Specijal

Domaća zadaća (30): Thana Alexa, Kim Verson, Seine i drugi

Domaća zadaća (30): Thana Alexa, Kim Verson, Seine i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Thana Alexa feat. Rosa Vocal Group - 'Ona'

Snaga koju nam donosi 'Ona' jednostavno je iznimna i posebna. Ona nosi i zvoni, odvaja i sastavlja, hoće i prikuplja. Priča o snazi žene u modernom svijetu, dobu koje sa sobom nosi teškoću kao vjernu prtljagu. Duboka je i ispričana tako da morate zastati. Svrnuti pogled i sjetiti se svega: i koliko je nejednakosti i koliko je nepravdi od pamtivijeka prisutno na zemlji. I kako su zadnja desetljeća učinila puno. I da vam dođe teško kad se sjetite različitih vremena i različitih podneblja u kojima su se odigravale životne bitke žena. Za sebe i za svoje. Za one koje vole i ove koje će postaviti na noge. Jeste li spremni na tu priču? Thana Alexa je glazbenica sa snagom talenta koji joj je donio priznanje nominacije za Grammy, ali - puno važnije - ona je umjetnica koju vodi iskrena ljubav prema sustavu vrijednosti u kojemu jednakost ima važnu ulogu. Pjesma 'Ona' pokazuje raskoš glasa i izričaja, zahtjevna je i raznolika. S druge strane, savršeno komponira jazz s naslijeđem. A takva je i kompletna ploča. Skriveni dragulj glazbene godine. Zabljesnut će vas istog trena kad mu se posvetite. Jer on je živa energija. Ona energija koja se bori i nikad se neće dati. (Goran Komerički)

 

Seine - 'Elektro Zlo'

Ritam u basu i lijen vokal. Uz pokoji elektronički ukras. Minimalizam i moderna poezija. Pomalo hipsterski, ali je lijepo. (Maja Trstenjak)

 

kids from the sky - 'Voda'

Voda je grupi kids from the sky i donijela i odnijela ljubav. Ovaj vrlo zanimljiv projekt tek je na svom početku. Veliki potencijal moguće je iščitati, no žanrovski se još uvijek traže. Traže se i u vokalnom izričaju, jer još uvijek nisu sigurni žele li pjevati na hrvatskom ili engleskom ili oboje. Osobno bi im savjetovala hrvatski. I nastavak ljubavne tematike, jer bi tinejdžerice u bližoj budućnosti mogle opasno poludjeti za ovih bendom. Imaju sve predispozicije da se nađu na naslovnicama regionalnih teen magazina odnosno, kako to danas biva, YouTube serijalima, te postanu najpoznatiji boy bend na sceni. No, oni ne prodaju praznu priču. Njihova je glazba potencijalno visokokvalitetna i jednom kada pronađu i usavrše svoj autentičan zvuk (a to će biti uskoro) nema im konkurencije u sigurnom osvajanju tržišta. (Maja Trstenjak)

 

fantom - 'Džingis Kan'

Uvijek decentno erotičan i izražajan. Fantom nastavlja uspješan niz, mrvicu energičniji nego inače, jer "on se oseća ko Džingis Kan". A on je Fantomov tajni alter ego "koji egzistira između svijesti i podsvijesti". Kao da Fantom sam po sebi nije dovoljno tajanstven. No, sada su se pomiješale televizijske frekvencije 069 i 666 i nastao je novi univerzum. Ugodno i zadovoljavajuće. (Maja Trstenjak)

 

Nika Turković - 'Boje'

Kad vas rastave na proste faktore ili nestane smisao vrijednog u nekada besprijekornom ili sa strašću uvezanom, možete se naći na čistini. Ogoljeni i plahi. Krhki i sami. Sa starim mislima i novim prihvaćanjima. Tako zvuči komadić intimnog koji se uvukao u jesenju baladu Nike Turković. Pjesma 'Boje' je minimalistička i s osjetom stanke koju uzimate kad želite pronaći sebe. Odmoriti se i zazvati prostore novih strujanja i novih mogućnosti. Koncertno, mogla bi imati ulogu komornog prijelaza između dviju nastupnih priča i zasluživala bi topli pljesak cijele dvorane. Veliki Lisinski, recimo. Priča oko novoga singla talentirane umjetnice ima sličnosti s pristupom modernog pop umjetnika iz svijeta. Billie Eilish je svoj aktualni video, primjerice, snimila samo s iPhoneom. I stvaranje aranžmana i produkcije koju njeguje s Finneasom ima taj minimalizam koji osvaja. Sličan je put kojim se kreću 'Boje'. I inspirativno to čine. (Goran Komerički)

 

Kim Verson - 'Za malo nježnog dodira'

