Koncerti

Magična večer uz Yanna Tiersena

photo: Yann Tiersen, credit: Filip Bušić

Magična večer uz Yanna Tiersena

Jučer je zagrebačka Tvornica bila poprište jednog atipičnog koncerta koji nam je omogućio uživanje u glazbi poznatog bretonskog glazbenika, Yanna Tiersena.

U sklopu najnovije turneje “Kerber Complete Tour: Solo Piano + Electronics”, Zagreb je uvršten na popis stanica, a sudeći po odazivu publike, koji nas je ugodno iznenadio, čini se kako je to bio pun pogodak.

QuinQuis-©-Filip-Bušić-March 05, 2024-0B5A7022-Enhanced-NRNaziv turneje odaje i koncept koji nastup dijeli na dva dijela, počevši s nastupom na klaviru, koji se kasnije pretvorio u set elektro glazbe.  

Večer je otvorila Emilie Tiersen, umjetničkim imenom Quinquis za mix pultom, koja prati supruga Yanna na turneji. Za razliku od Yanna, Quinquis je bila puno razgovorljivija i za gotovo svaku pjesmu pokušala dočarati čime je bila inspirirana. Kako je sama simpatično napomenula, čekalo nas je tridesetak minuta pjesama o smrti, životu, ujedinjenosti i prije svega očaju. Kreativna i drugačija, ali potpuno uvučena u svoj glazbeni izričaj, bio je užitak gledati Quinquis na pozornici.

Yann Tiersen-©-Filip-Bušić-March 05, 2024-0B5A7059-Enhanced-NRNakon nešto više od pola sata pauze, prizvan povicima i zvižducima publike, na pozornici se napokon ukazao i Yann Tiersen. Nakon kratkog namještanja, žamor publike je utihnuo, a riječi su zamijenile ruke. Kao što smo na početku spomenuli, prvi se dio Yannovog nastupa odnosi na solo nastup na klaviru koji nije razočarao. Yannov talent i predanost su neupitni i pravi je užitak promatrati majstora zanata za klavirom, no i dalje je fascinantna njegova sposobnost da publiku potpuno zaokupi i povuče u svoj nastup.

Yann Tiersen-©-Filip-Bušić-March 05, 2024-0B5A7072-Enhanced-NRDa biste uživali u Yannovim skladbama, ne morate biti poznavatelji klasične glazbe, jer emocije koje one prenose su univerzalne svima. Slušajući skladbu za skladbom, Yann nas je proveo obiljem stanja, od tuge i melankolije pa do veselja i ljepote, često i u samo par minuta unutar jedne skladbe. Atmosfera je bila magična, Tvornicom je vladala tišina i potpuna koncentracija na pozornicu, narušena s vremena na vrijeme jedino zvukovima šanka i povremenim „šššš“ iz publike. Nakon četrdesetak minuta bilo je vrijeme za drugi dio, elektro set za miks pultom.

Yann Tiersen-©-Filip-Bušić-March 05, 2024-0B5A7073-Enhanced-NRNije sve za svakog, ali nije ni sva elektro glazba ista, a za Yannovu bismo definitivno rekli da ima dušu i može se svidjeti i široj publici kojoj to nije nužno omiljeni žanr. Drago nam je kad glazbenici slijede svoju inspiraciju i ne boje se razvijati i u različitom smjeru, no sudeći po jučerašnjoj večeri, glavni motiv dolaska sinoć je ipak bio set na klaviru jer je spomenuta atmosfera malo splasnula sa zaokretom u eksperimentalnu elektroniku.

U svakom slučaju, bila je to ugodna i opuštena koncertna večer, a Yannu želimo mnoštvo lijepih iskustava na turneji. Kod nas je uvijek dobrodošao.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.