Koncerti

Savršeni marginalci u Tvornici: Zauvijek punk

photo: Savršeni marginalci, credit: Patricija Flikač

Savršeni marginalci u Tvornici: Zauvijek punk

Rasprava je li Hladno pivo još uvijek punk i kada su se „prodali“ provlači se među pankerima (u onim žestokim debatama na klupicama u parkićima) već nekih dvadesetak godina.

Da dečki iz Piva nisu zaboravili svoje stare fanove pokazali su nekoliko puta: kada su organizirali seriju koncerata u Ksetu „Evo vam Džinovski“ 2014. i kada su slavili 30 godina u Domu sportova Old school koncertom 2018. godine. Rasprodana Tvornica najbolji je pokazatelj kako je publika i dalje željna brzog i prljavog punk zvuka starog Hladnog piva. Ekipa koja je u petak navečer pohodila i u potpunosti napunila dvoranu Hladno pivo zasigurno sluša i prati od devedesetih i ranih dvijetisućitih. Vjerujem kako je velik dio sinoćnje ekipe bio i na onom čuvenom koncertu „Istočno od Gajnica“ daleke 2000. godine, no bilo je tu i mlađih koji su se na Pivo „uhvatili“ u nešto kasnijoj fazi. Savršeni marginalci u sastavu Krešimir Šokec na basu, Zoran Subošić na gitari, Mladen Subošić na bubnjevima, te Hrvoje Krmpotić za mikrofonom prašili su stare stvari Hladnog piva uglavnom s prva tri albuma. 

DSC02895savršeni-marginalci-patricija-flikač

U prepunu Tvornicu ušao sam oko 22h i nažalost propustio predgrupe Stare pizde i Deda Milko i ostatak. Nakon što sam se jedva probio do sredine dvorane i pritom pozdravio hrpu starih frendova s kojima sam prije dobrih 20 godina izlazio na slične događaje na pozornicu su izašli odlično raspoloženi Marginalci i žestoko zaprašili s „Dobro veče“. Istog časa je pivo počelo letjeti dvoranom tako da vjerujem da su svi bili više-manje poliveni. Pogo koji je krenuo na sredini dvorane nije stao do zadnje stvari. Redale su se stvari sa „Džinovskog“: „Princeza“, „Heroin“, „Marginalci“, „Pjevajte nešto ljubavno“. Pa onda sa „G.A.D.-a“: „Šank“, „Rigoletto“, „Usamljeni u gomili“. Primijetio sam da je publika znala apsolutno svaku stvar i u glas pjevala s Krmpom. Našla se ovdje i „Utjeha kose“, ali i punk verzija „The Lion Sleeps Tonight“ za kraj. Koliko sam mogao pohvatati odsvirali su cijeli „Džinovski“, veći dio „G.A.D.-a“ i nekoliko stvari s „Desetke“. Iako je bilo najavljeno kako će svirati samo prva tri albuma ugodno iznenađenje bilo je i još nekoliko bržih stvari s kasnijih albuma – „Debeli“, „Maderfakersi“ i „Teško je ful biti kul“. 

DSC02965savršeni-marginalci-patricija-flikač

Nakon nešto manje od dva sata žestoke svirke i skoro 40 pjesama ova punk večer je završila. Jesu li pankeri iz devedesetih ponovno proživjeli svoju mladost? To ne mogu reći, ali sam siguran da se većina publike izvrsno provela. Primijetio sam da su mnogi otišli doma s novim majicama Savršenih marginalaca na kojima upečatljivo piše „Mi sviramo pank!“. Ugodno sam iznenađen da skoro pa nije bilo mobitela u zraku (što između ostalog možemo zahvaliti poganju) nego su ljudi uživali u trenutku. Na kraju moram priznati da me nekoliko puta ipak uhvatila nostalgija slušajući sve te stvari jer ipak sam ih toliko puta čuo kroz sve ove godine u originalnom sastavu. No sve je to punk!