Koncerti

Kvaliteta regije na zagrebačkom zagrijavanju za MENT festival

Kvaliteta regije na zagrebačkom zagrijavanju za MENT festival

U Vintage Industrial Bar-u su sinoć Ti, persons from porlock i Cojones službeno zagrijali zagrebačku publiku za MENT festival u Ljubljani (31. siječnja – 2. veljače 2018.). Već četvrtu godinu zaredom spomenuti će showcase festival ugostiti bendove nezavisne scene s raznih strana Europe, a sinoć smo prisustvovali sitnom djeliću atmosfere bendova koji su ondje već imali priliku nastupiti prijašnjih godina, ili nastupaju na ovogodišnjem izdanju.

Koncept je uglavnom bio postavljen u smjeru „što glasnije – to posjećenije“. Gledajući od strane publike, njeno je raspoloženje simbolično izgledalo kao sinusoidni val čiji je najveći vrhunac bio početkom eventa i na samom kraju, to jest – tijekom nastupa srpskog dvojca Ti i domaćeg Cojonesa. Ne znam što se zagubilo u međuvremenu. 
Dakle, koncertnu večer su otvorili Trajče i Ilija koji zajedno čine bend Ti vrlo zanimljivog karaktera tekstova i melodija. Sve je to nekako brzo odigrano i odsvirano sa gotovo svakom stankom između pjesama u kojima se Ilija naštimavao i pripremao za sljedeću stvar. To je osobno ubilo čar koncerta i njihovog izvođenja jer u trenutku kad uđete u atmosferu koju su načinili tijekom izvedbe pjesme, najednom ispadate iz nje. Onaj prijelaz iz blage treme u opuštenost dolazi nakon pjesme „Da ti želim dobra jutra“, a energiju još povećavaju s jednom od bržih i glasnijih pjesama „Smejem se“. Dvojac je predstavio noviju pjesmu „Srce udara“, a zatvorio koncert sa „Vidimo se“ kojom su ujedno i pozvali publiku u Ljubljanu na MENT. 

Ubrzo su pozornicu zauzeli persons from porlock iz susjedne Slovenije. Ovaj bend svira psihodelični i stoner rock s dobrom gramažom zajebancije i generalne estetike benda. Imala sam ih priliku već slušati na Velvet festivalu na Krku i definitivno sam uvjerena da su sinoć karakterno mogli bolje, no glazbeno ipak nisu razočarali. Je li bend bio pomalo pod dojmom treme ili je to do veličine bine, ne znam. Scenski je sve to izgledalo ozbiljnije i prostranije nakon nastupa Ti. Sastav glazbeno podsjeća na kombinaciju bendova King Gizzard and Lizard Wizard s Tame Impalovskim duhom. Nakon odsviranog „Bad Fanfiction“ bend je opušteniji i rasplesaniji, a izvedbu završavaju bez bisa. Zanimljive su odjevne improvizacije članova benda, kao i projekcije koje su se odvijale u njihovoj pozadini. Bez obzira što je član nekoliko puta spomenuo tehničarima da im upale svijetla tijekom izvedbe, mislim da to definitivno nije bilo potrebno jer su pozadinske projekcije i njihove kretnje bile stopljene s onime što sviraju.

Sljedeći su pozornicu zauzeli članovi benda Cojones s velikom nadobudnošću i uvjerenošću. Imali su i zašto – očito je da su bili najočekivaniji bend večeri sudeći po odazivu publike. Sve što mogu istaknuti jest energija i energija, kao i jačina i opuštenost članova, a publika je uzvraćala jednako kao i što je bend davao. Zagrijavanje za MENT festival odvilo se gradacijom jačine i brzine sa završnim pozivom hrvatske publike na četvrto izdanje ovog ljubljanskog showcase festivala.

 

SR
SR

Novinarka Sound Reporta