Koncerti

Žestina Dopethronea razbudila kišnu Močvaru

Žestina Dopethronea razbudila kišnu Močvaru

Na ovaj kišni ponedjeljak, Močvara je bila ugodno popunjena povodom dolaska Kanađana Dopethrone u Zagreb. Uspjeli su privući relativno ugodan broj poklonika malo teže mjuze. Kao predgrupa je svirao zagrebački Negative Slug za čijeg se nastupa skupio već pozamašan broj ljudi. Koncert je počeo praktički na vrijeme. Dečki sviraju kombinaciju dooma, sludgea, noisea i grinda, te su se pokazali kao dosta dobar uvod za Dopethrone. Za ovaj nastup odabrali su repertoar nešto sporijeg tempa, a svirali su kojih 40ak minuta.

Do izlaska Dopethronea na pozornicu negdje malo nakon 22 sata, kažem, Močvara je već bila fino popunjena. Čini se da u ovoj maloj sredini, gdje se na pojedinim minijaturnim scenama svi poznaju barem iz viđenja, imaju dosta poklonika. “Dosta” ne označava ni približno dovoljno, ali za ove okolnosti, prihvatljiv broj. Dečki iz Dopethronea su izašli na stage vrlo dobro raspoloženi i to je bilo vidljivo već od prvih trenutaka koncerta. Za vrijeme koncerta neprekidno su ponavljali da smo ovdje da se svi dobro zabavimo.

Zvuk je bio sasvim solidan, a njihovi distorzirani zvukovi širili su se dvoranom. Iznenadilo me što mi je bend uživo ostavio puno dojam puno aktivnijeg benda nego nasnimljeno. Vidi se da su u svoj nastup poprilično uživljeni, osobito vokalist Julie i gitarist/vokalist Vincent. Oni su dosta dobra kombinacija i međusobno growlajući zvuče ko dobro uigrani tandem. Isto tako, njihov specifični izgled i vizualna atraktivnost ostavljaju svoj pridonos na pozornici. Julie je dosta osebujna izgleda, istetoviranog cijelog lica i vrlo dugačkih dreadova. Vince pak manevrira s gitarom kao da mu je produžena ruka, konstantno privlači pažnju publike raznim facama i baca se zajedno sa svojim dugačkim dreadovima.

Glazba im je kombinacija raznoraznih sporijih elemenata sludgea, teškog doom metala i stonera, uz primjese crust elemenata, pa čak i bluesa. Ponekad ovakvi stilovi znaju biti smarajući ako dionice pojedinih instrumenata nisu pretjerano kreativne, ali ovdje to nije bio slučaj. Upravo je kombiniranje različitih elemenata iz više žanrova doprinijelo dinamičnosti, isto kao i kombiniranje sporih i bržih ritmova. Njihova energija na pozornici na najvišoj je razini i ostvaruju dobru komunikaciju s publikom. Bubnjar Shawn je razbacano bubnjao po svom instrumentu, dok je basist Vyk nešto smireniji od ostatka benda, baš u basističkom stilu.

Možda je highlight večeri bio kada je pred kraj koncerta gitarist zaustavio koncert uz tvrdnju da je netko iz publike pokazao nacistički pozdrav, te ga zamolio da izađe. Svi smo ostali pomalo zbunjeni i pitali se što će sad biti, a Julie je izjavio da bend ovaj potez nikako neće tolerirati. Na kraju se ispostavilo kako je to bila puka slučajnost te da je netko slučajno podignuo ruku za vrijeme moshinga. Tko bi znao što se tu zapravo dogodilo. Kakogod, pohvale za (alarmantnu) reakciju. Dečki su se još nekoliko puta ispričali njihovom fanu na zabuni i nazdravili s njime.

Sve u svemu, Dopethrone je napravio dobar show u Močvari. Publika se prepustila i muvala u ritmu teških rifova, a formirao se i dosta veliki mosh pit, osobito pri kraju koncerta. Iako su u Zagreb došli povodom promocije svog posljednjeg albuma, fanove su obradovali i starijim stvarima poput hita “Shot Down”. Ovakav bend i ovakvu glazbu uvijek je izazov čuti uživo jer obično to bude dobar show. Toliko pozitive iz njih, a naizgled tako teška muzika. Srećom, ovogodišnja koncertna sezona tek je krenula u punom jeku i očekujemo još poslastica.