Koncerti

Blackbirdov Alter Bridge tribute zabavio Vintage

Blackbirdov Alter Bridge tribute zabavio Vintage

Solidna večer nešto modernijeg rocka održana je u petak u Vintageu. Nastupali su zagrebačkoj publici poznati Dora Maar i nešto noviji projekt, Blackbird, tribute poznatim američkim hard rockerima Alter Bridge.

Ulogu "dovlačenja" publike sa šanka u koncertni prostor imao je Dora Maar. Fanovi američke rock scene 90ih s ovim bendom dolaze na svoje. Svirka im je bogata žestoko i prljavo distorziranim gitarama u stilu Nirvane s ponešto dvoglasnih vokalnih utjecaja Alice In Chainsa. Najveća snaga cjelokupnog zvuka benda je u jednostavnom, nekompliciranom ali iznimno snažnom i konkretnom stilu kojim bubnjar podsjeća na Matta Camerona. Što je svirka dulje trajala dečki su ostavljali opušteniji dojam no često su tijekom svirke djelovali kao da im fali još ono nešto da bi sve skupa izgledalo uvjerljivije. Naime, ovakvi bendovi ne teže virtuoznosti s kojom impresioniraju prisutne već emocijom i energijom nastoje uspostaviti kontakt s publikom što je u sinoćnjem nastupu falilo. Ne sumnjam da će vjera i sigurnost u ono što sviraju, odnosno rock and roll bezobrazluk i bunt doći s iskustvom live svirki, jer odličan zvuk imaju, songwriteing solidan ali u nastupu im fali još ta doza samouvjerenosti s kojom će uspješnije prenositi energiju, koju imaju dublje u sebi, na publiku za koju sviraju.

Poprilično me iznenadilo kada sam čuo da ću u Zagrebu slušati Alter Bridge tribute što zbog činjenice da Alter Bridge još nije pronašao put do šire publike na ovim prostorima, što zbog tehnički zahtjevnog repertoara u vokalnom smislu a i u gitarističkom s obzirom na to da Alter Bridge koriste razne štimove što znači da za odsvirati repertoar njihovih pjesama potrebno je imati nekoliko gitara.

Već sama činjenica da se netko uhvatio s repertoarom Mylesa Kennedya zaslužuje pohvalu za hrabrost, a sinoćnja izvedba vokala je bila odlična za prvi nastup. Odlična boja glasa i snaga u srednjim registrima, no prostora za napredak naravno ima, pogotovo u onim zahtjevnim visinskim momentima kada većini pjevača ponestaje zraka i kada je potrebna dodatna snaga u glasu koja se vjerojatno stječe s godinama rada koje iskusni Myles ima.

S instrumentalnog aspekta bend vrlo dobro funkcionira, no savjetujem da još malo obrate pozornost na detalje kod riffova Marka Tremontija čija snaga najbolje dolazi do izražaja kada bas i bubanj čvrsto prate ono što Tremonti radi, te čvrstine u povezanosti instrumenata sinoć je malo falilo kao i duple pedale u bas bubnju koju Scott Phillips rijetko koristi ali je upravo zato upečatljiva i moćna na dijelovima kada je svira, prvenstveno mislim na “Addicted to Pain” i završni dio “White Knucklesa”.

Pjesma “Blackbird”, vjerojatno najemotivniji dio Alter Bridge koncerata i sinoć je odsvirana, vokalno jako dobro, solaže izvrsne no tempo je bio prebrz. Netko će reći da cjepidlačim, ali umjereno spori tempo toj pjesmi upravo daje onu težinu koju pjesma zahtjeva, stoga bi nju trebalo strpljivije odsvirati da efekt teških riffova i melodije bude snažniji.

Iako se desio očiti raspad, koji nije umanjio značaj cjelokupnoj izvedbi, na “Ghost of Days Gone By”, ostale pjesme su bile bez greške odsvirane. Dečki su uvjerljivo izveli hitove “Rise Today”, “Find The Real”, “Open Your Eyes”,”Metalingus” ,”Isolation” itd.

Naravno, kao fanu Alter Bridgea, rado bi volio i da su odsvirane one manje hitoidne pjesme poput “Cry of Achilles” ili manje poznate poput “Words Darker Than Their Wings”, “Show me A Sign” ili “Calm The Fire”. Stoga se nadam da će bend širiti repertoar, jer iako Alter Bridge imaju samo četiri albuma iza sebe, kvaliteta njihovog repertoara je impresivna i samim time razumijem da je teško odabrati set listu koja bi zadovoljila svakog.

Nadam se da će pojava ovog tribute projekta kao i skoro gostovanje Slasha s Myles Kennedyem doprinijeti afirmaciji i popularnosti ovog sjajnog američkog sastava u Hrvatskoj, pogotovo jer znam da se za njih često traži karta više na koncertima po srednjoj i zapadnoj Europi. Alter Bridge to zaslužuju, a bendu Blackbird pohvale na trudu, hrabrosti i vrlo dobroj izvedbi te im želim da redovito održavaju svirke i napreduju u tome što sviraju i što ih veseli.

Jakša Stecca
Jakša Stecca

Like a drunk in a midnight choir...