Koncerti

Boa u Tvornici - proslava vrijedna 35. godina karijere!

Boa u Tvornici - proslava vrijedna 35. godina karijere!

Proživjeti 35 godina glazbene karijere, mora da je emotivno intenzivno i promjenama nadahnuto iskustvo. Barem je tako izgledalo sinoć u velikom pogonu Tvornice kulture, kada su nakon vizualno primamljivog (čitaj:psihodeličnog) video zida na pozornicu u 22 sata kročili članovi benda Boa koji ne prestaje ostavljati tragove.

Mladi Ivan Čačić (Boa, Vindon Havin) otvara neočekivano pompozno i gotovo  post punk klavijaturnom igrom. Mračno, sa samplovima sirena i ulične buke, od svirke čini blagi performans i daje naslutiti da ćemo dobiti večer za pamćenje.

Dobro raspoložen ostatak benda kroči na binu i nastup otvaraju pjesmom "Dođi"s albuma Ritam strasti iz 1982. Bezvremenost njihovih pjesama momentalno je došla do izražaja i potvrđivala moju trenutnu misao tijekom cijele večeri. Revna publika je spremno dočekala stari hit, ali nešto poznatija "Stup od soli" je atmosferu vrlo brzo pretvorila u plesnu igru i na pozornici i u publici.

U nastavku je uslijedilo, na našu sreću, još puno sjajnih stvari s prvog albuma ("Stol", "Ljudožder", "Milion", "Kriva priča") koje ujedno dokazuju dugotrajnost benda i posebnost njihova zvuka. Ono što je emotivno najviše iskočilo sinoć je izvedba pjesme "Kao mir" koju je originalno Boa napravila s Josipom Lisac. Iako Josipa nije bila dio sinoćnjeg koncerta, "Kao mir" je izvedena dostojanstveno i savršeno kako i zaslužuje odjeknuti do publike. Osim tada, Josipe smo se sjetili pri izvedbi pjesme "Pravda" koja je nastala 12 godina od prve suradnje zabilježene snimkom.

Osim fenomenalnog vokala frontmena i suosnivača benda Mladena Puljiza, velike pohvale idu i mladoj Petri Oreč (Boa, Vindon Havin) koja je uz kolegu klavijaturistu donijela svježu energiju u bend. Osim što ju karakterizira izuzetan glas (na momente preglasan), šarmantna pjevačica je glavi kreativac te je bendu ove godine donijela nominaciju u kategoriji najbolje likovno oblikovanje za album Boe "Dok glazba traje".

Drugi dio koncerta su obilježile poznatije i nešto novije stvari, a najviše ovacija je očekivano odnijela "Tako lijepa". Posljednjih pola sata obilježila su čak 3 bisa, gdje je Boa pokazala svoju spremnost da udovolji generacijski raznolikoj publici. Koncert zatvaraju sa "Svemirski prijatelji" koja zaokružuje njihovu dosadašnju karijeru, vuče korijene glazbenih početaka benda, uz karakteristično prepoznatljive stihove i moderniji zvuk klavijatura.

Nakon nepunih 2 sata, mnogima nije bilo dosta starog hrvatskog zvuka te su utjehu pronašli u odličnom plesnom afteru u malom pogonu.

Iako obljetnice daju veličinu ovakvim koncertima, gdje cijeli bend suvereno vlada binom, publika je gladna češće uživati u ovakvim susretima.

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.