Specijal

Pet domaćih bendova koje želimo gledati na Euroviziji

Pet domaćih bendova koje želimo gledati na Euroviziji

Dora je pred nama. Iskreno, veselimo joj se. Što je to drugo nego obična razbibriga, obilje blještavila i lakih nota, zaraznih melodija s ciljem bezbrižne zabave publike. Svoje favorite među šesnaest odabranih pjesama još uvijek ne želimo otkrivati, ali zato smo odabrali pet glazbenika koji niti ove godine neće biti u žestokoj konkurenciji za plasman na Eurosong, a imamo nezasitnu želju gledati ih kako pod najblještavijim svjetlima reflektora ponosno predstavljaju našu domovinu.

 

1. Let 3

Umjetnički nagon ovih impresivnih muškarčina neiscrpan je izvor inspiracije, iznenadnih performansa koji se pamte. Istovremeno u svakom svom glazbenom remek-djelu nesebično se osvrnu na trenutno stanje u hrvatskom društvu, ali i međunarodnim odnosima koji u posljednjih nekoliko godina uživaju poseban status koji nije ograničen isključivo na glazbenu umjetnost. Kiparstvo, slikarstvo, modni dizajn… nema toga u čemu nisu iskusni i kreativni, a za posebnu prigodu kao Eurosong, zasigurno bi osmislili nešto na razini životnog djela koje bi nas ili odvelo do finala, ili pobjede, ili vječne diskvalifikacije s natjecanja. U svakom slučaju, prihvaćamo.


 

2. 2CELLOS

Realno, imamo li predstavnika s većim i boljim vezama u inostranstvu? Glasačko tijelo ne bi bilo ograničeno isključivo na dijasporu i susramlje susjednih zemalja već bi njihovi hardcore fanovi dali i posljednji cent da telefonski odrade svoju građansku dužnost. Luka bi bio lijep, fin i umiljat, a Stjepan bi se valjao po podu/publici/ženama/bilo čemu, show bi “neočekivano” postao “čudesan”, “spektakularan” i “dosad neviđen”, a i imaju izuzetno jake veze u lobiju koji “navodno” caruje Eurosongom. Jedan Huljićev best-of medley bio bi sasvim primjeren i dovoljan za “neočekivanu” pobjedu.


 

3. Ogenj

To što ih nitko u Europi i svijetu ne bi razumio osim ekipe iz vlastitog sela, nema veze. Energija ovih novopridošlica na domaćoj glazbenoj sceni dovoljno je specifična i upečatljiva da otpuše sve šljokice koje bi im se našle na putu. Mladi su, posebni, izuzetno simpatični kada od sebe daju posljednji atom snage i stvaraju zanimljivi spoj rock’n’rolla, punka i etno glazbe. Može.


 

4. Rezerve

S Rezervama bi bila velika kocka, ali vrijedi pokušati. Vjerni sljedbenici djela Nene Belana i Psihomodo popa za ovaj bi performans mogli odabrati najbolje od jednog i drugog te stvoriti vrlo zaraznu i upečatljivu pjesmicu s kojom bi mogli visoko dogurati. Još, onako, simpatični i šarmantni dečki u odjelima, zasigurno bi zaradili simpatije publike diljem Europe.


 

5. Moskau

Naš osobni favorit. Oni su u svakom trenutku spremni za Eurosong, no je li Eurosong spreman za njih? Ovakvo što dosad nije bilo niti u najluđim snovima jedne države, no mi smo ti koji nemoguće uvijek činimo mogućim, država u kojoj je bizarnost svakodnevica, zar ne? Ako bi ekipa počela moliti za spas njihove duše i duša svih Hrvata tako da okrenu natjecateljski broj, prvo mjesto je naše. Od njih bismo očekivali litre i litre krvi, motorke, vriskove, ali još se uvijek oslanjamo na onaj faktor iznenađenja. Znamo da nas ovaj kolektiv neće razočarati. Vidimo se 2020. u Zagrebu. Pobjednik će ujedno dobiti i Porni.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni