Koncerti

Public Service Broadcasting rasplesao zagrebačku publiku

Public Service Broadcasting rasplesao zagrebačku publiku

Public Service Broadcasting otkrila sam sasvim slučajno ljetos na INmusicu i ta posljednja trećina koncerta koju sam odslušala bila je i više nego dovoljna da me bend zainteresira. No, nisam jedina.

Ima i drugih poput mene koji su prvi susret doživjeli na Jarunu, a pravi rendezvous s bendom imali u utorak navečer u Tvornici kulture.
Prvotno je koncert trebao biti održan u Malom pogonu, međutim zbog većeg broja prodanih karata koncert je preseljen u Veliki pogon. Mislim da će se mnogi iz publike složiti kako nije bilo ni potrebe za pregrađivanjem pogona, jer je ljudi bilo puno i stvorila se gužva. Prostor za kretanje je bio ograničen, a mnogima se plesalo.
Public Service Broadcasting čine J. Willgoose Esq., Wrigglesworth i JF Abraham, svi redom multi-instrumentalisti iz južnog Londona. Zanimljivog modnog izričaja, ovaj trojac izgleda kao da je došao iz Bletchly Parka i sad umjesto za razbijanje šifri strojeve koristi za stvaranje zvuka. Stupivši na pozornicu u gotovo zakazano vrijeme, bend je cijelo vrijeme bio u mraku kojeg je tu i tamo razbila poneka zraka s reflektora. Arhivske snimke u pozadini činile su scenski nastup vrlo dojmljivim i u simbiozi s glazbom opravdale njihov cilj da naučimo lekcije povijesti kroz glazbu budućnosti.
Koncert su otvorili s “The Pit” nakon koje je odmah uslijedila “People Will Always Need Coal”. Konceptualni albumi poput “Every Valley” znaju biti zahtjevni kad su u pitanju nastupi uživo. Javlja se problem održavanja naracije koja bi se mogla narušiti ubacivanjem neke numere izvan albuma pa bend mora odlučiti hoće li svirati sve redom ili malo riskirati. PSB su odlučili na setlistu ubaciti starije stvari poput “Theme from PSB”, “Signal 30” i druge, čime nisu mnogo narušili poruku koju su željeli prenijeti, a rasplesali su prisutne.
Iako je koncert gotovo do kraja bio ujednačene energije, vrhunac koji se čekao dobili smo na posljednjoj “Go!”. Bend je vidno uživao na pozornici, a publika je s uzvicima “go” i rukama u zraku pratila pjesmu. Trojac se vratio i na bis i vjerujem, zadovoljio sva očekivanja novorođenih fanova. 
Kao predgrupa nastupili su zagrebački Nellcote koji su nedavno izdali svoje prvo službeno izdanje - EP “Surrender”. Sladak album koji se bavi egzistencijalnim pitanjima predstavili su nekolicini u publici, koja se još uvijek skupljala, i pokupili nekoliko ovacija. Kada bi se koncert morao školski ocijeniti dobio bi ocjenu dobar. Nedostajalo je tu nešto. Zvuk im nije išao u prilog pa su neke pjesme, poput na primjer “Time/She”, izgubile na svojoj nježnosti i atmosferičnosti. Ipak, malo su nas opustili i pripremili za PSB.
Public Service Broadcasting pružili su nam vrlo euforično iskustvo i poslali nas kući rasplesane i vidno bolje volje.