Koncerti

Drvored i Oridano Gypsy Jazz band oduševili rasprodanu Tvornicu kulture

Drvored i Oridano Gypsy Jazz band oduševili rasprodanu Tvornicu kulture

Već duboko u koncertnoj post-ljetnoj sezoni sakrio se na jednu kišnu prijeprazničku srijedu gypsy balkan zvuk u mali pogon Tvornice kulture. Iako prikladniji za manji ambijent, koncert ovakve snage očekujem ubrzo vidjeti na većim pozornicama. Drvored i Oridano Gypsy Jazz band upogonili su naveliko i energično te se poigrali s kulturama svijeta.

Slušajući glazbu, sinoć je svatko birao svoje destinacije na koje u mislima putuje ili se vraća. Dok su članovi Drvoreda to radili na puno življi način, Oridanovci su vješto koketirali kako sa svojim instrumentima tako i s publikom. Bio je neopisiv gušt biti djelom njihove energije.

Opuštenost i bezbrižnost bili su glavni krivci za uspjeh sinoćne atmosfere. Već s ulaza u mali pogon dalo se osjetiti kako publika odiše od povuci potegni radnog dana i doslovno su jedva dočekali druženje s dragim ljudima i malo zabave. Uz to su dobili neočekivano više, za početak, kvalitetne hrvatske jazz glazbenike okupljene pod imenom Oridano Gypsy Jazz band. Obuhvativši cijelu sliku pozornice, mogli su se vidjeti zagonetni pogledi glazbenika koji kao da eksperimentiraju na bini. Zaigrani i međusobno posvećeni jedni drugima, komuniciraju besprijekorno, dozvolivši si tu i tamo izlet u slobodnu interpretaciju. Sreća je bila vidjeti lica u publici koja milo i pomalo sramežljivo reagira na zvuke i senzualnost koja proizlazi iz vještih prstiju Orjena Riđanovića. Zadovoljstvo je bilo uzajamno, prijem i više nego poticajan da se ova ekipa ponovno okupi i miluje bubnjiće slatkom bukom.

Drvored @ Tvornica kulture, photo by DoringoDrvored @ Tvornica kulture, photo by Doringo

Na vrhunski pripremljen teren, u sada već dupke popunjeni prostor malog pogona, došli su u proširenom sastavu članovi Drvoreda. Kao sa starim prijateljima, Miran Bistričić je ležerno čakulao s publikom i tako ih vodio kroz album "Arhelino" kojemu je sinoć ujedno bila i promocija. Svaka pjesma, od "Balkankana" do mirnije i nostalgične "More", dobivala je na značaju od zvuka i snage ovog mnogočlanog benda. Publika se kao i bend u ovoj priči davala s guštom. Pozitivno je iznenadila igra prisutnih u momentu solističke dionice bubnjara. Članovi benda su se spustili u čučanj kako bi dali svu važnost bubnjaru, a publika je odreagirala identično. Nastavljalo se u još živahnijem tonu uz uzvike veselja i plesanje. Energija je bila toliko živa da su na moment svi zvuci violine, čela, harmonike, bubnjeva, basa, gitara, trube, trombona i njihovih glasova zvučali ujednačenije od tišine. Postići toliki sklad radeći buku zaista je više nego što očekujemo od koncerta usred tjedna. 

Osim odlične interakcije svih prisutnih koja je ionako najbitnija na koncertu, bilo je ovo izuzetno glazbeno putovanje po cijelom svijetu. Dugo se na jednom mjestu u Zagrebu nisu spojili francuski i balkanski utjecaji koji čak na momente imaju i zvukovno indijske elemente.

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.