Koncerti

Vlasta Popić i Umreti fit // AKC Attack

Vlasta Popić i Umreti fit // AKC Attack

Sinoć je simpatična Vlasta Popić u zagrebačkom AKC Attacku još jednom predstavila “KVADRAT”, svoj aktualni, drugi studijski album. Kao podrška, nastupili su iznenađujuće dobri Umreti fit.

Umreti fit, relativno mlad bend s juga Mađarske, svoj posao predgrupe odradili su izvrsno! Nakon uobičajenog kašnjenja, ovi momci iz Szegeda (ujedno naziv pjesme s novog Vlastinog albuma) detonirali su pravu post-punk bombu s vlastoručnim natpisom "yu wave" koju su ispisali tekstovima na srpskom jeziku. Bio je to vrlo strastven nastup četvorke predvođene Farkasom Tamásem (koji nosi tipično punkerski crni blazer s crnom kravatom). Publika je svaku pjesmu ispratila glasnim pljeskom i ovacijama, a Farkas se spuštao među njih i započinjao šutke. Bilo je to 30-40 minuta žestoke energije za dezinficiranje šlušnih kanala (prirodni tretman, bez umjetnih dodataka).

Prije nego su se Ivan, Tena i Dimitrij (utjelovljenje lika Vlaste Popić koja je, navodno, stvarna osoba) popeli na pozornicu, AKC Attack se ugodno popunio. Na pozornici je prema Teninoj procjeni bilo 28 Celzijevih, a prema mojoj je među publikom bilo stotinjak okupljenih. Sasvim pristojna brojka za 11. nastup za redom u sklopu njihove pete europske turneje. Bio je to predzadnji nastup, a posljednji je večeras, prebačen iz Varaždina u Koprivnicu, kada će Vlasta oboriti svoj osobni rekord iz 2011. tj. ova perspektivna trojka će odsvirati dvanaest koncerata za redom! Dok sam u ovom odlomku, bilo bi neoprostivo ne spomenuti nezainteresiranost Varaždina, Vlastinog rodnog grada, da ugosti posljednji nastup kao simboličan završetak turneje. Ah, i taj mali Beč…

"Nova" je otvorila nastup Vlaste Popić, pjesma s njihovog prvijenca, kao da je svojim nazivom nagovijestila da će uskoro puknuti žica na gitari Ivanu Ščapecu (i pukla je). Ono što je slijedilo bile su samo pjesme s “KVADRATA” (do pred kraj). Publika je bila glasna, bend je bio glasniji, jedino je razglas ponekad pokleknuo pred svom tom "bukom" i visokim vokalom. A kad se razglas bunio, pobunila se i žica, opet na Ščapecovoj gitari za vrijeme izvedbe “Szeged”. Sve je to punk.

"Ako nisam dobra" je, očekivano, izazvala najveći nered u publici (posveta Obojenom programu). Najupečatljivija izvedba je za mene bila "Ataksija" - možda zbog hipnotičkog, repetitivnog uzorka gitare, možda zbog vokala Tene Rak dok pjeva “mora da si jaka kad možeš sve sama…” Kao dobre izvedbe istaknuo bih još "Dolje" i "Maštanje".

Sreća u osmijesima članova Vlaste Popić bila je glasnija nego gitara, bubanj i bass zajedno.

"Djeca", "Ema" i "Vampiri", pa "Promjena" gdje je publika pjevala sa Ščapecom, privodili su kraju regularni dio koncerta. Bis je označila izvedba "On je sada sasvim drugi čovjek".

"KVADRAT" donosi žešči zvuk Vlaste Popić, to je svima već jasno. Ne samo žešči zvuk, već i zreliji. Teme koje "KVADRAT" obrađuje nisu više vampiri i očnjaci (ne mislim to na negativan način), sada su to osviješteni problemi iz sociološko-ekonomske domene. Odrastamo i mi, odrasta i Vlasta Popić, a i Dimitrij Petrović se dobro snalazi na bassuThumbs up!