Specijal

"Bohemian Rhapsody" - slavljenje lika i djela Freddieja Mercuryja uz veličanstvenu glumu

Jedan od najiščekivanijih filmova godine, kao cilj imao je "ogoliti" grupu Queen i njihovog nezaboravnog frontmena Freddieja Mercuryja. Jesu li tvorci filma u tome uspjeli, pročitajte u sljedećim redcima.

Freddie Mercury jedna je od najvećih rock legendi, a grupa Queen neizostavan je dio opće kulture. Brojni bezvremenski hitovi lansirali su ih na same vrhove top ljestvica, a refrene njihovih pjesama znaju stotine milijuna ljudi. Nije niti čudno onda da se od prvog trailera “Bohemian Rhapsodyja” stvorio hype za filmom, ali je li hype opravdan, pravo je pitanje na koje ćemo sad potražiti odgovor.

Vrhunska gluma

Rami Malek se u glavnoj ulozi snašao odlično te toliko uvjerljivo transformirao u Freddieja, toliko da će te na trenutak misliti da stvarno gledate pravog. Ostatak glumačke postave je također na vrhuncu. Lucy Boyton je dirljiva u svojoj ulozi Freddiejeve dugogodišnje partnerice Mary Austin, a Ben Hardy (Roger Taylor), Aidan Gillen (John Reid) i Gwilym Lee (Brian May) sjaje u svojim ulogama rock zvijezda. U zajedničkim scenama imat ćete osjećaj da promatrate stvarnu dinamiku velikog rock benda dok rade na pjesmama ili nastupaju na pozornici.

Na trenutke nedosljedna radnja

Film je ponajviše koncentriran na Freddieja iako je reklamiran kao biografski film o cijelom bendu te na trenutke podbacuje u prenošenju cijele zaokružene slike o usponu Queena. Scene u kojima film prikazuje kako su nastali i snimljeni najveći hitovi grupe Queen, kako je grupa krojila glazbenu industriju i donosila inovaciju svakim novim albumom, često su najzabavniji dijelovi filma, ali ponekad dolaze umetnuti pomalo nespretno u široj radnji. Neke od najemotivnijih scena su one između Freddieja i Mary, koja mu u jednom trenutku objasni kako je on gay unatoč ljubavi prema njoj. Kako se radnja filma nastavlja, krene mračniji ton te postaje vidljivo koliko slava počinje sve više utjecati na Freddieja. Useli se u novu, veliku i praznu kuću te se počinje osjećati usamljeno, a u tom trenutku ga sve više počinje manipulirati njegov osobni menadžer Paul Prenter koji ga tijekom godina postepeno udaljava od ostatka benda sve dok u jednom trenu Freddie napokon ne potpiše ugovor za dva samostalna albuma i napusti bend. To su bile njegove najmračnije godine u kojima se kompletno izgubio u konstantnim ekstravagantnim tulumima, drogi i seksu. Rasplet radnje kreće ubrzo te cijeli film završava na donekle “sretnoj” noti jer se u zadnjim godinama svog života Freddie ipak pomirio s ostatkom benda, obitelji i Mary te je započeo vezu sa svojim partnerom Jimom Huttonom. Izaziva osjećaj kao da je uistinu pronašao svoj mir. Zadnjih dvadesetak minuta rezervirano je kompletno za njihov Live Aid nastup tijekom kojeg prosječni gledatelj koji i ne zna nešto o Queenu dobije dojam zašto je taj nastup svojevremeno proglašen najboljom live rock izvedbom svih vremena.

Zaključak

Film je generalno gledano vrlo dobar. Na trenutke topao, na trenutke hladan, s dobrom dozom oštrog humora porazbacanog kroz cijelu radnju. Vjerujem kako će prosječnom gledatelju ovaj film biti izrazito simpatičan i neće mu biti žao što ga je pogledao u kinu, dok hardcore fanovi Queena i Freddieja neće biti nimalo razočarani, jer ako ništa drugo Malekova gluma je toliko uvjerljiva da zaslužuje nominaciju za Oscara. Stvarno ga ne mogu dovoljno nahvaliti. Najveći nedostatak filma je taj što na trenutke imate dojam da čitate Wikipedia stranicu grupe. Da se vratim na onaj početak gdje sam postavio pitanje je li hype opravdan, odgovor je da nije, ali istovremeno nije ni razočarao. Malo iznad dva sata u kino dvorani su proletjela, a na dijelove me  stvarno emotivno dirnuo i to je ono što je za svaki film dovoljno da bude dobar. Problem je u tome što je mogao biti puno, puno, puno bolji. Ipak se je igralo na sigurno, a vidi se da su produkcijski problemi ostavili svoj trag.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."