Koncerti

Side Project i Luce - Summer yem na terasi The Beertije

Side Project i Luce - Summer yem na terasi The Beertije

Summer Yem je u svom drugom izdanju na terasu R'n'R tematskog parka u Hatzovoj doveo dva zanimljiva izvođača koji kako vrijeme ide dalje postaju sve manje nepoznati, a sve više čujni. Naime, jučer su pogodnu ljetnu večer glazbeno uljepšali duo Side Project(Luka i Anja) i Luce koja je bila u pratnji svog gitariste Vinka Ergotića.

Koncerti na otvorenom imaju ono nešto što koncerti na zatvorenom nemaju(vjerojatno isto vrijedi i obrnuto), a to je lagodnost slušanja glazbe. Taj fenomen više dolazi do izričaja kod ovakvih akustičnih koncerata koji kada se održavaju između četiri zida najčešće bivaju nadglasani od publike koja je tamo došla „radi glazbe“. Kada zidovi od cigle budu zamijenjeni zidovima od zraka, a krov od crijepa postane nebeski svod, žamor poklekne pod teretom otvorenog prostora i onda napokon možete čuti onaj dio večeri koji je jedini vrijedan vašeg uha, a to je glazba. Kada već pišem o vrijednosti zvuka, tonska podrška je bila i više nego na nivou. Nažalost, klub Klub boluje od boljke loše akustike koju rijetko koji tonski majstor može izliječiti. Zato je dvorište savršeno za glazbene nastupe i kada tome pridodate kvalitetu tonske usluge, sve trivijalnosti napokon bivaju stavljene sa strane.

Kvaliteta zvuka osjetila se na samim početnim tonovima prve pjesme Side Projecta. Pošto Luka preferira dublje gitarske tonove, činjenica da možete čuti bas ton kako rezonira umjesto da se gubi u lošoj tonskoj obradi, bilo je ugodno za čuti. Luka i Anja imaju savršenu vokalnu sinergiju koja lijepo nadopunjava jednostavnu instrumentalnu pozadinu akustične gitare. Čvrsti Lukin vokal konstantno biva u skladu s Anjinim blagim ženskim glasom koji konstantno kao da lebdi i kruži oko njega. Ako ste ih slušali na ovogodišnjem INmusicu znate da su im koncerti češće električne prirode, ali ovaj duo i njihova glazba funkcioniraju u obje domene, bila ona „izštekana“ ili „uštekana“ i po tom pitanju nemaju problema, kao što najčešće biva slučaj s ostalim glazbenicima.  U repertoaru su se našle starije pjesme poput „Things Which No One Else Should Know About“ i „Unify“, ali i nešto novije pjesme kao što je „Glitter“ za koju su prije nekih tri mjeseca izdali spot.

Nakon njih došao je red na Luce koja sve više postaje miljenica publike. Nema više smisla pričati konstantno jednu te istu priču o njezinom pjevanju, pošto su sada svi i više nego dobro upoznati s tom temom. Luce koja izvana izgleda sramežljivo i simpatično nesigurno, vješto drži konce svoje uloge i njima kontrolira na profesionalnoj razini, što se također može reći i za Vinkov gitarski dio cijele priče. Koncert su započeli s pjesmom „Samo ostajem“ i nakon nje pjesmom koja još nema ime i koja se lijepo uklopila u repertoar. Tehnička podrška je bila i na njihovoj strani i osim par kratkih trenutaka mikrofonije, nije bilo drugih problema.

Nakon autorskih pjesama uslijedilo je nekoliko obrada među kojima su se našli pjesme Josipe Lisac, Urbana, Indexa itd. Luce je savršen primjer slučaja kada nešto što biva odlično prihvaćeno od publike i nešto što po pitanju izvođenja sjedne savršeno na mjesto dođe nazad da se osveti. Previše se oslanja na siguran oslonac obrada tuđih pjesama. Izvedba tih istih obrada je na razini i odaziv publike na samo izvođenje je pozitivan, ali baš u tome leži kompletna zamka. Luce je već odavno postala dovoljno zrela umjetnica kojoj obrade nisu potrebne i njih bi trebala staviti u sporedni plan, ponajviše radi vlastitog artističkog razvoja. Previše se udomaćila u njima, a istovremeno je dovoljno sposobna da može bez njih. Tu je također činjenica jučerašnjeg koncerta gdje je bend prije nje svirao samo svoje pjesme uz tek jednu obradu. Pri kraju je otpjevala svoj novi singl „Nakon dana tog“ i koncert završila Indexovom „Da sam ja netko“.

Sljedeći Summer Yem dovodi Queen of Sabe i Marka Mrakovčića, pa ako ste u Zagrebu jer vam je more dosadno, svakako navratite 17.7. u dvorište Beertije. Požalit ćete jedino u slučaju da ne dođete.

Antonio Rozić
Antonio Rozić

Shake it like a polaroid picture