Sva je prilika da se ovih dana možete osjećati usamljenije no ikada. Vrijeme blagdanskog bluesa u godini nespokoja pritišče snažnije. Pa i kada ste u vezi koja je ispunjena tišinom koja boli, pogledima prepunima prijekora i razočaranjima koja se nižu. Ili mješavinom potrebe za podrškom i po-tko-zna-koji-put želje za odlaskom. Taj beskrajni krug bijegova i povrataka, udaljavanja i ostajanja, sigurno ste jednom živjeli. Ili osobno ili u pričama bliskih. Kim Verson u glasu ima snažnu emociju koja nježno dodiruje i hvata vas nespremne za kantautorsku pop baladu kakva nedostaje domaćem radijskom eteru. Jednostavno je nevjerojatno koliko joj dugo treba da se u njemu usidri i sam taj podatak govori nam u kako zahtjevno doba živimo. Jer, u dva tjedna usidrena oko dana u kojemu ste - kao glazbenik - objavili svoju pjesmu, na servisima Apple Music ili Spotify dobili ste 300 tisuća konkurentskih radova. A selektorima valja prepoznati nekoliko stotina onih koje će se, od svih njih, eventualno naći u rotaciji. Autorsko djelo nekadašnje pobjednice talent showa 'Hrvatska traži zvijezdu' kao stvoreno je za kasnu jesen. Pa i zimu koja je malko uranila. Ovo je  pjesma koju možete zamisliti u opusu domaćih pjevačkih autoriteta poput Zorice Kondže. Onoga trenutka kada svlada prepreke po putu, usmjerit će karijeru Kim Verson. Treba samo vjerovati. I biti ustrajan. (Goran Komerički)

 

Adari & Chosque - 'Ten Minutes'

Domaći glazbenici trebali bi shvatiti jednu, neopisivo važnu stvar. Ako nemaš dovoljno dobar izgovor engleskog jezika nemoj snimati pjesme na tom jeziku. Osim ako nisi Dubioza pa ti je to trademark. Sve ostalo zvuči čudno i nakaradno. Tako je i nažalost, djelomično uništena ova, inače fantastična pjesma. Nabijena mračnom strašću i obojana senzualnim dijalogom. I dok se Chosqueu zbog izvrsne interpretacije još može nekako oprostiti rašn ingliš, Adari se nikako ne može progledati kroz prste. Ako se to stavi na stranu, pjesma je uistinu fantastična. (Maja Trstenjak)

 

Seed Holden - 'Pay'

Poput kratke priče s Twittera, impresije koja vas odvodi snatrenjima o smislu i crtice u osami, tako se čini pjesma koja otvara konačno major izdanje albuma 'Soldier On'. Sigurno ćete zaželjeti čašu vina u ruci, ako 'Pay' slušate nasamo po doma. Jer, ona potiče samoću, obzirom da se usamljenošću i bavi. I ta slika hotelske sobe u Berlinu, netom upoznate djevojke koja se malo smije jer je život naprosto takav i melankolija nakon njezina odlaska - sve to kao da je prepisano iz struje svijesti svakoga od nas. Ili iz kakva prizora europskog filma šezdesetih. Hoćete li pomisliti na kakvog folk trubadora ili pjesnika Americane? Bez sumnje. Ali će vas, jednako tako, znatiželja tražiti da potražite što sve na albumu to otkriva hrvatski kantautor s berlinskom adresom. (Goran Komerički)

 

Blackhill Daimon - 'Somnambulism'

Tražite li podatni progresivni rock, zakucajte na vrata koja će vam otvoriti Blackhill Daimon. Jer 'Somnambulism' nudi izrazito glazbeno uzbuđenje i teži povući vas u svjetove glazbene epike kakve će sa strašću stvarati istinski zaljubljenici u izričaj. Onaj koji se davno izgubio iz vidika mainstrema, ali ima suvremenu živost. Na jednak način na koji je posjeduju mnogi smjerovi za koje mislite da su poput nestalih vrsta ili rijetkih ptica. Naprosto postoje. Samo ih valja potražiti i u njima uživati. Blackhill Daimon je iz Pule i sva sreća da mu jedina destinacija nije Bandcamp već ga možete pronaći i na servisima kao što su Apple Music, Deezer i Spotify. I ne samo to. Uvrštava se i u centralna mjesta pobornika žanra kao što je The Progspace. Dakle? Mjesečari vam se? Učinite to uz poticajnu glazbu. (Goran Komerički)

 

Pprtgrs - 'Every Time I Die'

Jedan punk-rock slatkiš iz Rijeke. Na tragu onoga što je grupa Paramore radila u najbolji danima svoje karijere.  Fantastično je čuti da se još uvijek netko na ovim prostorima bavi jednostavnim distorziranim riffovima koji zvuče uvjerljivo. Potrebno je još poraditi na vokalnoj tehnici, no nekako s velikim nestrpljenjem iščekujem njihov novi EP "Into Oblivion", a ova je pjesma drugi najavni singl istog. Ova je ekipa tek počela svoj glazbeni put, stoga - samo hrabro naprijed! (Maja Trstenjak)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR 

Apple Music: https://apple.co/30958bg 

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni