Specijal

Ferragosto JAM – gdje je to uopće?

Ferragosto JAM – gdje je to uopće?

Jedan od najvećih domaćih festivala svoje je mjesto pronašao u Slavoniji, točnije na jezeru pored Orahovice.

Neomeđeno šumovito papučko gorje prepuno je pitke, zdrave, planinske, izvorske vode. U tom očuvanom zelenilu bujnih njedara Papuka izviru bistri potoci i nemirno poskakuju između papučkih obronaka. Svojim otvaranjem prema nepreglednoj spokojnoj ravnici, Papuk u svom podnožju oblikuje izlomljen i naboran krajolik pun uvala i udolina. - stoji u službenom opisu slikovitog mjesta koje je središte nekoliko dana fantastične zabave i jedinstvenog glazbenog doživljaja već dvanaestu godinu za redom, od 1. do 5. kolovoza 2019.

Dugo je 208 metara, širina mu varira od 48,8 do 85,2 metara. Površina mu je promjenjiva, ovisno o vodostaju, a kreće se od 1,52 do 1,7 hektara. Sadrži 65.000 prostornih metara pitke vode. Najveća zabilježena dubina mu je na sjevernoj strani i iznosi 9 metara. Duljina obale je 570 metara.

Obala je uređena kao šetnica. Okolo jezera se nalaze listopadne šume. Iznad jezera se nalazi Ružica grad.

Izgrađeno je 1961. godine gradnjom umjetnog nasipa a opskrbljuje se vlastitim izvorom pitke, planinske vode. Svakog ranog proljeća čišćeno je dno jezera, a pred sezonu kupanja temeljito je uređivana njegova obala. To su uglavnom bile sve radnje oko njegova održavanja. Površinske vode, posebice za vrijeme ljetnih pljuskova, izravno su se slijevale u jezero onečišćavajući ga erozivnim površinskim materijalom.

Kupači i izletnici prepoznali su sve prednosti novouređenog prostora i pohrlili na orahovačko jezero. Kupači se poslije uživanja u bistroj vodi ovog planinskog ogledala mogu ispružiti na travnatoj obali, sunčati se ili se u sjeni drveća prepustiti umilnoj ptičjoj glazbi. Zaljubljenici u prirodu mogu se strmim stazama popeti do Ružice grada. Pri pogledu na ispruženu ravnicu zastaje dah. U hladovini drveća titraju vatrice. Plijeni miris roštilja. Gurmani uživaju. Oznojeni športaši bore se za loptu.

 

 

Grad Orahovica nalazi se u jugoistočnom dijelu Virovitičko – podravske županije. Sa sjeverne i zapadne strane graniči sa općinama Zdenci i Čačinci, sa istočne sa Osječko – baranjskom županijom i sa južne strane s Požeško – slavonskom županijom. Područje grada Orahovice svojim prometno – zemljopisnim položajem predstavlja sastavni dio spoja istočnog i zapadnog dijela Hrvatske te relativno neiskorištenu poveznicu sjevernog i južnog dijela panonskog prostora Hrvatske, tj. Podravske magistrale i autoceste A3 (preko Pleternice na čvor Lužani).

Jedan je od manjih gradova u Virovitičko – podravskoj županiji, sa površinom od 123,63 km2, što predstavlja 6,12% površine Županije. Broj stanovnika, prema popisu iz 2001. godine je 5.792, a gustoća naseljenosti je 47 stanovnika po km2.

Turistički najzanimljivija lokacija za posjetiti tijekom festivala svakako je «Ružica grad», srednjovjekovna ruševina koja se nalazi oko 5 km jugoistočno od grada, na nadmorskoj visini od 378 m. Zauzima površinu od 8000 četvornih metara i najveća je takva razvalina u ovom dijelu Hrvatske. To je spomenik nulte kategorije sa sakralnom, urbanom i fortifikacijskom vrijednošću.

 

 

Prvi pisani spomen Orahovice datira iz 1228. godine, a povijesni spomen samog dvorca datira iz 1357. godine, gdje se navodi kao kraljevska imovina. Do 1543. godine Ružica grad je bila u rukama raznih velikaša, kao što su Nikola Kont Orahovički, za kojeg se pretpostavlja da je vjerojatni naručitelj izgradnje i Lovro Iločki iz velikaške obitelji Iločki, zatim Ladislav Više, braća Pomanicki i drugi.

U vrijeme Lovre Iločkog, Ružica grad je bila smatrana važnim vojno-političkim objektom, zajedno s trgovištem. Pod turskom vlašću (1543.-1687.) dvorac je bio sjedište turskih trupa.

Početkom 18. stoljeća Ružica grad gubi na važnosti, kao većina srednjovjekovnih utvrđenja. Od 18. do 20. stoljeća često je mijenjao vlasnike. Gradom su gospodarili barun Cordua, barun Fleischmann, grofovi Pejačevići, Dimitrije Mihalović, barun Gutman i mnogi drugi.

Ime Ružica grad nije još u potpunosti istraženo. Neki povjesničari povezuju ga s imenom sela Duzluk (turski duzem znači “cvijeće, divlja ruža”). Ruža je tada služila kao djevojački nakit i bila je prisutna kao simbol na grbovima, zastavama i štitovima.

Ružica grad se nalazi 2,5 km jugozapadno od Orahovice na 378 m nadmorske visine opasan posjedom od oko 8000 m2. Gradina se proteže u smjeru sjever-jug, na sjevernoj strani ima prirodni obrambeni zid u obliku strme litice, a na južnoj strani su sagrađene kule i bedemi.

 

Izvori: Grad Orahovica, TZ Orahovica

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni