Specijal

Nacionalni dan albuma - albumi koji su definirali 2021. (do sada)

Nacionalni dan albuma - albumi koji su definirali 2021. (do sada)

Za razliku od pandemijske 2020. koja je unatoč zatvorenosti obilovala diskografskim izdanjima, album kao format u 2021. u Hrvatskoj se nije objavljivao velikom učestalošću, no ono što je objavljeno, nadmašilo je sva očekivanja i postavilo nove standarde hrvatske glazbe različitih žanrova. Teško je još uvijek raspravljati o albumu godine, jer pred nama su još dva uzbudljiva mjeseca koja bi u potpunosti mogla preokrenuti igru, no, zato su pred vama, povodom Nacionalnog dana albuma, prema odabiru Sound Report portala, albumi koji su (do sada) definirali 2021.

Grše – „Platinum“
Albumom “Platinum”, Grše je postavio potpuno novi standard domaće hip hop glazbe. Izuzetno širok, istovremeno iznimno kompaktan dijapazon glazbenih žanrova, uz visoku elokventnost, prepoznatljivu ritmičku preciznost i zaraznu energiju, na ovim se prostorima nije dogodila od pojave Ede Maajke. Grše je sada u potpunosti redefinirao situaciju te predstavio djelo visoke, glazbene, umjetničke i pop-kulturne vrijednosti. Bogatstvo aranžmana, vrhunska produkcijska kvaliteta i izvedbeno umijeće koje nikog ne može ostaviti ravnodušnim. Pjesma “Highlife” obilježila je ljeto 2021., a ima i potencijal da postane bezvremenski hit koji će se i za deset i dvadeset godina izazvati jednaku euforiju. Grše se ove godine profilirao i kao iznimno kvalitetan koncertni izvođač, stoga, velike dvorane poput Doma sportova u zasigurno su u bližoj budućnosti. “Platinum” je zasigurno hip hop album godine.

 

Matija Cvek – „Izbirljivo i slučajno“
Matija Cvek novim album nadmašio je sva očekivanja. Po izlasku bio je najprodavanije izdanje, a limitirano potpisano izdanje rasprodano je u rekordnom roku. Funky i zrelo - najjednostavniji je opis albuma “Izbirljivo i slučajno” dok bi se tematski dio djela definitivno mogao povezati s navedenim imenom. Izbirljiv što se samog zvuka tiče, prepoznatljiv zvuk hrvatske pop glazbe pažljivo je uređen. Instrumentalne dionice zvuče kompaktno, zanimljivo i na trenutke raskošno, uz pregršt pokretačke energije. Korektno i precizno, uz jako dobru produkciju, u ovom segmentu ništa nije prepušteno slučaju. S druge strane, stihovi vrludaju i krivudaju, zaigrano i poprilično samouvjereno. Od ljubavnih balada preko ljetnih hitova do šaljivih komada vjerojatno, nastalih slučajno. Svaka je pjesma izuzetno radiofonična, što je Cvekov svojevrsni zaštitni znak.

 

Zdenka Kovačiček – „Konstatacija jedne mačke“
Snažna i zanimljiva žena, prepuna iskustva i brojnih postignuća koja njezinu karijeru čine uistinu fascinantnom. Titula hrvatske kraljice jazza i bluesa te brojne usporedbe s Janis Joplin govore vam mnogo, a činjenica da je još uvijek sposobna snimiti ovakav album otkriva da su njezini umjetnost i glazba nepresušni. ''Konstatacija jedne mačke'' dokazuje nam da je ona još uvijek beskompromisna, svoja i otkačena, i sve to u najboljem mogućem smislu i na najbolji mogući način. Kombinacija Zdenkinog moćnog vokala nenormalnih mogućnosti i iznimno zanimljive boje, provokativnih tekstova od kojih su neki preuzeti iz istoimene zbirke ''Konstatacija jedne mačke'' pjesnikinje Slavice Maras te ludih instrumentalnih rješenja koja je sjajno izveo Greenhouse Blues Band učinili su ovaj album zanimljivim, provokativnim, raznolikim i prepunim iznenađenja. Zdenka je pred nas iznijela nešto zaista posebno, a svakom je tekstu dodala novu dimenziju koju može stvoriti jedino glazba.

 

Damir Urban – „Lipanj, srpanj, kolovoz“
Postoji li dostojanstvo u pop rukopisu, onda je to ovo koje je osjetio pa zapisao Damir Urban. Intimno i poetski. Sa sugestijom koja dopire do svakoga. S naklonom koji doziva suzu i potiče respekt. Dvostruki album otvara aktualni singl "Sama", pjesma za koju je Urban rekao kako govori sama za sebe, kao što to čini i cijeli album - od Porinom nagrađene "Iskre", "Pseće oluje", "Diva", "Kuće sjećanja" i "Nitko osim nas" pa do pjesama koje vam se tek otkrivaju: "Kavez nije dom", "Duža riječ" ili "Biram ptice". "Lipanj, srpanj, kolovoz" nanovo će vam otkriti mjesta za koja mislite da su potrošena, jasnije ćete čuti, srčanije doživjeti – potrebno je samo iskreno slušati jer ovaj album je "duža riječ za nas".

 

Podočnjaci – „Ispod očiju“
Podočnjaci su savršena kombinacija domaćeg estradnog zvuka koji obasipa radijski eter, temeljenog na hip hop podlozi s neizostavnim najmodernijim primjesama trapa i ogromnoj količini ironije i odličnog humora. I ne, ni na jedan jedini trenutak nisu cringe, premda opis njihova stvaralaštva insinuira upravo to, no oni savršeno balansiraju na veoma tankoj granici.  Nevjerojatno kreativni i uvjerljivi, svojim specifičnim glazbenim stilom stvaraju prepoznatljivost i jedinstvenost u doba monotone hiperprodukcije, unose dinamičnost i uzbuđenje u učmalu i predvidljivu sredinu hrvatskog radijskog pop zvuka. Zarazna energija uz zanimljiva skladateljska i produkcijska rješenja daju dodatnu razinu kvalitete ovim šaljivim djelima, koja, dapače, djeluju veoma ozbiljno u neozbiljnosti. Izvrstan humor, ponekad blag i pristojan, ponekad neočekivan i provokativan s elementom iznenađenja, slušatelja drži zainteresiranim tijekom cijelog dvadeset petominutnog djela.

 

Pocket Palma – „Atomi“
Drugi studijski album Pocket Palme još jedan je korak naprijed u njihovoj uspješnoj karijeri. Nakon objave prvijenca i nebrojenih remikseva aktualnih hitova regionalne pop scene te fantastičnog Drop of Comfort sessiona koji je mnogima pružao glazbenu utjehu kada je bilo najteže, „Atomi“ donose zreliji zvuk, no dovoljno prepoznatljiv, stoga se ovo polusatno djelo zasigurno može okarakterizirati kao prirodan razvoj njihove igre synth zvukom. Synth-pop, očekivano, u prvom je planu, no unapređen s mnogobrojnim, veoma decentnim elementima modernog pop zvuka, dok se istovremeno oslanjaju i na poneki retro pop moment, a spoj ove tri komponente čini kompaktnu i veoma fluidnu cjelinu. Od trenutno popularnog disko-vibea kakvog je moguće čuti kod The Weeknd, pa sve do samih početaka elektronskog zvuka kakvog je stvarao Kraftwerk, album je zaokružena priča koja osvaja već na prvo slušanje, no zbog pregršt zanimljivih detalja zahtjeva i određenu dodatnu pažnju slušatelja, koji će automatski zasigurno pritisnuti opciju „repeat“.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni