Specijal

Domaća zadaća (17): Elis Lovrić, NORD, Koolade i drugi

Domaća zadaća (17): Elis Lovrić, NORD, Koolade i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Koolade - 'The Bop'

Nakon introspektivnog i sjetnog EP-ja 'Leaving You' iz ožujka, Koolade je u suradnji s platformom Voyage Funktastique iz Montreala objavio album The Hop, koji pršti pozitivom. Dobra vibra, dobri beatovi, dobar groove – to je okosnica albuma koji naslovima pjesama poziva na ples. Koju god traku pustite, nećete pogriješiti, a ja sam (u nedostatku službenog singla) za ovo predstavljanje odabrala onu koja otvara album – 'The Bop'. Nadam se da će vas potaknuti da poslušate cijeli album, a možda i da ga odaberete za svoj ljetni soundtrack. (Ana Hotko)

 

Miki Marfi - 'Honolulu'

Kada je Zane Lowe prije dva tjedna upitao Malumu kako mu je bilo na Havajima - budući je u istoimenom novom singlu savršeno oblikovao atmosferu otočja - kolumbijski superstar mu je, na opće iznenađenje, iskreno priznao da tamo nikada nije bio. Skromno je dodao kako vjeruje da će uskoro posjetiti upravo Honolulu, tog glavnog junaka pjesme Mikija Marfija kojoj se valja prepustiti tražite li stvarno ili prividno chilanje ispod kakve - domaće ili havajske - palme. Ili možda one s Kanarskih otoka, jer pjesma je nastala upravo tamo. Njezin autor, Miki Marfi aka Murphy B. Good, je umjetnik gitare o kojemu malo znamo, ali puno osjećamo. Jer njegova posvećenost glazbenoj ekspresiji taktilna je i na daljinu, a zahvaća različite svjetove jazza, soula i funkyja. Taj chill trenutak zaziva znatiželju, jednako kao i opis njega samog na službenoj Facebook stranici: 'I was never born, I have never lived, I am a fiction.' Miki Marfi je gitaru naučio svirati sa šest i iz Vukovara sedamdesetih, razmilio se po cijelom svijetu. Danas ima album 'Honolulu' koji je prava prilika za uživanje u zvuku s aromom prošloga. I stoga Marfijeva ljubav prema gitari i ljepotama životnog mogu biti putokaz koliko je važno svoj mali svijet više tkati ljubavlju, a manje ovisnošću o dnevnim društvenim komentarima. I da! Bilo bi zgodno vidjeti kako bi prošlo upoznavanje Malume i Marfija. Možda bismo dobili pokoje novo glazbeno otkriće. Na Kanarima ili Havajima, svejedno. (Goran Komerički)

 

Kali Lago - 'Sasvim sam'

Između nekoliko covera i dva singla na engleskom jeziku, smjestila se akustična hip hop pjesma „Uši na tračnice“, na kojoj su ostvarili suradnju s Martinom Bajsićem iz benda Bruto Geto. Kali Lago se ponovno vraćaju hrvatskom jeziku u pjesmi „Sasvim sam“. I dalje temelj njihovog izričaja čini akustični, organski zvuk, u koji su ovoga puta dodali prstohvat elemenata latino glazbe. Tematski su se pozabavili odnosom pojedinac – društvo, odnosno onim osjećajem usamljenosti koji se nekima javlja u gomili ili čak u društvu ljudi koji bi nam po nekom ključu trebali biti bliski. Možda nam ova pjesma može poslužiti kao podsjetnik da pripazimo kome, odnosno čemu, dajemo svoju pažnju i energiju, te da ponekad nije tako loše biti sasvim sam. (Ana Hotko)

 

Hibrid, etc. x Sara Renar - 'Na pola puta'

Intertekstualno, pa i introspektivno, valja shvatiti niz poruka koje nam dolaze s naslovnim singlom aktualnog albuma sarajevskog projekta Hibrid, etc., ploče koja će vas pozivati da se prepustite elektroničkom u njegovu najboljem downtempo izdanju. S naglašenom željom uživanja u eksperimentu. Jer, sigurno ste se puno puta našli u situaciji kada ste shvatili da ste zastali na - pola puta. U svim situacijama. Kafkijanskim, Proustovskim ili banalno svakodnevnim, manje je važno. Možda ste tada prihvatili činjenicu da ste zlatna sredina ili, upravo suprotno, shvatili kako činite sve da od te sredine - tog statističkog broja i života iza stroja - pobjegnete glavom bez obzira. Hoće li biti boljeg soundtracka za lamentiranje nad takvom sudbom od spiritualnosti koju nude glas Sare Renar i produkcija Dina Aganovića? Ovoga ljeta je prava prilika da, uz čašicu pelina, zavirite iza tih sredina. Možda otkrijete još pokoju istinu. O sebi samima. Ili o svijetu oko vas. (Goran Komerički)

 

Elijah x Kendi x Nedelja - 'Ovde'

Jedno od najboljih ostvarenja regionalnog hip hopa ove godine. Kad voda dođe do grla, istina prisilno izađe na površinu. Elijah, Nedelja i Kendi kažu vam sve direktno u lice, bez imalo ustručavanja, jer je ovdje vrijeme stalo. Godine ponavljanja jedne te iste priče kojoj se ne nazire sretan kraj inspiriralo je ovaj trojac da napravi pjesmu koja slušatelja osvaja na prvu, zamrzava ga u trenutku i tjera ga da razmisli ne samo o tuđim, već i o svojim postupcima. (Maja Trstenjak)

 

Numero - 'To je to'

To je to! Što? Lagana ljetna trap pjesmica Numera, nevina i neopterećena bilo kakvih briga. Samouvjerena u svojem materijalnom bogatstvu, kao i većina do sada. Čuvaj svoje pare i ne dijeli ih ni s kim. (Maja Trstenjak)

 

Poma - 'Lousy Lover'

Poma je novo ime na sceni iza kojeg stoje pjevačica Maja Posavec (ex Detour) i gitarist Ivan Kapec (Kozmodrum, Capisconne, TrianguliZona). Njihov prvi album objavljen je krajem srpnja ove godine, bez ikakve najave (u) medijima, pa je opet sretna slučajnost htjela da ih iskopam na Bandcampu. Pretpostavljam da je rad autorskih pjesama bio logičan slijed suradnje na projektu „Večeri s Cohenom“. Doista, čini mi se da se senzibiliteti dvoje glazbenika lijepo poklapaju (osim gitare i vokala zapravo im ne treba ništa više), pa je to razlog zašto sam ih već odabrala predstaviti, iako još nemaju službeni singl. Priznajem da mi je bio izazov izvući samo jednu od sedam pjesama na albumu, ali odlučila sam se za „Lousy Lover“ jer, vjerujem, većina nas je bila u situaciji kada smo se previše dali, a premalo dobili zauzvrat. Nadam se da se ćemo znati uzvratiti Maji i Ivanu na glazbi koju su nam dali. (Ana Hotko)

 

Elis Lovrić - 'Je ča je'

Male istine nam često zabibere daleko sočnije negoli najveće priče. I tada progledamo i shvatimo da je prošlost nekad najbolje ostaviti iza sebe i krenuti ususret novom. Jer, reći će Elis putem pjesme 'Je ča je', 'sve što ne valja, valja baciti'. Bez oklijevanja i s olakšanjem. A sve ono što vrijedi, ostaje u nama. Postaje našom novom vrijednošću i dijelom našeg ukupnog 'ja'. Jeste li uhvatili snagu te poruke blagosti koju nam pronosi singl s ovogodišnjeg šibenskog festivala? U njemu slušamo i djembe i gajde i udaraljke aztečkih Indijanaca. I glas - tako snažan i tako rječit - labinjonske kantautorice. Ako ste do sada propuštali otkrivati opus Elis Lovrić kanda je trenutak da se uputite u tu avanturu. I na tragu slušanja 'Je ča je' i na tragu spoznaje da će nam biti onoliko kvalitetno koliko ćemo se kvalitetno nečemu posvetiti. U svim horoskopskim rubrikama. (Goran Komerički)

 

NORD - 'Lo-Hi'

U moru poprilično kvalitetnih trepera, kvalitetnih je metalaca u regiji uistinu malo. Jedno klasično ime koje se provlači još "iz davnina" je riječki NORD, koji se predstavio u nešto blažem obliku, no samo na početku. "Lo-Hi" nalazi se na vrhunskom albumu "Play Restart". Gradacija tempa i žestine daje pjesmu tisuću lica, mnogobrojne slojeve koje je pravi užitak otkrivati. Perfekcionizam i ljepota zvuka. (Maja Trstenjak)

 

Stone Leaders - 'Box of Time'

Dino Jelusić nedavno nas je podsjetio na jedan od mnogobrojnih projekata u koje je (bio) uključen. Stone Leaders je bend u kojem je bubnjar John Macaluso (Ark, Yngwie Malmsteen) okupio naše dečke – Ivana Mihaljevića (Side Effects), Marka Karačića (Prljavo kazalište) i Dinu Jelusića (Trans-Siberian Orchestra, Animal Drive). Nažalost, priča je završila prije no što je imala prilike pošteno se predstaviti i doći do publike, ali album koji su snimili, Stone Leaders, nešto je na što mogu biti ponosni. To je jedan od rijetkih albuma prošle godine na koji sam odlučila na brzaka baciti uho, a na koncu ga odslušala od početka do kraja, bez imalo želje da išta preskočim. Zato mi je drago što ga je Jelusić bar ovim „karantenskim“ videom ponovno aktualizirao, te se – osim kao sjajan vokalist (što već znamo) – pokazao i kao odličan pijanist. (Ana Hotko)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR

Apple Music: https://apple.co/30958bg

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni