Koncerti

Rock propovijed u Tvornici uz moćni Clutch

Rock propovijed u Tvornici uz moćni Clutch

Američki bend Clutch je Hrvatsku, tj. Zagreb prvi put posjetio 2016. godine.I tad se radilo o rasprodanoj Tvornici (nakon što je koncert premješten iz Močvare zbog veličine prostora), ali bio je to jedan od onih koncerata koji te ostave bez teksta – što se tiče nastupa samog benda, a i što se tiče reakcije publike. Očito je to bilo svima jasno pa smo dvije godine kasnije dobili priliku za reprizu na krilima posljednjeg albuma „Book of Bad Decisions“. Koncert je, očekivano, opet bio rasprodan, Tvornica je daleko prije 22 h, za kad je najavljen Clutch, bila solidno popunjena, a u zraku se osjećala nestrpljenje – dečki iz Clutcha su sami sebi prvim koncertom jako visoko podignuli letvicu.

Foto: Clutch, credit: Filip Bušić

Nešto sitno nakon 22 h, s kratkim „dobro večer“ pozdravili su publiku, bacili oko na prostor i startali svoj jučerašnji nastup sa „Weird Times“. Nema tu nekog postepenog ufuravanja u koncert da se vidi kako publika reagira, od prve do zadnje pjesme Clutch je u svom  elementu. „The Mob Goes Wild“ definitivno odgovara svojem naslovu, a ako iz nekog razloga nećeš svojevoljno podivljati, tu je Fallon koji ekipu u publici „dirigira“ kako mu je volja. Rijetka je to vrlina koju mnogi izvođači nemaju, no njemu to nekako dolazi prirodno. Iako je sa svih strana bilo objavljeno da je crowdsurfing zabranjen tijekom nastupa, publika se nije dala smesti – e sad, jesu li zbilja nekoga od surfera "pristojno" ispratili iz dvorane ili nisu, teško je reći u onoj gužvi.

Foto: Clutch, credit: Filip Bušić

Novi album Clutcha, povodom čije promocije su se i našli u Zagrebu, je, sudeći po koncertu, dosta dobro prihvaćen od publike: „Gimme the Keys“ i „In Walks Barbarella“, od kojih je posljednja sačuvana za bis spadale su u nekolicinu koju smo imali priliku jučer čuti uživo. Ali daleko je to još od ovacija koje izazivaju „Earth Rocker“ i „Firebirds“ ili općeg kaosa i mosh pita koji idu ruku pod ruku sa najvećim hitovima poput „Electric Worry“ i „X-Ray Vision“. Negdje u sredini nastupa našle su se tu i nešto usporenija verzija „Quick Death in Texas“ kao i mračna „Spacegreass“ koja postepeno raste i pretvara se u ekploziju stoner rocka, jedan od osobnih favorita na jučerašnjem nastupu. Clutch je Fallonov show, što se vidi iz pjesme u pjesmu. I neka je, nitko to ne bi znao bolje odraditi.

Foto: Clutch, credit: Filip Bušić

Iako je hype oko koncerta bio jako velik, uz iznimku od prvih desetak redova pred pozornicom, nekako mi se čini da je atmosfera bila nešto slabija nego 2016. godine, no možda se varam. Clutchev žestok i težak stoner rock zvuk (ili groove rock zvuk, kako god da to želite nazvati) teško je usporediti s bilo čime, no činjenica je da će ovaj bend u Hrvatskoj uvijek imati publiku koja će pohoditi njihove koncerte. Bilo je to očito prije dvije godine, a jučer se potvrdilo. 

Foto: Clutch, credit: Filip Bušić

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.