Vije-sti

Cinkuši u petak na Proljeću u Zaboku

Cinkuši u petak na Proljeću u Zaboku

Prvo izdanje festivala Proljeće u Zaboku u velikoj je mjeri određeno tradicijskom i etno glazbom, a kad je tako, Cinkuši naprosto moraju biti dio bogate ponude. U petak, 13. svibnja nastupit će na ljetnoj pozornici Krčme Polanović.

Početak koncerta očekuje se oko 20h, a vrata se otvaraju u 19.30. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 45 kuna mogu se kupiti preko sustava Entrio, a na ulazu će koštati 60 kuna.

 Svi znamo kaj Polanović znači za Zabok i Zagorje pa se jako veselimo nastupiti tamo sad kad su se stvari koliko-toliko normalizirale. Zaželjeli smo se koncerata i publike, a sigurno smo da će se to i osjetiti u petak jer ipak su svirke kruna svega onoga što radimo. U međuvremenu smo zgotovili mjuzu za dugometražni igrani film u režiji Gorana Dukića pod nazivom "Nosila je rubac črleni". Publika i kritika će ga imati prilike vidjeti na premijeri na Pulskom filmskom festivalu. Film je super, mi smo jako zadovoljni našim doprinosom, a vi ćete reći svoje. :) Sad smo se primili novog albuma, a na playlisti za koncert pri Polanoviću ćemo našem opusu dodati i koju novu, super frišku pjesmu. Grehota bi bilo propustiti ovakvu feštu, poručili su iz benda ususret koncertu.

 Dvostruki dobitnici Porina za najbolji album etno glazbe s albumima “Špiritus Sanctus” (2010.) i Krava na orehu (2018.) kao temelj svoje glazbe koriste bogatu narodnu baštinu Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja. Izvrstan su primjer «prevođenja» tradicionalnih pjesama u moderniji izričaj: eksplozivni dijelovi punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergrounda. Ako su te zbunile sve ove žanrovske odrednice, to je skroz u redu, bitno je da znaš da su njihovi nastupi prepuni energije i dobre, pomalo pomaknute vibre. Potpuno su otvoreni za mnoge metamorfoze rocka, psychedelica, jazza do tragova ekspresivne, pa čak i komorne glazbe, a to samo znači da se i mi trebamo prepustiti i zaroniti duboko u njihov svijet.

Cinkušima nije stran ni svijet filma, kao ni kazališta gdje su ostvarili broje suradnje, a redateljica Ljiljana Šišmanović snimila je o njima polusatni dokumentarac i dala priliku da “upoznamo mladog Petricu Kerempuha koji je slušao Ramonese”.

Članovi benda su: Tihomir Kruhonja (vokal, kontrabas); Mirko Radušić (vokal, gitara); Natalia B. Radušić (vokal, mandolina); Nebojša Stijačić (vokal,

električna gitara); Nikola Santro (trombon); Marko Meštrović (bubanj, djembe), Marko First (vokal, violina, dude) Krešo Oremuš (vokal, usna harmonika).

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni