Specijal

Opaki klasičari: Franko Klisović

Opaki klasičari: Franko Klisović

On je i dirigent i pjevač. Pjevač jednog specifičnog faha, danas relativno rijetkog, posebne boje i raspona glasa. Franko Klisović je kontratenor. I dirigent. Multitalent pred kojim je zasigurno blistava glazbena budućnost uz veoma zanimljive projekte kojima će zasigurno privući još više svoje generacije da uživa u ljepoti i čarima klasične glazbe.

Rođen je u Šibeniku, gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu, odsjek za klavir i teoriju glazbe, nakon čega upisuje dirigiranje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i to u klasi mo. Tomislava Fačinija. Kada je živio u Šibeniku, posjetitelji katedrale sv. Jakova često su mogli uživati u njegovoj glazbenoj interpretaciji na orguljama koje je također aktivno svirao. Pjevanjem se počeo baviti tek krajem 2015. godine i već nekoliko mjeseci nakon dobio je ulogu Ottonea u ‘Agrippini’ G. F. Händela, s kojom je u travnju 2016. debitirao u HNK Zagreb. Paralelno je upisao i studij pjevanja u klasi prof. Martine Gojčete - Silić, te aktivno nastavio djelovati u svakom području, čime počinje njegov put ka glazbenom vrhu.

U veljači 2017. godine, na poziv Katarske filharmonije, nastupio je u Dohi u Katara Opera House. U sezoni 2017/2018. debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u ulozi Duha u operi ‘Didona i Eneja’ H. Purcella. Godine 2018. nastupa i u pulskoj Areni uz orkestar riječke Opere te uz renomiranu sopranisticu Sumi Jo, izvodeći velebno djelo ‘Carmina burana’ C. Orffa. Od sezone 2015/2016. nastupa s vokalnim ansamblom ‘Antiphonus’ pod vodstvom mo. Fačinija te sa Zborom HRT-a, a surađuje i s Hrvatskim baroknim ansamblom (HRBA). Redovito nastupa na produkcijama i smotrama pjevača na Muzičkoj akademiji, na koncertima u čast Milke Trnine te u projektima u sklopu Pasinske baštine, Varaždinskih baroknih večeri, Osorskih glazbenih večeri, Korkyra baroque festivala...

U interpretaciji ima izuzetan smisao za melodiju kojoj pridonosi mnogo pažnje, usklađujući je s tehničkim aspektom vokalnog izražavanja. Pritom veoma pažljivo i dostojanstveno pristupa emociji kako bi finalni produkt bio odmjeren, pitak i elegantan. Budući da mu je barokna glazba svojevrsna specijalnost, čest je gost na nastupima Hrvatskog baroknog ansambla, ali i vokalnog ansambla Antiphonus.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni