Koncerti

Mračne dubine Marka Lanegana iznova pokorile Zagreb

Mračne dubine Marka Lanegana iznova pokorile Zagreb

Jedan od najjačih vokala glazbene scene. Jedan od najkarizmatičnijih glazbenika danas. Izvođač čija glazba s godinama postaje sve bolja i bolja.

Svima koji su imalo upoznati sa stvaralaštvom Marka Lanegana  i njegovom karijerom, jasno je da između njega i Hrvatske postoji određena povezanost. Sa svakom turnejom Mark se vraća na  naše prostore i sa svakim nastupom iznova potvrđuje svoj kultni status, ne samo kod nas, već generalno gledano. Njegova glazba ima brojne adute: od mračnog, silovitog vokala koji je sinoć grmio Tvornicom kulture, do njegove nimalo energične, a u isto vrijeme iznimno hipnotizirajuće pojave, pa do samih pjesama koje su iz albuma u album drugačije i uvijek svježe. Sve te kvalitete publika zna prepoznati pa se tako o svakom Laneganovom koncertu prepričava danima kasnije. Ne sumnjam da će se isto ponoviti nakon sinoćnjeg nastupa koji je održan u zagrebačkoj Tvornici kulture. 

Photo: Mark Lanegan, credit: Filip Bušić

U trenutku kad se Laneganov bend počeo namještati na pozornici, na okupljenim fanovima moglo se pročitati iščekivanje i oduševljenje. A kamo li sreće kad se bendu na pozornici pridružio i glavni akter jučerašnje predstave – Mark Lanegan. Na krilima novog, desetog  albuma „Gargoyle“, konkretnije pjesmom „Death's Head Tattoo“ uveo nas je u svoj mračni, gotovo gotičarski svijet i tamo smo ostali do kraja koncerta, zadivljeni i zavedeni.

Photo: Mark Lanegan, credit: Filip Bušić

Presjek novog albuma, koji je sudeći po jučerašnjem koncertu, već jako dobro prihvaćen od strane publike, u kombinaciji sa starijim pjesama bio je recept za uspjeh: „The Gravedigger's Song“ umjetničko djelo svoje vrste, zatim laganija „Sister“ pa „Hit the City“ na kojoj se Laneganov hrapavi bariton prelijeva s nježnijim, ženskim vokalom bile su samo početak sjajne večeri. Jučerašnja set lista već je dobro utabana na ovoj Laneganovoj turneji pa smo tijekom nastupa između ostalih čuli i nostalgičnu „Deepest Shade“ koja nekako savršeno odgovara uz ovo tugaljivu zagrebačku kišu te umirujuću, a istovremeno intenzivnu „Bleeding Muddy Water“, tijekom koje su se iz publike čuli povici odobravanja. I taman kad se publika nekako ušuška i primiri, nastupile su „Emperor“ i „Beehive“ koje svojim plesnijim ritmom dižu energiju i pozivaju na pokret. 

Photo: Mark Lanegan, credit: Filip Bušić

Koncert je zatvoren obradom Joy Divisionove „Love Will Tear us Apart“ a zadovoljna publika se uputila kućama ili pak na merch štand, gdje je svatko imao priliku popuniti svoju kolekciju ploča, majica i sl, kao i pričekati na samog Lanegana i pokoji potpis.

Realno gledano, vjerujem da je Laneganov sinoćnji nastup ispunio sva očekivanja, i onih koji si već imali priliku slušati ga uživo, kao i onih kojima je to bio prvi (vjerojatno ne i zadnji) put, a „Gargoyle“, koja je novi dodatak mojoj kolekciji ploča, još će se neko vrijeme vrtjeti u gramofonu. 

Photo: Mark Lanegan, credit: Filip Bušić

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.