Specijal

Marc Bolan (1947 - 1977)

Marc Bolan (1947 - 1977)

[caption id="attachment_3865" align="aligncenter" width="510"]Marc Bolan © Chris Walter/WireImage Marc Bolan © Chris Walter/WireImage[/caption]

Glam rock, nekima poznatiji i kao glitter rock, bio je glazbeni pravac u Engleskoj koji je svoj vrhunac doživio sedamdesetih. Raspadom Beatlesa i sve većim širenjem popularne rock glazbe, ponajprije kao umjetnosti s naglaskom na izvedbi, mnogi su mladi glazbenici počeli davati sve veću važnost samom performansu na bini, od načina izvođenja koncerata pa do izgleda umjetnika. Kao direktni „potomak“ art rocka, glam rock je mnoge svoje karakteristike preuzeo od svog prethodnika, ali kroz daljnji razvoj, diferentnost unutar pokreta je sve više rasla. Eksperimentiranjem s glazbom i s izgledom umjetnika stvorio se novi val glazbenika u Engleskoj i kasnije u Americi.

Na današnji dan rođen je Marc Bolan, čovjek koji je blještavilo doveo na binu. Pravog imena Marc Feld, rođen je 30.9.1947. godine u Londonu. Kao dio poslijeratne generacije, Bolan je najviše uživao u rock glazbi koja se razvijala u Americi i polagano probijala u Europu. Chuck Berry i ponajprije Eddie Cochran, koji su svoju popularnost stekli pedesetih, bili su glavni dio radijskog repertoara. Kao i većina glazbenika koji će steći veliku popularnost kroz narednih desetak godina, Bolan je svoj glazbeni život započinje u skiffle bendu, nakon što je s devet godina dobio svoju prvu gitaru. Zanimljivo, članica njegove prve glazbene grupe bila je i tada mlada Helen Shapiro koja će kasnije postati popularna kao pop i jazz pjevačica. S petnaest godina, Bolan biva izbačen iz škole, nakon čega sve veću količinu svoga vremena posvećuje glazbi.

Kraj prvog nastupa sa svojim novim bendom koji je nazvao Tyrannosaurus Rex, 1967. godine, označava i kraj benda kao četveročlanog sastava, pa tako Bolan s perkusionistom Steveom Peregrinom Tookom nastavlja kao akustični duo koji svira vlastite pjesme i obrade Eddiea Cochrana. Kao duo Bolan i Took izdaju tri albuma, nakon čega Took odlazi zbog nesuglasica oko pjesama. Slično kao Beatlesi i Animalsi prije njega, Bolan zamjenjuje akustičnu s električnom gitarom na četvrtom albumu, A Beard of Stars, ali tek šesti album, Electric Warrior, označava promjenu iz folk orijentiranog zvuka u rock zvuk. Iako su se basist Steve Currie i bubnjar Bill Legend pridružili bendu na prethodnom, tek od albuma Electric Warrior , T. Rex postaje bend u klasičnom smislu.

http://www.youtube.com/watch?v=dSpmEOSrTvU

Osim kao godina kada je izašao Electric Warrior, 1971. je također značajna po tome što Bolan po prvi put nastupa sa šljokicama (glitter) na sebi u emisiji Top of the Pops. Gledano iz današnje perspektive, ovakav potez ne sadrži veliku relevantnost, ali iz kuta tadašnjeg vremena, on je označavao početak nove grane popularne glazbe. Popularna rock glazba je oduvijek služila mladima kao oružje protiv zastarjelog sistema, a sistem je često bio i sama popularna glazba koja je prethodila danom razdoblju. U slučaju Marca Bolana, taj bunt nije bio samo glazbene, nego i vizualne naravi. Od šljokica, perja, satena pa do raznih kričavih boja, sve je vrijedilo dokle god je odskakalo od uobičajenog. Kasnije, kao jedini britanski glam glazbenik s velikim uspjehom u Americi, David Bowie seli kompletnu ideju preko oceana gdje nalazi savršenu koheziju s Warholovim pop artom i glazbenicima kao što je Lou Reed, Iggy Pop i New York Dolls. Bolanovi pokušaji promjene glazbenog stvaralaštva nisu našli najbolji odaziv među publikom, pa tako od albuma Zinc Alloy and the Hidden Riders of Tomorrow, Bolanova popularnost sve više jenjava. Osim kao autorski glazbenik, Bolan je bio uvelike tražen kao i glazbeni suradnik, pa je tako svirao s Ringom Starrom, Jeffom Lynneom, Ikeom i Tinom Turner, itd.

Bolan nikada nije naučio voziti auto iz straha od smrti, stoga je uvijek pustio druge da ga voze. Nažalost, slično kao i njegov uzor, Eddie Cochran, Bolan umire 1977. u prometnoj nesreći. Početak teksta jednog od T. Rexovih singlova koji je izašao 1972. godine ide: „Life is the same and it always will be, easy as picking foxes from the tree“. Auto u kojem se Bolan nalazio u trenutku smrti se zabio u drvo nakon što je sletio s ceste i registracija auta je sadržavala riječ „fox“. Ovakav splet okolnosti stvorio je mnoge priča po kojima je Bolan predvidio vlastitu smrt. Predvidio ili ne, Bolan je napustio svijet s 29 godina, ostavljajući iza sebe još jednu rupu u svijetu glazbe.

Tekst: Antonio Rozić

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni