Koncerti

Elemental na Šalati: 25 godina junaci u duši

photo: Elemental, credit: Zvonimir Bregeš

Elemental na Šalati: 25 godina junaci u duši

U subotu 03. lipnja zagrebački hip-hop sastav Elemental održao je svoj veliki koncert povodom 25 godina karijere.

Pozornica je, zbog posljedica potresa bila na istoku, dok su južna i istočna tribina bile zatvorene. Iako je Šalata bila ugodno popunjena uglavnom mlađom ekipom, nažalost, nije bila rasprodana. Razloge možemo tražiti u različitim događanjima u gradu, primjerice u koncertu Pipsa na Beerfestu koji je odgođen baš za ovu subotu (ili u tome što su se mnogi jednostavno našli prozvani u njihovim britkim tekstovima pjesama). Elemental posebno treba pohvaliti jer su jedni od najvažnijih domaćih kritičara društva. Svi koji se žele bolje upoznati s pitanjem korupcije, konformizma, patrijarhata ili iseljavanja samo trebaju detaljno pročitati stihove njihovih pjesama Zašto te imam, Ljuljaj brod ili Priroda i društvo. U svojim beskompromisnim, izravnim i vrlo inteligentnim tekstovima pružaju kritiku licemjernom društvu današnjice. 

Sedmeročlani sastav, predvođen Lukom Tralićem Shotom i Mirelom Priselac Remi, izašao je na pozornicu u 20.35h i otvorio sa sanjivom i sjetnom pjesmicom Hej, sanjalice, a nastavio s puno žešćom Neustrašivi (iako mi se čini da bi možda zgodnije bilo da su obrnuli ovaj redoslijed otvaranja). U nastavku su se dotakli socijalnih tema na Sve je moje tuđe i Ljuljaj brod, dok su pjesmu Oni dolaze posvetili svim hejterima aktualnih političkih događanja. U dva i pol sata Elemental nas je provozao kroz Crveno Ilicom i publiku rasplesao svojim hitovima poput: Bolji si, Tijelo pamti i Male stvari. Publika je, razumljivo, najbolje reagirala na njihova dva velika hita koja su izveli jedan za drugim: Vertigo i Romantika. Našli su se tu i nešto stariji hitovi Vidi me sad i Dal' sjećaš se s njihovog drugog albuma Tempo velegrada/Demiurg koje su izveli u nešto drugačijem stylingu – u hoodicama s kapuljačama na glavi. Remi je svoje vokalne sposobnosti posebno istaknula u pjesmi Sama, a zatim su reflektori na odličnoj remix verziji U mojoj glavi obasjali Šalatu u zeleno. Elemental je predstavio i dvije nove pjesme Usta na usta i Hajde ljubav dođi, a kada su ogromni baloni poletjeli stadionom koncert je dobio pravu rođendansku notu. 

Koliko god je setlista bila sastavljena da pruži presjek karijere bilo je vidljivo je da fokus ipak bio na zadnjim albumima, poglavito na (uvjerljivo) najboljem albumu Tijelo s kojeg su odsvirali čak sedam stvari. Osobno mi je falila novija stvar Nešto glasno i starija Tako lijepa, ali neću cjepidlačiti, jer je koncert produkcijski bio izvanredan, a zvuk odličan, dok su vidno dobro raspoloženi Shot i Remi odavali dojam veselih domaćina na svojem rođendanskom slavlju. 
Regularni dio koncerta zatvorili su s lekcijama iz naše Prirode i društva, dok su nam na prvom bisu pripremili iznenađenje – curica iz spota Malena, sada djevojka Leda Lovrenčić, odsvirala je klavijature na izvedbi ove pjesme. Na drugom bisu pala je i pokoja suza. Vidljivo dirnuta Remi pjesmu U duši smo junaci posvetila je samom bendu, dok je za zadnju stvar odlučila skinuti cipele i bosa zaplesati na Goli i bosi. Ne moram posebno naglašavati kako je to bio savršen kraj proljetne večeri.