Specijal

Domaća zadaća (7): Pavel, Marko Louis i Reper iz sobe

Domaća zadaća (7): Pavel, Marko Louis i Reper iz sobe

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Pavel – “Bijela jedra”

Mogu vas poklopiti sve nevolje ovog svijeta, ali kada postoji biće koje će vas uzeti za ruku tada će nemiri biti poput udaljene oluje. Onakve kakva se gleda kroz prozor – toploga stana, brodske kabine ili vagona kakva jurećeg vlaka. Nova pjesma grupe Pavel sa sobom nosi eleganciju i prisnost, ona u uskovitlanoj jurnjavi pronalazi mir sigurnog cilja i – kada je slušate – stvara jasne slike. Filmična je. I priča priču, tako potrebnu u vremenima koja pronose oluju na dnevnim razinama. “Bijela jedra” su utjeha i ljepota, osmijeh i toplina. Ona predstavljaju istinsku raskoš popularne glazbe. (Goran Komerički)

 

Detour – “Šarena”

Lepršava je i razigrana. Baš poput tuluma u našim glavama ili sretnog završetka ljubavne melodrame ispisane na temelju svakodnevnih sitnica. “Šarena” je posveta ljubavnoj vezi koja je – nakon sila uspona i padova – postala ogledalom sreće. Ona teče poput kronologije impresija iz kojih ćemo birati anegdote za večeri pored logorske vatre. Ali, nova stvar grupe Detour je i egzistencijalistička freska koju možemo iščitati kao slikanje iskustva koje dolazi s godinama. Ona funkcionira poput radijske poslastice za popodneva obilja i smijeha. Ili kao odličan uvod u dan koji je pred nama. Za trenutak u kojemu ćemo se okrenuti i zagrliti nekog dragog tko stoji uz nas. (Goran Komerički)

 

Pi – “Mali android”

Kada sam vas već prije nekoliko tjedana upoznala s jednim gnomom, izgleda da mi je zadatak upoznati vas i s još jednim simpatičnim stvorom, malim androidom. I evo dileme! Je li android uopće stvor? Što je android? Koliko je sposoban preuzeti modele ponašanja čovjeka, koji ga uči i programira, a koliko je čovjek sam već isprogramiran i funkcionira automatski, poput robota? Pa ako ste mislili da vas jedna naoko jednostavna i vesela electro-pop pjesma ne može navesti na dublje promišljanje, možda vas razuvjere Pi i njezin „Mali android“. (Ana Hotko)

 

Mia Negovetić – “When It Comes to You”

Nekako se čini da će pjesma “When It Comes to You” uvijek biti svježa. Pa i kada – s prolaskom godina – smetnemo s uma da je predstavljena namjenski, za nastup na prestižnoj europskoj pozornici. Mia Negovetić ima jedan od onih singlova koji može stati u istu rečenicu s radiofoničnim rukopisom dua Galantis ili pojedinih pjesama koje će nam ovih dana u eteru hit-radija izvoditi Ava Max, Jonas Brothers ili Halsey. Jednostavna je, nepretenciozna i pjevna. I da, govori o tom obrascu stidljivosti kojemu podlegnemo (skoro) svaki puta kad nam se netko doista svidi. (Goran Komerički)

 

Journey Brothers – “Around the Corner”

Prvih nekoliko taktova i više nisam ovdje i sada. Na terasi sam jedne kamene kuće blizu plaže; u ljetno poslijepodne sjedim u hladovini pod brajdom, okružena grmovima lavande, gledam more i slušam zrikavce. Tomislav Malagurski i Slaven Špoljarić možda su si nadjenuli naziv Journey Brothers radi životnog puta koji su zajedno prošli, no sasvim je sigurno da imaju moć svojom glazbom i nas odvesti na putovanje. Ono počinje sada, evo tu, iza ugla. (Ana Hotko)

 

Marko Louis – “Ninana”

I premda je objavljena prije osam mjeseci, od prije samo nekoliko dana je možete preslušati i na Deezeru. Marko Louis jedan je od najboljih glazbenika regije, pravi majstor svog zanata koji radi fantastična pop ostvarenja. Baladična, ljubavna i pomalo melankolična, odlična je za upoznavanje s njegovim opusom, ako to do sada već niste učinili. Stihove potpisuje Stihomir Klepić, poznatiji kao tekstopisac rima sarajevske hip hop senzacije Helem nejse. Zarazni refren zasigurno će vam ostati u uhu i pobuditi posebne, sjetne emocije. Melankolična feelgood stvar. (Maja Trstenjak)

 

T.I.E. – “Even If”

Da, stvar 'Even If' sjajno bi pristajala u programima radijskih stanica američkog servisa NPR. Jer ima energiju zadimljenog rock kluba, stih odlučnosti i glas koji zvuči poput onih koje nam nude kantautorice s pacifičke američke obale. Otkrijte zato slijedove utjecaja rocka, funka, punka i folka koje nudi T.I.E. na prvoj samostalnoj pjesmi koju imamo prilike upoznati. Iza umjetničkog imena T.I.E. krije se Katarina Vukadin, autorica, pjevačica i višegodišnja sudionica glazbene scene. (Goran Komerički)

 

Reper iz Sobe – “Ništa ne moran”

Reper iz sobe je lik koji se ne gura. Jer ne mora. On samo gura svoju spiku, ne pravi se da ono što nije, ne pokušava nikoga impresionirati, nego jednostavno svira po svom. I to radi stvarno dobro, s finoćom, pogotovo u gitarističkim dionicama, uz na ovim prostorima rijetko dobar groove i pametno složenu liriku. Uz to, možda vas može asocirati na zvuk TBF-a, a bome i ranoga Jovanottija, pa je stvarno pametno učinio što je izašao iz te sobe. Ovo nije jedna od pjesama nastalih u posljednjih nekoliko mjeseci socijalnog distanciranja i temeljitog upoznavanja vlastita četiri zida, ali kao i ta situacija, podsjeća nas na to da bismo katkad mogli presložiti prioritete. (Ana Hotko)

 

Baka prase –“Macan”

Od trenutaka kada je objavljena zasjela je na prvo mjesto YouTube trendinga u cijeloj regiji. Ministar YouTubea Baka Prase uzeo je već dobro provjerenu melodiju i modificirao ju u veoma radio-friendly zvuk dok repuje o svom "Macanu", ljubimcu na četiri kotača zbog kojeg već mjesecima puni novinske stupce. Njegova lagana zezancija vrlo brzo ulazi u uho, izuzetno je simpatična i teško joj je odoljeti, a odlična su glazbena podloga za vruće ljetne večeri u kojima ćete vi lagano svojim gradom kliziti svojim macanom. (Maja Trstenjak)

 

TTM – “Lito je”

Najsvježija roba iz Splita - rep dvojac TTM prije samo dva dana je objavio debitantski album "Kabare" koji obiluje zanimljivim trenucima u kojima je uistinu teško odabrati samo jednog favorita. Album je kao takav fantastična cjelina, ozbiljno odrađeni glazbeni projekt u kojem je već pri prvom slušanju jasan njihov prepoznatljiv zvuk i nazire se veliki potencijal za budućnost. Novi članovi familije Blockstar Digital publici su tako dali proizvod s mnogo uzbudljivih beatova i versova, a danas preporučamo njihov ljetni hit "Lito je". Specifičan smisao za humor i direktna društvena tematika koja kulminira ubacivanjem Matka Jelavića, refrena pjesme "Na plavom Jadranu". Vrhunski, vrhunski materijal koji bi ih uskoro mogao odvesti među ekipu najboljih u regiji. (Maja Trstenjak)

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni