Vije-sti

Bend Sinestezija izdao spot za pjesmu Prognoza

Bend Sinestezija izdao spot za pjesmu Prognoza

Bend Sinestezija (Miloš Ratker – vokal, Aleksandar Gospodinov – gitara, Marko Vlajčić – bas, Žarko Andrejić – bubnjevi) nastao je 2006. godine u Beogradu. Ime sastava, kako kažu, proizlazi iz fasciniranosti fenomenom “sinestezije” u pogledu izmješanosti osjetilnih doživljaja, kao i opsjednutosti bojama. Nedavno su izdali i spot za pjesmu “Prognoza” kao uvertiru za nadolazeći album.

Spomenuti motivi nerijetko su prisutni u njihovim tekstovima koji govore o ljubavi, životu u gradu i drugim temama s velikom dozom spremnosti da se zaviri duboko u podsvijest. Dečki svoj zvuk opisuju kao inačicu širokih okvira rock’n’rolla – “new wave zvuk, post-punk momenti, pop melodije”, a ja bih dodala i ska-punk faktor koji do izražaja dolazi prilikom prisustva puhačkih isntrumenata, koji, uz višeglasno pjevanje, omogućuje mnogima zabavno i plesno iskustvo live nastupa. Široj se publici bend premijerno predstavio nastupom u emisiji “Jelen top 10″ sa svojim prvim singlom “Auuum” (“Ti si se baš iskrivila…”) koji se na njihovoj top listi zadržao 14 tjedana.

Nakon toga, momci su odsvirali pristojan broj zapaženih nastupa, mahom u Beogradu, gdje je su dijelili binu s imenima kao što su Partibrejkers, Plejboj, Darkwood Dub, Kanda Koža i Nebojša, Bjesovi, Deca Loših Muzičara, Eva Braun, Kristali, E-Play i dr., čime su stekli veliko iskustvo po pitanju živih nastupa. Upravo su preporuke sa spomenutih koncerata bendu omogućile da početkom 2015. godine krenu na promotivnu turneju putem koje su publici predstavili svoj drugi album “Snovi o Slobodi” (SOS). Sinestezija je kao najavu i zagrijavanje terena pred novi album snimila dva spota za pjesme “Idemo dalje” i “Prognoza”.

“Prognoza” je ska-punk pjesma brzog, plesnog ritma u kojoj do izražaja najviše dolaze ritam gitara i puhački instrumenti. Veselog je prizvuka, s prisustvom spomenute sinestezije u tekstu koji je, za razliku od instrumentala, prlično pesimistički nastrojen: “Prolaze dani, ne idemo nikuda (…) Gledaj, tvoje su snove cepali rukama”. Osim boje glasa vokala, pjesma neodoljivo podsjeća na ranije uratke benda Ringišpil, od kojeg ga ipak dijeli energična dionica solo gitare. Spot s jedne strane prikazuje energični bend u izvedbi spomenute pjesme s vokalom većinom u prvom planu. S druge strane, tu je i paralelna priča članova sastava koji zamišljeno prolaze skladištem dodirujući razne, napuštene materijale koji se u njemu nalaze. Kako sve skupa izgleda i zvuči, provjerite ispod.

Facebook: https://www.facebook.com/sinestezija2?ref=hl
Twitter: https://twitter.com/sinestezijaband

Ivana Belošević
Ivana Belošević

urednica, lektorica; "The west's asleep, let England Shake!"