Koncerti

Laibach @ Tvornica kulture

Laibach @ Tvornica kulture

[caption id="attachment_1843" align="aligncenter" width="547"]Laibach © Roberto Pavić Laibach © Roberto Pavić[/caption]

Dan kada je Laibach okupirao Zagreb

9. svibnja - Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe, te dan kada je Laibach okupirao Zagreb, točnije Veliki pogon Tvornice kulture. S potpuno novim audio-vizualnim programom, nakon više sezona, Laibach se vratio u sklopu turneje na kojoj će promovirati novi album “Spectre” koji je svijetlo dana ugledao 3. ožujka 2014. godine.

69 godina nakon pobjede nad fašizmom, te 64 godine nakon početka stvaranja Europske unije, možemo i sami svjedočiti činjenici da su se neke stvari promijenile više, neke manje, a većina ih je zapravo suštinski ista upakirana u raznim kozmetičkim varijacijama. Svakim danom možemo vidjeti sve više ljudi koji podižu glas protiv aktualnog stanja boreći se za opće dostojanstvo koje se godinama sve više i više gubi dok Laibach, kao i obično, koriste upravo te događaje koje spretno tope u oštre stihove s militantnim beatovima i vizualnim integritetom. Iako se do sada nikada nisu politički opredijelili, već su analizirali politiku kroz svoja dijela, novim albumom kao da su zauzeli politički stav, te im cijeli album podsjeća na politički manifest u poetskoj formi. Oformili su i internacionalnu "partiju" u kojoj žele stvoriti mogućnost za organizirani i sinkronizirani međunarodni pokret kojim žele promijeniti svijet gdje god je to potrebno i moguće.

Bend koji je 1980-ih upravo zbog koncerta u Zagrebu bio zabranjen od strane tadašnjeg političnog vrha, danas je od gotovo istog političkog establišmenta opće prihvaćen. Nekada možda kontroverzan i provokantan, danas je to bend koji pokazuje da je moguć bolji, drugačiji i pošteniji život. Referirajući se na nedavne serije pobuna diljem Europe (u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji, Sloveniji, Bosni...) koncert su započeli pjesmom "Eurovision", te zaključili - Europe is falling apart! Nakon toga uslijedio je serijal pjesama "Walk with me", "Americana", "We Are Millions And Millions Are One", "Eat Liver!" ukazujući na bitnost uključivanja svakog pojedinca u stvaranje bolje budućnosti što će u konačnici rezultirati globalnim promjenama. Mirno i koncentrirano publika je pratila Laibachov teatralni nastup, no prvim zvižducima njihove zarazne naslovne pjesme s novog albuma "The Whistleblowers", koja zvuči kao militantno/orkestralni marš, natjerali su publiku na moving, te se dramatična atmosfera audio-vizualnog podražaja precrtala na gotovo sve prisutne u popunjenoj dvorani. Njihov novi vizualni indentitet više podsjeća na "modernije" projekcije u kojima se generiraju neodređeni geometrijski elementi nego na njihove starije rustikalne militarističko industrijske motive. Posljednjom pjesmom prvog dijela koncerta, "Resistance Is Futile", osvrnuli su se na samu povijest benda koji je unatoč raznim pokušajima zabrane i cenzure postao još snažniji i veći ismijavši tako dežurne dušebrižnike koji su htijeli zapečatiti njihov glazbeni izričaj- "Do not fight against us, resistance is futile, we are Laibach".

Usljedio je desetminutni intermezzo koji je poslužio kao mali predah, ali i kao separacija između njihovih novih i starijih pjesama. Pauzu su prekinuli dvjema pjesmama na materinjem jeziku "Brat moj", "Ti, Ki Izzivas", te odličnom obradom Siddhartine pjesme "B Mashina". Aranžman starih pjesama drugačiji je od originalnih snimaka što pjesmama daje svježinu i dugovječnost koju upotpunjuju Minine pjevačke dionice. Nakon gotovo sat i pol svirke, band se pozdravio s publikom te završio koncert, no tek na pola minute. Slijedio je bis.

"Love on the Beat", "Tanz mit Laibach", "Das spiel ist aus" zagrmili su Tvornicom, zatancali smo uz Laibach - atmosfera je dosegla vrhunac. Za sam kraj bend se naklonio dok se u pozadini vrtio The Whistleblowers (Video / Diamond Version Remix).

Obožavali ili mrzili ovaj band jedno je jasno - to je bend koji može bez nas, možemo i mi bez njega, ali ukoliko im se pridružimo možemo svjedočiti drugačijem putu - putu prema boljem. Join the Party!

Tekst: Luka Budiša

 

SET LISTA

1. Eurovision 2. Walk with me 3. Americana 4. We Are Millions And Millions Are One 5. Eat Liver! 6. Bossanova 7. Koran 8. The Whistleblowers 9. No History 10. Resistance Is Futile Intermezzo 11. Brat Moj 12. Ti, Ki Izzivas 13. B Mashina 14. Under the Iron Sky 15. Leben - Tod 16. Warme Lederhaut 17. Ballad Of A Thin Man 18. See That My Grave Is Kept Clean Bis: 19. Love on the Beat 20. Tanz mit Laibach 21. Das spiel ist aus
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."