Koncerti

Snijegom zameten Skaville

Snijegom zameten Skaville

Unatoč apokaliptičnom vremenu, proteklog petka u Attacku je održan Winter Skaville uz francuske ska majstore 8°6 crew te mlade domaće snage Fajrunt i Drvored.
[caption id="attachment_6360" align="aligncenter" width="547"]Photo by Andrea Kovač 8°6 Crew (Photo by Andrea Kovač)[/caption]

Kako su dani lagano uzmicali bježeći mi pred očima, pozitivna nervoza oko petka navečer je rasla, a brojna pitanja (poput onih je li Vakula zaista pogodio prognozu i hoće li se ljudi ohrabriti i probiti do Attacka) su se nametala sama od sebe. Ipak, s obzirom da je u igri bila kombinacija zimskog izdanja dragog mi Skavilla te rođendan legendarnog Boba Marleyja, večer jednostavno nije mogla loše završiti.

Iako mi je prvo ideja o ulaznici od 55 kn zvučala sumnjivo loše (usporedbe radi, za 4 večeri ljetnog izdanja iznosila je svega 100 kn), zapravo mi je drago da je bilo tako jer se okupila isključivo baza fanova benda i ska događaja te se njihala i skakala kao jedno. Nije ovo bio običan petak ni običan koncert u Attacku, već svirka benda koji voli Zagreb i kojem Zagreb tu istu ljubav uzvraća, samo jače!

Ovog puta nam je Skaville ekipa, uz zvijezde večeri, na listu dodala još dva izviđača, Fajrunt i Drvored.

S obzirom na snježne okolnosti (s kojima se najlakše opravdati) misija pravovremenog dolaska u Mediku, nažalost, nije bila ispunjena. Da se kojim slučajem situacija drugačije odigrala, na otvaranju događaja dočekao bi me bend prilično paradoksalnog imena s obzirom na svoju službu protekle večeri - Fajrunt. Radi se o novom punk rock bendu iz Varaždina. Momci su nedavno objavili i album Ustani, pokreni se koji je dostupan za besplatno skidanje. Vidjet ćemo se, odnosno, prvenstveno slušati nekom drugom prilikom, sigurna sam.


[caption id="attachment_6364" align="aligncenter" width="547"]Drvored (Photo by Andrea Kovač) Drvored (Photo by Andrea Kovač)[/caption]

 Drvored je jedan od onih bendova koji mi baš nikako ne sjedaju na kućno slušanje. No, live svirke su već sasvim druga priča. Na ljetnom Skavilleu sam ih strpala u ladicu s natpisom - samo za koncerte i mislim da će tako i ostati, jedino se možda potrudim ne čekati da mi ista organizacija servira idući. Ne znam koji je točno problem s njihovim snimkama, jedino što mi pada na pamet je dominacija harmonike koja mom uhu nije baš najdraži instrument, a koja uživo padne u sjenu svih ostalih raznovrsnih svirača. Neobičan i instrumentalno vrlo raznolik bend svoj je repertoar ipak malo prilagodio prigodi te su kroz sat vremena svirke izvodili isključivo ska stvari, a šarm francuske šansone ostavili po strani. Pojavom na bini (koja im je bila poprilično uska s obzirom na broj članova) oduševljavaju, kako svojom vrckavom uigranošću, tako i još jednom - raznolikostima!

Petnaestak minuta prije jedan, na pozornicu konačno izlaze Francuzi i otvaraju s „Old reggae friends“, nekako i prigodnom s obzirom na vladajuću atmosferu. Ta nostalgična melodija od koje vam je toplo oko srca je bila savršena uvertira u nastavak svirke. Potom su zasvirali „Too strong“ i ludilo je službeno počelo! Svaka pjesma se sjajno naslanjala na proteklu, a imali smo prilike čuti stvari sa sva tri izdanja te i poneku novu. Našle su se tu, među ostalim i „Bad, bad reggae“, „Prohibition“ i „Marseille“, a bend je lagano plovio preko reggae, ska pa i dub ritmova. Unatoč minusu vani, u Attacku je atmosfera uzavrela, a pitanje hoće li Medika ostati zatrpana u snijegu kao da se nikad nije ni nametnulo. Uz vrhunsku puhačku sekciju, bend odlikuje i izrazita energičnost koja iz njihovih redova olako prelazi u naše. Uspjeli smo ih izvući dva puta na bis (što su nam i ostali dužni nakon samo sat vremena svirke), a koncert je nogometnom tematikom završen negdje oko 2, bez obzira na zahtjeve prisutnih za produžetcima.

U publici ste mogli susresti možda stotinjak ljudi, bez obzira na tri puta više prisutnih na Facebook eventu (lažni atendaši sramite se, što zbog neiskrenosti, što zbog propuštanja). Bilo je, doduše, neočekivano malo guranja u prvim redovima te tek poneko penjanje na pozornicu, iako je ekipa potpuno podivljala, ali u nekoj ska šemi. Jedine zamjerke koje mi padaju na pamet idu na račun Medike, ali isto tako spadaju u stalnu postavu kluba pa nema previše smisla ni potrebe sada ih nabrajati.

U pauzama su za dobar provod bili zaduženi SKA FEVER selektori, mladi zaljubljenici u ska koji svoje utjecaje, vjerujem, tek počinju širiti po Zagrebu gradu. Afterom posvećenim Marleyju je kormilario, očekivano, DžonSkaVolta, član organizacijske ekipe.

I za kraj, mislim da govorim u ime čitavog sinoćnjeg auditorija - hoćemo više ovakvih (i općenito ska) događaja, manjih i(li) većih, samo da nas tjeraju na ples!

  Tekst: Andrea Kovač
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."