute melankolije, većina pjesama je obilježena zanimljivim instrumentalnim dionicama tijekom kojih gitare praše odlične solaže, a cijeli bend kao da otputuje negdje daleko, daleko u svojim mislima te pokuša tamo povući i publiku za sobom. Meni je uspjelo. Zatvoriš oči, piješ pifkana i laganini uživaš. Njihov repertoar mi je najmanje poznat tako da neću truditi se spominjati autorske pjesme koje su svirali, bilo bi nažalost previše pogađanja u igri, ali ono što ću spomenuti je fenomenalni cover Elvisove pjesme „Blue Moon“, kojeg je negdje sredinom njihovog nastupa izveo solo frontman benda Dukat Stray. Uslijedilo je još par autorskih pjesama te za kraj koncerta još jedno ugodno iznenađenje.

[caption id="attachment_6492" align="aligncenter" width="547"]IMG_9462 Stray Dogg[/caption]

Bend je sišao sa pozornice te se nakon klasičnog hoćemo još, vratio gore. Umjesto klavijaturistice Jelene Damjanović, na pozornicu je ponovno došao J.R.August, te je krenula pjesma za koju mi unatoč promijenjenoj kompoziciji i mnogo sporijoj izvedbi nije trebalo dugo da identificiram. Svirali su „Lonely Boy“ od The Black Keys, sporije i melankoličnije, sa J.R. na vokalu. Ubrzo se i Dukat pridružio kao back vokal, a publika je sve bolje i bolje reagirala. Odjednom je pjesma koja je napravljena kao jednostavan zabavni rock „hitić“, dobila mračniju, osjećajniju verziju - pravi Lonely boy. Nakon izvedbe uslijedio je veliki aplauz, a bend se polagano mašući publici pokupio sa pozornice. Ako je ikako moguće preporučujem i J.R. Augustu i Stray Doggu da tu pjesmu skupa snime i prilože ( možda najbolje kao hidden track ) na svoje nadolazeće albume.

Sa obzirom na količinu umora nakon dugog dana i činjenicu da sam morao još sa biciklom živ doći doma, nije mi trebalo dugo nakon koncerta da zbrišem, ali iza mene je ostala jedna odlična koncertna večer za koju mi je itekako drago da sam obavio. Otkrio nove glazbene ljubavi, ojačao neke stare, te na kraju krajeva doma stigao sa osjećajem zadovoljstva. Za kraj moram pohvaliti i DJ Trsha, koji je cijelu večer puštao mlađe bendove iz regije. Našli se tu bendovi kao što su Muscle Tribe, She Loves Pablo, Mahatma, Jonathan, te razni drugi koji su punili rupe prije i poslije izvođača.

Sljedeći Dozvoljeni četvrtak biti će negdje tijekom ožujka, a vi pratite obavijesti jer vjerujem kako će ponovno dovesti tri jaka i kvalitetna izvođača kakva se ne propuštaju.

Tekst: Filip Bušić

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."