Vije-sti

8. Flamenco Festival Zagreb sutra u Lisinskom

8. Flamenco Festival Zagreb sutra u Lisinskom

Povodom desete godišnjice UNESCO-va proglašenja flamenca nematerijalnom svjetskom baštinom, 8.Flamenco Festival Zagreb obilježava Svjetski dan flamenca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (Mala dvorana) u utorak 17. studenog od 20 sati.

Ovogodišnji jednodnevni festivalski program, unatoč pandemiji, okupit će umjetnike iz ŠpanjolskeMađarskeSlovenijeHrvatske te Bosne i Hercegovine. Uživo, ali i zahvaljujući modernim tehnologijama, kroz pjesmu, ples i gitaru proslavit će ovu veličanstvenu andaluzijsku umjetnost.

Maria Keck (HUN) mađarska je umjetnica koja je više godina živjela i radila u Španjolskoj. Sa svojim je plesom i glazbom proputovala velik dio svijeta, i kroz razne ansamble i projekte predstavljala tradicionalne i moderne žanrove flamenka. Marija živi i radi na relaciji između Mađarske, Španjolske i Slovenije, gdje pored svojih projekata i radionica, djeluje kao plesačica flamenka u raznim flamenko tablaima.

Tomaž Pačnik (SLO) dugi je niz godina dio slovenske i međunarodne glazbene scene surađujući s mnogim izvođačima. Najviše ga je definirala suradnja sa etno-jazz-fusion grupom Jazoo, koju je osnovao davne 1996. godine, i s njom je snimio 6 albuma i, posljednjih 15 godina, uglavnom nastupao u inozemstvu. Posljednjih godina, osim istraživanja poliritmike, opsjednut je flamenkom i uključen je u razne projekte tog žanra. Iako klavir nije tipičan instrument flamenka, Tomaž vješto ilustrira melodijske i ritmičke osobitosti ove andaluzijske kulture.

Mitja Obed (SLO) je flamenco plesač koji se prvo usavršavao u Sloveniji, a kasnije u Španjolskoj na madridskoj akademiji Amor de Dios kod brojnih zvučnih imena kao što su La Lupi, Maria Juncal, Alfonso Losa, Joaquin Grilo i brojni drugi. Surađuje s brojnim umjetnicima iz Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Španjolske, a predstave Flamencoraneo, Trenutak, Del Viento i Kutija rezultat su tih suradnji. Dobitnik je nagrade za najboljeg koreografa na festivalu Transgeneracije u Ljubljani. Od 2012. kontinuirano vodi školu flamenca plesa „Un Respiro“ u Zagrebu.

Gitarist Valle Monje (ESP) dolazi iz Jerez de la Frontera, iz Andaluzije. Rođen je točno u epicentru flamenca i to u kući legendarnog gitarističkog genija s kraja 19. i početka 20. stoljeća Javier Moline. Odrastavši u obitelji među aposlutnim legendama flamenco scene, već kao mladić prati na gitari svog oca pjevača Luisa Monjea Vargasa "El Peluca". Flamenco gitara u Jerezu ima svoju dugu tradiciju, koju karakterizira vrlo specifičan zvuk i briljantnost sviranja. Osobiti majstor ove tradicije bio je popularni gitarist Manuel Moreno Junquera "Moraíto", koji je ostavio dubok trag u Valle Monjeu, što se osjeti u njegovim kompozicijama.

Mirza Redžepagić (BiH) nakon završenih studija klasične gitare na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, svoje polje umjetničkog djelovanja preusmjerava na flamenko gitaru. Usavršavao se u Granadi kod raznih maestra gitare,  dobitnik je stipendije od strane Asocijacije flamenko gitarista Španjolske (Asociación Española de Guitarra Flamenca) te njihov licencirani profesor za zemlje Balkana. Jedan od organizatora World Music Jamm Sessions u Sarajevu i umjetnički direktor World Music Fest Zeman u Srbiji, autor brojnih glazbeno-umjetničkih projekata ujedno je osnivač međunarodnog ansambla Nairuz u kojem spaja flamenco s orijentalnom glazbom. Dugogodišnji je prijatelj Flamenco Festivala Zagreb, na kojem je već jednom nastupio 2016. godine.

eo Mandžuka (CRO) je gitarist rođen u Rijeci. Glazbom se bavi od ranog djetinjstvu i počinje svirati gitaru s profesorima u osnovnoj školi koju je pohađao u Crikvenici. Od svoje dvadesete godine počinje se baviti flamenco gitarom i upoznaje Davida Savčića kojem postaje učenik i suradnik. Nedugo zatim počinje skladati autorski materijal, redovito nastupa diljem Hrvatske (Ljetne priredbe Otoka Krka, Baška International Guitar Festival, Regional Festival i mnogi drugi), a u siječnju 2019.  izdaje petnaest kompozicija na albumu ''Spanish Spirit'' objavljenog u produkcijskoj diskografskoj kući Sonoton (Njemačka). 

Pokrovitelji festivala su Grad Zagreb i Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske.

Ulaznice potražite na Ulaznice.hr

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni