Vije-sti

Damo Suzuki - nekadašnji pjevač grupe Can dolazi u Močvaru

Damo Suzuki - nekadašnji pjevač grupe Can dolazi u Močvaru

Nakon desetak godina, Močvara će sa zadovoljstvom ponovo ugostiti Damo Suzukija, nekadašnjeg pjevača grupe Can i jednu od kultnih ličnosti njemačke kraut rock scene.

Kada je početkom sedamdesetih, vođen novim kreativnim slobodama bendova poput CanKraftwerk i Neu! nastao kraut rock, rijetko je tko mogao pretpostaviti dalekosežnost i utjecaj koji će taj žanr ostvariti na razvoj glazbe. Nakon što mu je post rock scena na čelu s Tortoise početkom devedesetih udahnula novi život, kraut rock se danas kroz suvremenike žanra poput Wooden ShjipsMoon DuoFöllakzoidLiars i druge čini življim no ikada ranije.

Japanac Damo Suzuki kao mladi ulični pjesnik proveo je dobar dio kasnih šezdesetih lutajući Europom, sve dok ga na proljeće 1970. na ulici ispred jednog minhenskog kafića nisu zapazili Holger Czukay i Jaki Liebezeit, članovi grupe Can. Još iste večeri Damo i Can održali su prvi zajednički nastup, da bi u narednim godinama zajedno snimili neke od ključnih kraut rock albuma - Tago MagoFuture Days i Ege Bamyasi. Ova tri albuma bila su dovoljna da nepovratno promjene glazbu - Can su kao glavne utjecaje navodili David BowieTalking HeadsPavementThe Stone RosesThe FallPublic Image LtdSiouxsie and the BansheesJoy DivisionSuicideJohn Frusciante i mnogi drugi. No, kako se iznenada pojavio, Damo je jednako iznenada svijet glazbe i napustio, zamijenivši pjevanje u Canu vjerom.

Tek sredinom osamdesetih, Damo se vraća glazbi osnivajući bend Damo Suzuki's Network i kreće na svojevrsni "neverending tour" svirajući širom svijeta u najrazličitijim postavama, a nerijetko i s glazbenicima s kojima se netom prije upoznao. "Instant composing", kako naziva svoj performans, omogućuje mu da bez ikakvog prethodnog razgovora i verbalne razmjene ideja, stvara spontanu, u potpunosti improviziranu glazbu, pjevajući na "izmišljenom jeziku koji je svima razumljiv".

Ovoga puta, Damo Suzuki u Zagrebu nastupa uz pratnju članova grupa ŠumskiFranz Kafka Ensemble i Šumovi protiv valova. Kroz materijal koji će se temeljiti na improvizaciji, uz moguća iznenađenja pjesama iz kataloga grupe CanDamo će još jednom pokazati zašto je smatran jednim od najunikatnijih vokala sedamdesetih i kolika je moć i magija improvizirane glazbe.

Kako je Damo zbog zdravstvenih problema prethodnih godina bio glazbeno neaktivan, ovo je istovremeno i sjajna prilika da napokon vidimo na djelu ovog vremešnog kraut rockera koji u svojoj 67. godini još uvijek svijetom širi vjeru u improviziranu glazbu.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni