Specijal

Karizma Beth Ditto i društveno-politički tekstovi: Povratak benda Gossip

Karizma Beth Ditto i društveno-politički tekstovi: Povratak benda Gossip

Zagrebačke pankerice rejoice! Američki indie punk rock bend Gossip ponovno se okupio i premijerno dolazi u Hrvatsku!

Osnovani daleke 1999. godine bend se proslavio svojim energičnim i sirovim zvukom kombinirajući elemente punk rocka, dance-punka i garage rocka. Predvodi ih karizmatična Beth Ditto, a njihov stil glazbe često prati društveno-političke tekstove, u kojima se bave temama poput ljubavi, slobode, identiteta i borbe protiv diskriminacije.

Glazbenu scenu pokorili su albumom Standing in the Way of Control iz 2006. godine. Istoimena pjesma s ovog albuma postala je veliki hit, kako na američkoj, tako i na međunarodnoj sceni, a posebno u Velikoj Britaniji, gdje je bend stekao značajnu popularnost. Pjesma je bila inspirirana Beth Dittoinom reakcijom na politiku Bushove administracije prema homoseksualnim brakovima.

Beth Ditto, karizmatična i otvorena vokalistica, postala je ikona i simbol borbe za prava LGBTQ+ zajednice. Njezina energična izvedba, snažan glas i jedinstvena pojava doprinijeli su stvaranju posebnog identiteta benda. Osim glazbe, Ditto se istaknula i kao modna ikona, surađujući s brojnim dizajnerima i pojavljujući se na naslovnicama modnih časopisa.

Gossip je 2009. godine objavio album Music for Men, koji je dodatno učvrstio njihovu poziciju na glazbenoj sceni. Album je producirao poznati producent Rick Rubin i zavladao svjetskim ljestvicama hitovima kao što su Heavy Cross i Love Long Distance. Iako je bend imao uspjeha tijekom svoje karijere, članovi su se odlučili za pauzu 2016. godine, a kasnije su se službeno razišli. Beth Ditto je nastavila solo karijeru i objavila svoj debitantski album "Fake Sugar" 2017. godine, dok su drugi članovi benda nastavili s različitim glazbenim i kreativnim projektima.

Ponovno su se na kratko okupili 2019., na desetu obljetnicu albuma Music for Men i održali oko 20-ak koncerata diljem Europe, ali na žalost Zagreb su tada zaobišli. Krajem prošle godine najavili su ponovno okupljanje, a u ožujku ove godine izbacili su i novi album Real Power - prvi nakon dugih 12 godina pauze i albuma A Joyful Noise.

Gossip ove godine premijerno dolazi u Zagreb na INmusic #16 festival i iskreno jedva čekamo! Bit će to prilika da uživo svjedočimo njihovoj energiji i nezaboravnim hitovima, a već prognoziramo da će to zasigurno biti jedan od vrhunaca festivala. Ne propustite ovu priliku vidjeti legendarni bend u akciji!